Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:03 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Monumentul "Getta", vandalizat a treia oara

ro

12 Jan, 2004 00:00 912 Marime text

Cladirea fabricii primului hidroavion romanesc, victima indiferentei autoritatilor

Doi hoti au incercat sa fure elicea de metal a Monumentului aviatorilor de la fosta fabrica a primului hidroavion romanesc * Aceasta este a treia tentativa de furt, iar autorii au fost prinsi * La a doua tentativa, in urma cu doua luni, hotii au manjit cu fecale monumentul, de ciuda ca nu au putut sparge soclul de beton * In ultimii ani, cladirea a fost lasata de izbeliste, acolo locuind ilegal tot soiul de napastuiti ai sortii * Acestia au contribuit la prabusirea unei bune parti a cladirii * Autoritatile pot fi considerate autorul moral al tuturor vandalismelor, deoarece nu au manifestat nici un interes pentru unul dintre cele mai importante imobile din oras

Cotidianul ZIUA de Constanta a atras atentia in doua randuri asupra starii critice in care se afla una dintre cele mai reprezentative cladiri din Constanta. E vorba de atelierul de pe strada Grivita nr.44, in care a fost construit primul hidroavion romanesc ce purta marca "Getta". Lasat in paragina, imobilul e in prag de prabusire, iar monumentul din fata sa a cazut prada hotilor de metale, pentru a treia oara, sambata dimineata.

De la glorie la decadere

Perioada cea mai fasta a cladirii cu pricina este legata de realizarea, in 1925, a primului hidroavion romanesc numit "Getta". Aparatul a fost realizat din initiativa presedintelui de atunci al Camerei de Comert, George I. Georgescu, in urma unui acord cu reprezentantii Ministerului de Razboi. Hidroavionul a fost construit la fabrica Societatii de Transport Constanta. Dupa doi ani de glorie, in care aparatul a fost vazut de regele Carol, fabrica a primit cateva comenzi, dupa participari la Expozitia Internationala de Aeronautica de la Praga si la Expozitia Nationala de Aeronautica, organizata in parcul "Carol" din Bucuresti, fabricantul si-a incetat activitatea. Nu a mai avut alte comenzi si nu a putut continua, pentru ca nu si-a primit la timp banii pe aparatele vandute Ministerului de Razboi. Dupa ce fabrica a fost inchisa, in cladirea de pe strada Grivita au functionat baile populare, o tesatorie si un camin de fete. Dupa 1989, un investitor italian a amenajat in incinta o fabrica de incaltaminte sportiva si blugi, dar a dat repede faliment. Din 1992, in imobilul din strada Grivitei a functionat organizatia "Aripa", iar cladirea a fost preluata din anul 2002 de catre Primaria Constanta. In ultimii ani, fosta fabrica de avioane a cazut in paragina, fiind vizitata de boschetari si tot soiul de persoane fara adapost, care locuiau intr-o mizerie de nedescris. Tot acolo s-a aciuat o familie de rromi care amenajase singura camera ce putea fi, cat de cat, locuita. Rromii au provocat in iarna anului trecut un incendiu din cauza unui cos de fum improvizat. Vecinii spun ca focul a aprins acoperisul care a ars pe o suprafata de aproximativ 40 de metri patrati, inainte de a fi stins de pompieri. Tot rromii au fost cei care au scos grinzile de sustinere a acoperisului, fapt ce a dus la prabusirea acestuia.

Trei incercari de furt a Monumentului aviatorilor

Monumentul amplasat in fata imobilului - o pala de elice metalica ce evoca pagina de istorie aviatica a cladirii - a fost de mai multe ori tinta hotilor. Acestia au reusit sa fure elicea din bronz, dupa care aceasta a fost inlocuita cu una din aluminiu. In urma doua luni, hotii au mai avut o tentativa similara. Soclul de beton armat al statuii pastreaza urmele loviturilor salbatice ale hotilor, care nu au reusit totusi sa isi duca pana la capat demersul. Drept razbunare, au manjit cu excremente elicea, in mod ostentativ, probabil suparati pe cei care o prinsesera atat de bine. Si, de parca toate acestea nu ar fi fost de ajuns, politistii din cadrul Sectiei 3 au primit, sambata dimineata, in jurul orei 11.00, o sesizare telefonica din partea unei femei care a reclamat ca doi hoti incearca sa fure elicea aceluiasi monument. Un echipaj s-a deplasat imediat la fata locului si a prins doi indivizi care se pregateau sa taie partea metalica a monumentului. Ibram Sedan, de 29 de ani, din Constanta, si Mamut Redivan, de 35 de ani, din Dobromir, venisera "inarmati" cu ferastraie si ciocane pentru a fi siguri de reusita. Cei doi sunt cercetati in prezent pentru comiterea infractiunii de furt calificat. Din pacate, dincolo de vinovatia fara echivoc a celor doi hoti, autoritatile pot fi considerate autorul moral al tuturor vandalismelor la care a fost supusa cladirea in ultimii ani.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii