Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:07 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O, brad frumos… Cât vor scoate constănțenii din buzunar pentru ornamentele tradiționale de Crăciun (galerie foto)

ro

11 Dec, 2014 00:00 3855 Marime text
Ho, ho, ho! Sărbătorile se apropie cu paşi repezi, luminiţele au fost aprinse pe străzile Constanței, colindele răsună vesel în magazine, clopoţeii sună şi atmosfera Crăciunului începe să ne încălzească sufletele. Ne aşteaptă ritualurile tradiţionale şi obiceiurile din fiecare an, ceea ce înseamnă că trebuie să începem cumpărăturile pentru cadourile celor dragi şi să ne apucăm să decorăm bradul de Crăciun.
 
Puțini sunt cei care nu pun pe lista Moșului bradul de Crăciun. Pentru un pom de basm, am cercetat piața constănțeană, iar în cele ce urmează, vă prezentăm cele mai accesibile decorațiuni pe care le puteţi achiziţiona fără să plătiți o avere.
 
Natural, artificial sau decorativ, bradul este elementul definitoriu al amenajărilor de Crăciun. Simbol al naşterii Domnului, al bucuriei şi al descoperirii, el este prezent în memoria şi în amintirile noastre încă de copii.
 
În funcție de soi, prețurile variază între 50 și 2.000 de lei. Brazii artificiali îi găsiți în centrele comerciale din Constanța la prețuri începând de la 40 până la 500 de lei, în funcție de dimensiune și marcă.
 
După ce am găsit bradul potrivit bugetului și spațiului din locuință, e timpul să trecem la decorațiuni. Începem cu clasicele globuri. Argintii, aurii, roșii, verzi sau multicolore, globurile le găsiți în seturi de câte 6, 8 sau 12, cu prețuri ce variază între 5 și 30 de lei. Beteala este accesibilă oricărui buzunar, cu prețuri de la 4 lei per bucată. O rolă de mărgele costă între 8 şi 35 de lei, iar o instalație clasică, între 18 şi 60 de lei. Nu poate lipsi vârful de brad, în diferite modele, ce variază ca preț între 3 şi 20 de lei.
Centrele comerciale, pe lângă decorațiunile tradiționale de brad arătate până acum, oferă o gamă diversificată de produse ce pot aduce în casa ta Crăciunul. Brazi cu led (6 - 15 lei), suport pentru lumânare (10 - 45 lei), clopoței (14 - 30 de lei), lumânări parfumate (10 - 25 de lei), șervețele de masă (7 - 10 lei), fețe de masă (30 - 80 de lei), farfurii (4 - 15 lei), ciorapi Moș Crăciun (5 lei), decorațiuni de agățat (22 - 80 de lei), săniuțe (12 - 18 lei) sunt doar câteva dintre produsele pe care le puteți achiziționa.

Cum să-ţi faci singur bradul de Crăciun

Dacă vrei să ieşi din sfera convenţionalului şi să încerci să aduci bradului de Crăciun o nouă interpretare, dacă te-ai săturat de vechile tipare şi simţi nevoia să aduci ceva diferit şi inedit în spiritul Crăciunului de anul acesta chiar în casa ta, atunci, poţi face un brad din obiecte găsite prin casă, rezultatul final ţinând de imaginaţia fiecărui decorator. Poţi folosi cartoane de ouă, cuie, scânduri de lemn, sticle de bere, cărţi, felicitări, scări nefolosite, beţe simple sau cutii. Cu imaginaţia ta şi ceva căutări pe Internet, poţi face anul acesta un brad de Crăciun unicat. Poate le dai idei chiar şi prietenilor tăi.

Origini, tradiții și obiceiuri legate de pomul de Crăciun

Pomul sau bradul de Crăciun este, de obicei, un brad verde decorat, natural sau artificial. Tradițional, este asociat cu celebrarea Crăciunului. Este adus în case și decorat cu lumini. Inițial, erau folosite lumânări, dar, odată cu evoluția tehnologiei, se obișnuiește folosirea becurilor led sau a diferitelor cabluri luminoase, ornamente, ghirlande, bomboane și dulciuri. Tradiția spune că pomul de Crăciun se împodobește în Ajun de Crăciun, pe 24 decembrie. În vârful bradului poate fi pusă fie o figurină reprezentând un înger, fie o stea.
Primele dovezi despre decorarea bradului provin din Livonia (Estonia și Letonia de astăzi) secolului XV. Ulterior, tradiția a intrat și în cultura altor popoare. În Evul Mediu, case împodobite cu pomi de Crăciun apar în provinciile Alsacia și Lorena, dar nu cu ocazia Crăciunului, ci cu cea a Anului Nou. De aici, tradiția se extinde în întreaga Franță, Spania, Italia și Elveția.

De asemenea, este posibil ca pomul de Crăciun să provină de la nordici, care obișnuiau să-și împodobească casele cu ramuri de brad și de vâsc, obicei păstrat și în tradiția coroniței de brad. Pomul de Crăciun a pătruns mai târziu și în Orient, prin intermediul catolicismului. În Rusia europeană, Ajunul Crăciunului era sărbătorit în pădurile de brazi, unde era ales cel mai frumos dintre toți și împodobit cu lumânări aprinse, bomboane și jucării.
Bradul împodobit se întâlnea ca pom de Crăciun doar în orașele din Germania sfârșitului de secol XIX, dar, odată cu Primul Război Mondial, s-a răspândit pe întreg teritoriul acestei țări.
În zilele noastre, împodobirea pomului de Crăciun a devenit una dintre cele mai iubite datini atât în mediul urban cât și în mediul rural, odată cu așteptarea, în seara de Ajun, a unui personaj mitologic, Moș Crăciun.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii