Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:36 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Misiune Frontex încheiată cu succes de poliţiştii de frontieră (video)

ro

07 Apr, 2015 00:00 2655 Marime text
Poliţişti de frontieră, membri ai echipajului unei nave maritime din dotarea Gărzii de Coastă, s-au întors ieri, acasă, după o misiune Frontex care s-a desfăşurat în Marea Ionică, în apele teritoriale ale Italiei, timp de peste o lună de zile.
 
În perioada 11 februarie - 5 aprilie, o nava maritimă de supraveghere din dotarea Poliţiei de Frontieră Române a participat la Operaţiunea Comună „EPN TRITON 2015“, organizată de Agenţia Europeană Frontex (Agenţia Europeană pentru Managementul Cooperării Operaţionale la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene), care s-a desfăşurat la frontierele maritime externe ale UE.
 
Nava Poliţiei de Frontieră Române a executat misiuni individuale de patrulare, cercetare, căutare şi salvare în Marea Ionică, la frontiera maritimă din sudul Italiei, alături de forţele de poliţie ale tuturor statelor membre UE participante la misiune.
Poliţiştii de frontieră români au executat 22 de misiuni, cu un total de 36 de zile de patrulare, timp în care nava Gărzii de Coastă a parcurs 2.500 de mile marine. Pe durata misiunilor, echipajul navei, care a fost însoţit de ofiţeri de legătură din „Guardia di Finanza“ a Italiei, a supravegheat şi monitorizat peste 235 de mijloace navale de diferite dimensiuni care au tranzitat zona de patrulare, în scopul prevenirii migraţiei ilegale şi a altor infracţiuni de frontieră.
 
Obiectivul principal al Operaţiunii Comune „EPN TRITON 2015“ este reprezentat de asistarea autorităţilor italiene în supravegherea şi controlul frontierelor maritime ale Uniunii Europene, o atenţie sporită fiind acordată fenomenului de trafic de migranţi dinspre Turcia şi nordul Africii (Libia, Tunisia, Egipt) către Italia.
 
În perioada detaşării navei în aria operaţională, a fost înregistrat un caz de trecere ilegală a frontierei maritime externe, când o ambarcaţiune rapidă cu 20 de persoane la bord, precum şi o călăuză, cu dublă cetăţenie (albaneză şi elenă), care se deplasa dinspre Grecia în Italia, a fost interceptată de o navă a „Guardia Costiera“ pe coastele Italiei. În celelalte arii operaţionale, în sudul Italiei, majoritatea intervenţiilor în astfel de situaţii se transformă în cazuri SAR („search and rescue“ - acţiuni de căutare şi salvare pe mare), după ce migranţii abandonaţi de călăuze în mijlocul mării solicită ajutor de pe telefoane prin satelit. Aria de patrulare şi supraveghere, unde nava MAI 1101 şi-a desfăşurat misiunile, s-a confruntat la începutul anului cu două cazuri importante de trafic de migranţi, în care două nave comerciale au adus de pe coastele Turciei, în Italia, câteva mii de migranţi.
 
Activitatea este o continuare a operaţiunilor de control la frontieră organizate de Frontex, în cadrul cărora Poliţia de Frontieră Română a avut o contribuţie semnificativă, atât din punctul de vedere al mijloacelor tehnice, cât şi din punctul de vedere al numărului, al profilurilor şi al profesionalismului experţilor detaşaţi, aprecierile venind atât din partea autorităţilor italiene, cât şi din partea Agenţiei Frontex, care a finanţat operaţiunea.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii