Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:27 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Militarii Batalionului 341 Topraisar, vizitati de ministrul Apararii

ro

20 Sep, 2004 00:00 1480 Marime text

O delegatie militara condusa de Ioan Mircea Pascu a efectuat o vizita in fostele provincii iugoslave * Militarii Batalionului 341 Topraisar au fost decorati * Ministrul Apararii Nationale a anuntat crearea unei structuri mixte militari-jandarmi, care sa participe la misiunile specifice teatrelor de operatiuni * Delegatia militara a vizitat apoi sediul Comandamentului KFOR si s-a intalnit cu militarii romani dislocati la Camp Butmir

O delegatie militara condusa de Ioan Mircea Pascu, ministrul Apararii Nationale, a efectuat sambata, 18 septembrie, o vizita de lucru in teatrele de operatiuni din fosta Iugoslavie, unde in prezent sunt dislocati sute de militari si jandarmi romani. Din delegatie au facut parte gen.dr. Mihail Popescu, seful Statului Major General, gen.lt. Eugen Badalan, seful Statului Major al Fortelor Terestre, generali si ofiteri din structurile operative si logistice, precum si comandantii unitatilor ale caror trupe sunt in prezent dislocate in Kosovo. Totodata, din partea Guvernului a luat parte Ioan Talpes, ministru de stat pentru Coordonarea Activitatilor din Domeniul Apararii Nationale, Integrarii Europene si Justitiei. Prima localitate vizitata de trimisii statului roman a fost Gorazdevac, din provincia Kosovo, unde in prezent sunt dislocati 86 de militari ai Batalionului 341 Infanterie Topraisar, aflati la prima misiune internationala de mentinere a pacii. La intrarea in baza militara Gorazdevac, ministrul Apararii a fost intampinat de copii si profesori sarbi si albanezi, care au tinut sa-i multumeasca pentru excursiile oferite, in lunile iulie si august, la munte si pe litoralul Marii Negre. Primul punct pe agenda de lucru l-au constituit discutiile cu militarii constanteni, de curand plecati in Kosovo, carora generalului Popescu le-a inmanat insigna de participant la misiunea KFOR, emisa de Statul Major General al Armatei Romane. Zece dintre cei mai buni ofiteri din companie au fost decorati, de ministrul Apararii si seful Statului Major General, cu medalia NATO "In serviciul pacii si libertatii" pentru misiuni "non article 5". Una dintre problemele intens discutate in prezent in armata romana, respectiv crearea unei structuri mixte militari-jandarmi in Kosovo, a fost abordata in prezenta militarilor constanteni. "Intentionam sa cream o unitate compozita, ceea ce va insemna ca printre dumneavoastra se vor gasi si jandarmi care isi vor indeplini misiunile specifice, urmand ca dumneavoastra sa desfasurati misiunile pe care le aveti de indeplinit", a declarat Mircea Pascu in fata auditoriului.

Mircea Pascu spera ca militarii constanteni vor face parte din Seebrig

Dand exemplul Irak-ului, unde militarii care au luat parte la razboi au ramas in zona pentru a administra perioada post-conflict, ministrul Apararii Nationale a precizat ca, in acest mod, se mareste capacitatea de utilizare a unitatilor si, totodata, nu facem decat sa raspundem la ceea ce se intampla in momentul de fata in lume. Referitor la formula jandarmi-militari, Pascu a mentionat ca va fi un experiment (discutat deja cu Ministerul Administratiei si Internelor), intrucat ne confruntam cu o situatie noua, in fata careia trebuie sa ne adaptam. In final, ministrul si-a exprimat speranta ca, in viitor, militarii batalionului Topraisar sa participe la forta Seebrig. Au fost vizitate apoi spatiile de lucru si de odihna ale detasamentului, iar, la finalul vizitei, ministrul Apararii nu s-a sfiit sa serveasca pranzul alaturi de militari. Ulterior, oficialii romani s-au deplasat la sediul Comandamentului KFOR din Pristina, unde a avut loc intalnirea cu gen.lt. Yves de Kermabon, comandantul KFOR. Discutiile purtate au vizat, in principal, contributia partii romane in cadrul structurii multinationale de mentinere a pacii din fostele provincii iugoslave, mai ales in actualul context, cand acestea se pregatesc pentru alegeri. Cu aceasta ocazie, Ioan Mircea Pascu a reiterat dorinta Romaniei de a-si aduce aportul la eforturile de stabilizare a zonei. In cursul dupa-amiezii, delegatia romana s-a deplasat in Bosnia-Hertegovina, unde, in localitatea Sarajevo, s-a intalnit cu militarii romani dislocati la Camp Butmir. In numele presedintelui Romaniei, patru ofiteri si un subofiter olandez au fost decorati "in semn de apreciere a contributiei la pregatirea, integrarea si participarea cu succes la misiunile incredintate contingentelor romanesti din cadrul misiunii SFOR. Astfel, lt.col. De Geest Hans si Van Der Duyn Schouten Dirk, precum si mr. Smit Rik au fost decorati cu Ordinul Virtutea Militara in grad de comandor, cu insemn pentru militari, iar cpt. Van Der Wielen Mark a primit Ordinul Virtutea Militara in grad de ofiter, cu insemn pentru militari. Sergentului major Broekhoven Arnoldus i-a fost conferita Medalia Virtutea Militara clasa a II-a, cu insemn pentru militari. Ulterior, delegatia romana s-a intalnit cu ofiterii de stat major ai detasamentelor nationale Bosnia si Olanda pentru a discuta aspecte referitoare la activitatile acestora. Gen. Mihail Popescu a inmanat militarilor insigna de participant la misiunea SFOR, emisa de Statul Major al Armatei Romaniei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii