Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:29 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Paza cu glont pe teava

ro

10 Jan, 2003 00:00 1200 Marime text

Mafia traficului cu combustibil a fost puternic lovita

Loviturile date la conductele de motorina au fost descoperite * Hotii au pus pe jar autoritatile * Motorina furata era depozitata in bazinele unei societatii din Ovidiu * Guvernul solicita ca paza conductelor sa fie efectuata de jandarmi * Conpet are inca restante de plata catre Jandarmerie * Directorii la nivel national ai Conpet si Petrotrans, invitati la Constanta pentru discutii

Noul an 2003 a debutat in forta pentru majoritatea efectivelor de politie din judetul Constanta. Totodata, primele zile ale acestui an reprezinta pentru mafia furturilor de produse petroliere inceputul sfarsitului existentei sale. Un adevarat val de capturi de hoti de combustibil a fost declansat in urma cu doar cateva zile, hoti care, dupa primele constatari, fac parte dintr-o filiera - destul de bine organizata - de tranzactionare a carburantilor sustrasi din conductele Petrotrans. Acestia posedau informatii detaliate privitor la frecventa controalelor pe traseul conductei de motorina, la momentele de repaus si lucru al pompelor de alimentare a conductei. Infractorii au efectuat peste 14 sparturi in magistrala de combustibil, montand instalatii artizanale de transfer. Paza obiectivelor societatilor petroliere si care se ocupa de transportul produselor petroliere prin conducte trebuie asigurata de efective ale Jandarmeriei Romane. Acest lucru este stipulat de altfel si intr-o ordonanta de urgenta emisa de Guvern in 2002. In sedinta de ieri a Comisiei pentru conducte, reprezentantul Guvernului in teritoriu s-a declarat total nemultumit de "neglijenta" pe care conducerea Petrotrans Constanta o manifesta in organizare.

Se cere expres paza armata

Paza acestei societati este asigurata de efective ale societatii private de paza si protectie "Davi" din Constanta, care patruleaza traseul de 8 km al conductei "Teleajen", dotati cu bastoane si spray-uri iritant-lacrimogene. Prefectul a mentionat ca paza conductelor Petrotrans care transporta combustibil ar trebui sa fie facuta "de jandarmi, care stiu foarte bine ce au de facut si care isi fac intotdeauna treaba asa cum trebuie". Intr-un cuvant, s-a specificat ca paza conductelor ar trebui facuta cu personal inarmat. Inspectorul sef al Inspectoratului Judetean de Politie, Traian Jipa, a cerut, in cadrul aceleiasi sedinte, conducerii Petrotrans sa ia masuri pentru rezolvarea situatiei, amintind ca la ultimul furt inregistrat pe magistrala firmei in cauza, din zona Valu lui Traian, au fost prinsi trei infractori. Traian Jipa a mai spus ca, in cursul unei razii care a avut loc in noaptea de 8 spre 9 ianuarie, au fost descoperite 20 de tone de motorina Euro 3, motorina care provenea tot din conducte ale societatii Petrotrans. Totodata, s-a constatat cu stupoare ca furtul din conducta societatii se petrecea de mai mult timp si in mod organizat, combustibilul fiind depozitat in bazine aflate in incinta unei societati de transport maritim si terestru, Levant Maritime Service SRL, din localitatea Ovidiu. Cantitatile traficate pe aici depasesc orice imaginatie, acest fapt intarind convingerea politistilor ca de fapt aici s-a descoperit capatul unei imense filiere de trafic cu carburant. Cercetarile au mai relevat faptul ca cisterna descoperita pe camp in dreptul localitatii Basarabi venea des la sediul firmei mai sus-mentionate, unde, la solicitarea directorului general Mansour Hisham, descarca zeci de tone de motorina in bazinele din incinta, acesta nestiind ca era vorba de combustibil furat.

Hotii lucrau curat

Prezent la fata locului, chestorul Traian Jipa a declarat ca hotii actionau cu mai multe autocisterne aflate in proprietatea a cel putin doua societati comerciale din Constanta. Politistii au reusit deja identificarea patronilor infractorilor, insa in prezent acestia au disparut de la domicilii. Anchetatorii au stabilit ca totul se facea legal, prin transfer de bani in banci, existau facturi in regula, astfel ca patronul care avea nevoie de combustibil pentru tirurile sale nu stia ca motorina primita era, de fapt, furata. Rezervoarele de motorina si pompa de alimentare din incinta societatii Levant Maritime Service SRL au fost sigilate pana la definitivarea cercetarilor de catre echipele complexe formate din lucratori ai Politiei Economice si ai Garzii Financiare. Se banuieste ca un numar destul de mare de societati care comercializeaza produse petroliere sau detin parcuri auto sunt implicate in acest caz. Sedinta Comisiei pentru siguranta transportului de produse petroliere prin conducte, ce s-a desfasurat ieri in cadrul Prefecturii Constanta, s-a incheiat cu cererea expresa exprimata de reprezentantul Guvernului in teritoriu, cerere adresata organelor de ordine si la sfarsitul anului 2002, prin care se impune alcatuirea unor filtre care sa descopere hotii de produse petroliere ce isi comercializeaza "prada" la drumul mare. In alta ordine de idei, prefectul de Constanta este de parere ca situatia de la Petrotrans trebuie discutata inclusiv cu conducerea firmei, de la Bucuresti. In acest sens, el a lansat o invitatie atat directorului la nivel national al Petrotrans, cat si directorului Conpet de la Bucuresti, sa se deplaseze la Constanta pentru a verifica si discuta problemele cu care se confrunta ambele societati. In cazul firmei Conpet, paza este deja asigurata de angajati ai Inspectoratului de Jandarmi, insa conducerea societatii are inca mari restante de plata catre inspectorat.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii