Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:20 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nicușor Constantinescu și procurorii Anticorupție. Retrospectiva anului 2014

ro

26 Dec, 2014 00:00 2117 Marime text
Se poate spune că 2014 a fost un an plin pentru Nicușor Daniel Constantinescu, președintele Consiliului Județean Constanța, trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție.

Mai precis, seful CJC a fost reținut, arestat preventiv, operat, suspendat din funcția de președinte al consiliului județean și, ulterior, eliberat preventiv sub control judiciar. În acest context, ZIUA de Constanța prezintă retrospectiva informărilor DNA cu privire la președintele Consiliului Județean Constanța.

Pe data de 15 ianuarie 2014 , procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție Serviciul teritorial Constanța anunțau începerea urmăririi penale față de Nicușor Daniel Constantinescu, președinte al Consiliului Județean Constanța, „în sarcina căruia s-au reținut șase infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul avantaje patrimoniale sau nepatrimoniale, cu consecințe deosebit de grave“.

Pe data de 10 februarie 2014, DNA a dispus față de șeful CJC măsura controlului judiciar.

Pe 19 martie 2014, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea lui Nicuşor Daniel Constantinescu, în sarcina căruia s-au reţinut: trei infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice și alte 21 de infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Tot atunci, DNA l-a reținut și pe Adrian George Gâmbuţeanu, director general al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa (RAJDP) Constanţa, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la trei infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice. Câteva săptămâni mai târziu, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Constanţa au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, lui Nicuşor Daniel Constantinescu, în sarcina căruia s-a reţinut săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în formă continuată. Dosarul se află pe rolul Tribunalului Constanța.

Pe data de 27 mai 2014, DNA l-a trimis în judecată pe preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, în sarcina căruia s-au reţinut complicitate la trei infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice cu obținerea de foloase necuvenite și 21 de infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor cu obținerea de foloase necuvenite. De asemenea, în cauză, procurorii au mai dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, directorului general al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa, în sarcina căruia s-au reţinut 3 infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice.

La finele lunii august, DNA Constanța a cerut Tribunalului Constanța luarea măsurii arestării preventive a lui Nicușor Daniel Constantinescu, pe o durată de 30 zile, de la data punerii în executare a măsurii arestării preventive și dispunerea emiterii de îndată a mandatului de arestare preventivă.

Pe data de 14 noiembrie, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată a 19 inculpați (persoane fizice și juridice), în legătură cu un presupus prejudiciu de peste 30 de milioane de lei în dauna Consiliului Județean Constanța și a peste 1 milion de lei în dauna statului român. Lista inculpaților este deschisă de președintele Consiliului Județean Constanța, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de: abuz în serviciu în formă continuată (6 infracțiuni),  spălare a banilor și constituirea unui grup infracțional organizat.

În prezent, Nicușor Constantinescu se află sub control judiciar și a fost obligat de judecătorii Curții de Apel Constanța să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat, să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei, să se prezinte la Poliţia Constanța desemnat organ cu supravegherea, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat. Mai mult decât atât, șeful CJC este obligat să nu depăşească teritoriul României decât cu încuviinţarea prealabilă a organului care a luat măsura, să nu ia legătura şi să nu comunice cu personalul Centrului Militar Zonal Constanța, precum și cu personalul din cadrul Consiliului Județean Constanța și cu consilierii județeni.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii