Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:45 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pe unde curge petrolul?! Afaceriştii Livadariu şi protecţia asigurată de înalţi demnitari

ro

20 Sep, 2011 01:00 3813 Marime text
blejnar.jpgAcţiunile şi solicitările procurorilor anticorupţie dau de înţeles că legăturile fraţilor constănţeni ar putea duce chiar mai departe de Slobozia, până la înalţi demnitari, spun surse avizate

Cazul celebrilor fraţi afacerişti „de Constanţa" Livadariu, arestaţi în cursul verii la cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie sub grave acuzaţii de evaziune fiscală şi spălare de bani pare să aibă ramificaţii mai periculoase decât s-a crezut iniţial. Acţiunile şi solicitările procurorilor anticorupţie dau de înţeles că legăturile fraţilor constănţeni ar putea duce chiar mai departe de Slobozia, până la înalţi demnitari, spun surse avizate.

Dar, să vedem cum stau lucrurile. După ce Ion Livadariu a fost pus în libertate de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti, care i-au admis recursul privind eliberarea provizorie sub control judiciar, procurorilor DNA nu le-a rămas decât să ceară prelungirea mandatului de arestare pentru singurul Livadariu aflat încă după gratii, anume Stelian Livadariu. Solicitarea a fost admisă în primă instanţă de judecătorii Tribunalului Bucureşti, iar mandatul de arestare a fost prelungit, sub rezerva că hotărârea Tribunalului poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti. Ceea ce atrage atenţia însă sunt alte două nume ale unor persoane pentru care DNA-ul de asemenea a solicitat prelungirea arestării, alături de Stelian Livadariu. Astfel că, dincolo de Peter Attila Racz şi Dumitru Costache (arestaţi de la bun început în „lotul Livadariu"), procurorii anticorupţie i-au vrut după gratii şi pe afaceriştii Costel Iordache şi Tudor Bodeanu. Nume aparent necunoscute la Constanţa, cei doi întreprinzători în domeniul petrolului au făcut vâlvă pe plan local, la Slobozia, începând cu luna februarie a acestui an.

Povestea unui arest ratat

Asociaţi în RT Grup Oyl Slobozia, numele celor doi suspecţi din dosarul fraudei de circa 16 milioane de euro au fost asociate la începutul anului cu investitorii ale căror firme s-ar fi aflat sub protecţia directă a unor personaje-cheie din Parlament. Mai exact, presa locală scria că cei doi ar fi beneficiat de înalta protecţie la momentul la care erau patroni ai Texas Grup Oyl Slobozia, societate pe care ulterior i-au pasat-o lui Ştefan Ciocoiu, la rândul său arestat de către judecătorii bucureşteni la sfârşitul anului trecut, la cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie. În ce-i priveşte pe Bodeanu şi Iordache, este de menţionat că şi aceştia şi-au petrecut o lună în spatele gratiilor, la începutul anului, fiind ulterior puşi în libertate sub control judiciar. În cele din urmă, aceştia au ajuns din nou la beci, iar Tribunalul Bucureşti a dispus prelungirea mandatelor lor de arestare, alături de cele emise pentru Stelian Livadariu, Peter Attila Racz şi Dumitru Costache. De precizat că, în prezent, cei cinci indivizi au mandate valabile până la data de 29 octombrie, inclusiv, decizia Tribunalului Bucureşti putând fi însă atacată în recurs de către suspecţi, acesta urmând să se judece la Curtea de Apel Bucureşti.

Au luat firma de la Minciu

Revenind la abilităţile antreprenoriale ale presupuşilor complici ai constănţenilor Livadariu, este de precizat că, în actele oficiale, Costel Iordache şi Tudor Bodeanu figurează ca asociaţi ai firmei RT Grup Oyl SRL Slobozia, cu sediul social declarat pe bulevardul Matei Basarab, din Slobozia. Iordache şi Bodeanu au ajuns în RT Grup Oyl în 2009, după ce au preluat societatea de la Dumitru Minciu, la vremea respectivă firma cu pricina numindu-se SC Minciu Com SRL. În Monitorul Oficial nr. 5130/2009 se arată în legătură cu Minciu Com faptul că „subsemnatul Minciu Dumitru, în calitate de asociat unic la SC Minciu Com SRL (...) adoptă în condiţiile legii modificarea statutului şi contractului de societate al societăţii astfel: Art. 1 Întreruperea suspendării temporare de activitate şi reluarea activităţii societăţii începând cu data de 13.07.2009". De asemenea, se mai precizează „Ca urmare a contractului de cesiune de părţi sociale din data de 13.07.2009 (...) se aprobă cesiunea unui număr total de 20 de părţi sociale ca urmare a retragerii din societate a dlui Minciu Dumitru astfel: 10 părţi sociale către dl Iordache Costel (...) ca urmare a primirii sale în societate, 10 părţi sociale către dl Bodeanu Tudor (...) ca urmare a primirii sale în societate". În urma modificărilor, Bodeanu şi Iordache au împărţit firma lui Minciu pe din două, fiecăruia revenindu-i un procent egal din afacere. Administrator a fost numit Iordache, iar societatea şi-a schimbat numele şi sediul social, totodată redefinindu-şi obiectul principal de activitate în „comerţ cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi şi gazoşi şi al produselor derivate".

Iviţi la momentul potrivit

Foarte interesant, poate nu este de trecut cu vederea faptul că Iordache şi Bodeanu au apărut într-un mod aproape miraculos pentru Minciu, la numai trei luni după ce afaceristul din Slobozia hotărâse să-şi suspende activitatea firmei pentru o perioadă de trei ani. Dar, venirea celor doi pare să fi rezolvat problemele financiare ale ialomiţeanului, care a renunţat bucuros la păguboasa societate. Iar în aceste condiţii, afacerea reprofilată pe comerţul cu produse petroliere, a atins în 2010 o performanţă altfel nesperată, cifra de afaceri ridicându-se la 330.013 lei, iar profitul net la 39.131 de lei cu un număr mediu de şapte salariaţi. Totuşi, datoriile s-au ridicat la un total de 1.476.609 lei. În luna martie, la scurt timp după izbucnirea scandalului în presă, cei doi afacerişti s-au gândit că este mai prudent să schimbe sediul social al firmei, pe acelaşi bulevard, Matei Basarab, dar la alt bloc. În condiţiile în care Iordache şi Bodeanu par să se mai fi bucurat de indulgenţa magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti, rămâne de văzut ce se va întâmpla la momentul la care la aceeaşi instanţă se vor judeca recursurile lor împotriva prelungirii măsurii arestului preventiv.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • trei 04 Oct, 2011 08:29 si cu averile cum ramane
  • doi 20 Sep, 2011 06:52 si marian iancu si mafia psd si pdl unde sint? va e frica sa spuneti?