Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:47 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ordin spre dezbatere publică Permisele de conducere, din nou în atenţie. Noi modificări

ro

16 Jul, 2013 00:00 2475 Marime text
Pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne a fost publicat spre dezbatere ordinul privind condiţiile de eliberare a permisului de conducere sau a duplicatului la expirarea valabilităţii administrative, ori în cazul pierderii, furtului sau al deteriorării permisului de conducere sau în cazul schimbării numelui titularului

Conform datelor oficiale, prezentul ordin stabileşte condiţiile privind: eliberarea permisului de conducere cu o nouă valabilitate administrativă, înainte sau după data expirării acestuia, eliberarea permisului de conducere, înainte de expirarea valabilităţii administrative în caz de schimbare a numelui titularului şi a duplicatului permisului de conducere pierdut, furat sau deteriorat, înainte de expirarea valabilităţii administrative.

Cererea privind eliberarea permisului de conducere sau a duplicatului se depune personal de către titular la oricare serviciu public
comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor, denumit în continuare serviciu public comunitar.
În cazul cetăţenilor români care au domiciliul sau reşedinţa în România şi se află temporar în străinătate, cererea pentru eliberarea permisului de conducere cu o nouă valabilitate administrativă sau a duplicatului poate fi depusă de o persoană împuternicită prin procură specială, la misiunile diplomatice sau la oficiile consulare ale României. Procura trebuie să fie autentificată în ţară de notarul public, iar în străinătate de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României ori, dacă au fost date în faţa autorităţilor străine, să îndeplinească condiţiile de supralegalizare prevăzute de lege sau să aibă aplicată apostila conform Convenţiei cu privire la suprimarea cerinţei supralegalizării actelor oficiale străine, adoptată la Haga la 5 octombrie 1961, la care România a aderat prin Ordonanţa Guvernului nr. 66/1999, aprobată prin Legea nr. 52/2000, cu modificările ulterioare.

Pentru permisele de conducere emise după data de 01.01.2009, cererea pentru eliberarea unui duplicat poate fi adresată şi prin corespondenţă, pe adresa serviciului public comunitar care a emis permisul de conducere anterior.
După implementarea cererii în Sistemul informatic naţional de evidenţă a permiselor de conducere şi vehiculelor înmatriculate, permisului de conducere anterior îi încetează valabilitatea. Până la eliberarea noului permis de conducere sau a duplicatului, titularului i se eliberează un document cu valabilitatea de 15 zile, care atestă depunerea actelor. În permisul de conducere se menţionează categoriile de vehicule pe care titularul este apt din punct de vedere medical să le conducă, precum şi perioada de valabilitate administrativă a permisului de conducere pentru fiecare categorie de vehicule.

Eliberarea unui permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă, a unui duplicat, sau, după caz, a unui permis de conducere având aceeaşi valabilitate administrativă cu documentul înlocuit, poate fi efectuată şi în cazul reţinerii permisului de conducere anterior pe teritoriul altui stat, dacă nu s-a dispus suspendarea ori anularea dreptului de a conduce în condiţiile art. 115 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. În cazul deţinerii unui permis de conducere emis de un alt stat decât statele membre ale Uniunii Europene sau ale Spaţiului Economic European, care a înlocuit un permis de conducere obţinut în România, se poate solicita eliberarea unui duplicat sau, după caz, a unui permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă, în condiţiile prezentului ordin, numai pentru categoriile obţinute prin examen în România, dacă:
a) permisul de conducere deţinut reprezintă un permis de conducere internaţional, un permis de conducere a cărui validitate a expirat ori un permis de conducere provizoriu, temporar sau de elev conducător;
b) permisul de conducere nu a fost anulat;
c) exercitarea dreptului de a conduce nu este suspendată.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii