Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:22 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pământ în valoare de 44 de milioane de euro Trimişi la închisoare pentru retrocedarea a 1.300 de hectare din Agigea, Eforie şi Mangalia

ro

16 Apr, 2014 00:10 2608 Marime text
Terenurile care ar fi fost revendicate de Ştefanco şi Gheorghe au fost evaluate, conform anchetatorilor, la preţuri cuprinse între 2.876.654 euro (minim) şi 43.896.200 euro (maxim), în funcţie de mai multe criterii tehnice
 
Răzvan Ştefanco, Silviea Gheorghe şi Maria Done, toţi trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, fiind acuzaţi că ar fi încercat să retrocedeze terenuri din Agigea, Eforie şi Mangalia, în valoare de circa 44 de milioane de euro, au fost condamnaţi definitiv. Ştefanco a fost acuzat, printre altele, de tentativă la infracţiunea de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, de trei infracţiuni de fals în declaraţii (trei fapte), de fals material în înscrisuri oficiale, de uz de fals, în formă continuată (trei acte materiale), de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi uz de fals. Silviea Gheorghe a fost deferită justiţiei pentru tentativă la infracţiunea de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave şi mărturie mincinoasă. Notarul Maria Done a fost suspectat de fals intelectual, în formă continuată.

Potrivit organelor de anchetă, „în cursul anului 2008, inculpatul Ştefanco Răzvan a formulat la Arhivele Naţionale - Serviciul Judeţean Constanţa trei cereri prin care a solicitat emiterea unor extrase declarând de fiecare dată, în mod mincinos, că este strănepotul a două persoane, decedate, care au fost proprietarii unor suprafeţe de teren (intravilan şi extravilan) de aproximativ 1.300 de hectare, situate în localităţile Agigea, Eforie şi Mangalia din judeţul Constanţa”. „Având în vedere că aceste extrase au fost eliberate pe numele tatălui său şi pentru a putea face personal demersuri pentru a obţine acele terenuri, la data de 10 august 2009, Ştefanco Răzvan a falsificat o procură specială, aparent autentificată la un notariat public, în baza căreia a obţinut dreptul de a-l reprezenta pe tatăl său.În continuare, pentru a obţine înscrisuri din care să rezulte, în mod eronat, că există o legătură de rudenie cu proprietarii terenurilor şi că, implicit, îi poate moşteni, pe baza unor înscrisuri false (certificate de deces şi procură specială), inculpatul Ştefanco Răzvan a obţinut două certificate de moştenitor emise în fals, în numele tatălui său, de notarul public Done Maria, care a fost în eroare cu privire la informaţiile declarate de inculpat. În cadrul acestei proceduri succesorale, inculpata Gheorghe Silviea a dat declaraţii mincinoase în faţa notarului public, pentru a-l susţine pe Ştefanco Răzvan”, conform procurorilor Anticorupţie.
 
Procese de revendicare
 
„Având la dispoziţie aceste înscrisuri falsificate, respectiv certificatele de moştenitor şi procura, la data de 20 aprilie 2011, Ştefanco Răzvan a depus pe rolul Tribunalului Constanţa trei acţiuni civile, în contradictoriu cu autorităţile locale din Agigea, Eforie şi Mangalia, prin care a revendicat dreptul de proprietate a acestor terenuri susţinând, în mod mincinos, că este moştenitorul celor două persoane care au fost proprietarii respectivelor terenuri.În plus, la data de 26 august 2011, Ştefanco Răzvan a cedat inculpatei Gheorghe Silviea jumătate din pretinsele sale drepturi succesorale şi, pe cale de consecinţă, inculpata a solicitat introducerea sa ca reclamant în procesele de revendicare.Unul dintre cele trei procese a fost soluţionat definitiv şi irevocabil prin respingerea cererii lui Ştefanco Răzvan, celelalte două fiind în continuare pe rolul instanţelor.În cursul anilor 2009 şi 2011, inculpatele Done Maria şi Gheorghe Doina, ambele în calitate de notar public, au întocmit în fals şi au autentificat mai multe înscrisuri (procuri speciale, acte de cesiune) în care au consemnat, în mod eronat, că tatăl lui Ştefanco Răzvan l-ar fi împuternicit pe acesta să îl reprezinte în toate demersurile pentru revendicarea terenurilor. De altfel, aceste înscrisuri au fost folosite de Ştefanco Răzvan în împrejurările descrise mai sus”, se mai arată în documentele organelor de anchetă.
 
Condamnări
 
De menţionat că terenurile care ar fi fost revendicate de Ştefanco şi Gheorghe au fost evaluate, conform anchetatorilor, la preţuri cuprinse între 2.876.654 euro (minim) şi 43.896.200 euro (maxim), în funcţie de mai multe criterii tehnice.În luna octombrie 2013, Curtea de Apel Constanţa l-a condamnat pe Ştefanco la cinci ani şi şase luni de închisoare, Silviea Gheorghe s-a ales cu patru ani şi şase luni de închisoare, ambele pedepse fiind cu executare. Judecat în acelaşi dosar, notarul Maria Done a fost condamnată la două luni de închisoare cu suspendare condiţionată. Cel de-al doilea notar din cauză, Doina Gheorghe, a fost achitat. Ieri, completul de judecată C9 AP, prezidat de magistratul Mariana Ghena şi format din judecătoarele Rodica Aida Popa şi Magdalena Iordache, a decis condamnarea lui Ştefanco la 1,8 ani de închisoare cu executare. Asta în timp ce Gheorghe s-a ales cu 1,6 ani, tot cu executare, iar Maria Done a rămas cu cele două luni de închisoare cu suspendare condiţionată.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii