Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:03 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE 8 Panică în Auchan din Maritimo Shopping Center! Intervine ISU (galerie foto+video)

ro

01 Nov, 2016 19:37 19711 Marime text
Pompierii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea au fost solicitaţi, în această seară, în magazinul Auchan din Maritimo Shopping Center. 

Conform primelor date, se pare că s-a înregistrat o problemă la o siguranţă dintr-un tablou electric. Două echipaje ale pompierilor se deplasează spre centrul comercial.

UPDATE 8, 2.11.2016, ora 14.12

Cotidianul ZIUA de Constanţa a cerut, prin adrese oficiale, puncte de vedere de la reprezentanţii ISU, Maritimo şi Auchan.

Astfel, prezentăm solicitările făcute, iar în momentul în care vom primi un răspuns vom publica ulterior.

„1.    La ce oră s-a primit apelul prin 112, privind incendiul de la magazinul Auchan din complexul comercial Maritimo Shopping Center?
2.    Cine a solicitat, prin apel la 112, intervenţia pompierilor?
3.    La ce oră au intervenit pompierii ISU Dobrogea şi cu câte autospeciale?
4.    Potrivit martorilor, echipajul ISU Dobrogea ar fi sosit cu întârziere. Care sunt motivele pentru care nu s-a acţionat mai repede?
5.    Ce a constatat ISU Dobrogea la faţa locului?
6.    Ce măsuri au fost dispuse în urma celor constatate?“, sunt întrebările transmise către reprezentanţii ISU.

„1.    Apelul la 112 pentru intervenţia pompierilor a fost făcut de un reprezentant al centrului comercial Maritimo?
2.    De ce nu a sunat alarma de incendiu din cadrul centrului comercial Maritimo?
3.    De ce nu au fost anunţaţi oamenii, prin mijloace audio specifice, din centrul comercial cu privire la incendiu şi de ce nu s-a procedat la evacuarea acestora? Din declaraţiile martorilor, oamenii s-au autoevacuat.
4.    Care este proedura standard în situaţii de urgenţă (ex. incendiu) şi cine este responsabil de punerea acesteia în aplicare?“, am solicitat de la reprezentanţii Maritimo.

„1.    Apelul la 112 pentru intervenţia pompierilor a fost făcut de un reprezentant al magazinului Auchan?
2.    De ce nu a sunat alarma de incendiu din cadrul magazinului Auchan?
3.    De ce nu au fost anunţaţi oamenii, prin mijloace audio specifice, din magazin cu privire la incendiu şi de ce nu s-a procedat la evacuarea acestora? Din declaraţiile martorilor, oamenii s-au autoevacuat.
4.    Care este proedura standard în situaţii de urgenţă (ex. incendiu) şi cine este responsabil de punerea acesteia în aplicare?“, am întrebat reprezentanţii Auchan.
 
UPDATE 7, 2.11.2016, ora 12:45

Punctul de vedere oficial al reprezentanţilor VIVO!, administratorul centrului comercial Maritimo:

„Incidentul cauzat de rețeaua electrică marți seară în cadrul Auchan s-a petrecut în locația deținută de hypermarket. Echipa VIVO! Constanța și-a oferit întregul sprijin pentru ca această situație să fie rezolvată cât mai rapid, resticționând imediat accesul în zona Auchan și închizând magazinele aflate pe culoarul din imediata apropiere.
 
Echipe specializate din rândul autorităților s-au aflat la fața locului și au efectuat o verificare și evaluare amănunțite pentru a se asigura că zona este protejată și securizată. Un raport va fi emis în acest sens la finalul cercetărilor.
 
Unitățile electrice ale centrului comercial, care sunt complet independente de punctul electric al hypermarket-ului, sunt complet funcționale.“


UPDATE 6, ora 21.47
 
„Unde-s pompierii”, se întrebau câteva persoane, insinuând că s-a întârziat la intervenţia din Auchan. În acest context, am luat legătura cu purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”.
 
Ni s-a spus că a fost înregistrat un singur apel la 112 de la un cetăţean care nu era speriat. 
 

„Am primit un singur apel de la un cetăţean care nu era panicat. În urma apelului, imediat, colegii mei au sunat şi au vorbit cu cei din conducerea mall-ului. Aceştia ne-au spus că a fost o singură problemă la o siguranţă, un incendiu cu o ardere mocnită. Ne-au spus că au intervenit ei şi că nu sunt probleme. Cu toate acestea, două echipaje s-au deplasat spre Maritimo, pentru a vedea exact despre ce este vorba”, a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, purtătorul de cuvânt al ISU.


UPDATE 5, ora 21.17

Reamintim că tragedia de la „Colectiv” a scos la iveală numeroase nereguli. Atunci, pentru a afla care sunt cluburile/restaurantele/instituţiile care deţin autorizaţii de securitate la incendiu, ne-am adresat, așa cum era firesc, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea”. Ne-am lovit de un zid al tăcerii şi de „principiul confidențialității. Și pentru că la nivel local nu am putut afla nimic, în data de 25 ianuarie 2016, ne-am adresat forurilor superioare, adică Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) si Ministerului Afacerilor Interne. IGSU ne-a comunicat că instituția funcționează după „criteriul ce reclamă obligativitatea punerii la dispoziţia opiniei publice, într-o manieră deschisă, accesul liber şi neîngrădit la informaţii”.  
 
Astfel, potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, printre cluburile/restaurantele/mallurile/ unităţile hoteliere ce deţin autorizaţie de securitate la incendiu se numără şi Maritimo Shopping Center.
 
Citeşte şi La solicitarea ZIUA de Constanţa: Lista cluburilor, restaurantelor și mallurilor din Constanța care deţin autorizaţii de securitate la incendiu, publicată de IGSU (documente)​


UPDATE 4, ora 20.52
 
Am încercat să obţinem un punct de vedere de la reprezentanţii Maritimo, însă ni s-a transmis că aceştia vor trimite un comunicat de presă.

UPDATE 3, ora 20.06

Conform ISU Dobrogea, persoanele care se aflau în magazin s-au autoevacuat sau au fost ajutate să iasă de către angajaţi.  

UPDATE 2, ora 19.59

Echipajele de pompieri au făcut recunoaștere și au constatat ca a fost un incendiu la un panou electric, incendiu ce a fost lichidat de personalul din Auchan. Pompierii verifică dacă mai există vreun focar, dar și dacă este vreo persoană rămasă în magazin.
 
Fumul s-a mai risipit, însă în continuare mirosul persistă.

UPDATE 1, ora 19.49
 
Conform informaţiilor noastre, a luat foc generatorul de la Auchan. S-a stins lumina în magazin, apoi au sunat sirenele. După ce a revenit lumina, la cinci minute s-a stins din nou, creându-se astfel panică. Fumul înecăcios acoperă holurile ajungând la clienţi. Panicaţi, oamenii au fugit.
 
Se pare că totul a pornit de la generator. Angajaţii au intervenit cu extinctoare. La această oră, mai sunt clienţi în Maritimo pe culoarele din spate. De menţionat că magazinul Auchan este închis, celelalte fiind deschise. Muzica se aude în continuare în magazin, iar vânzătorii aşteaptă un semnal de la şefii lor pentru a pleca spre case.

Sursa foto: ZIUA de Constanţa

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Bobu 01 Nov, 2016 22:49 La vecina de la 2 la fel I-a luat foc o siguranta va rog sa veniti sa filmati. In palas la blocul fantoma nu cred ca are aviz isu.