Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:26 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Milionar în timp record prin înşelătorii pe internet

ro

20 Nov, 2016 10:35 5689 Marime text
Un tânăr de 27 de ani a reuşit să strângă într-un an o avere de patru milioane şi jumătate de euro fără mari eforturi, dar a ajuns după gratii. Conducea reţeaua de hackeri care a înşelat peste o mie de europeni şi americani, spun procurorii, potrivit digi24.ro. A convins naivii că le vinde maşini de lux, ceasuri exclusiviste şi utilaje agricole pe care de fapt nu le avea. Ca să nu dea de bănuit autorităţilor, a deschis 230 de conturi în patru ţări din Europa şi a angajat o armată de piraţi ai Internetului. În cele din urmă plângerile au conturat însă un portret-robot şi oamenii legii au ajuns la el.
 
Pe măsură ce averea hackerilor creştea, se înmulţeau şi plângerile păgubiţilor. Oamenii cereau banii înapoi băncilor, iar anchetatorii au suprapus reclamaţiile şi au dat peste un numitor comun. Nu a fost uşor pentru că doar în România capul reţelei avea 87 de conturi deschise pe numele a 30 de persoane, majoritatea prieteni ai lui. Când procurorii s-au apropiat de escroc, au început să înregistreze convorbirile hackerilor cu naivii, ca să aibă probe.
 
Client: Vă sun în legătură cu un anunţ pentru un tractor. (...) Vreau să ştiu şi eu, pozele sunt reale sau ale altui tractor?
 
Suspect: Nu, sunt pozele utilajelor care le deţinem în proprietate.
 
Client: Şi dumneavoastră sunteţi reprezentantul firmei?
 
Suspect: Este firma mea şi a socrului meu.

 
După o astfel de discuţie telefonică, clienţii cădeau în plasa escrocilor. Acceptau uşor să plătească un avans de 5.000 de euro doar pe baza unui contract trimis pe e-mail.
 
Suspect: Mâine dimineaţă devreme faceţi transferul. Eu încep livrarea. Sunteţi acasă sâmbătă până pe la orele 10 - 11 ?
 
Client: Da. Sunt sigur acasă. Sper că utilajul funcţionează şi n-are defecte!
 
Suspect: Da, funcţionează, este într-o stare bună, stare de top.

 
Mărfurile nu ajungeau însă niciodată la clienţii din România, Germania, Cehia şi Franţa. Mulţi păgubiţi încercau să obţină banii înapoi din bănci, dar fără succes.
 
Angajat bancă: Vă sun pentru că am avut câteva tranzacţii care au intrat în contul dumneavoastră în care clienţii care vă trimit banii solicită sumele înapoi.
 
Suspect: Care este motivul ?
 
Angajat bancă: Cred că unul dintre ei a menţionat că nu a primit marfa pentru care a plătit.

 
Procurorii spun că hackerii au reuşit să scoată de la bancomate tot profitul obţinut, adică patru miloane şi jumătate de euro: au retras bani de 2.700 de ori până să fie prinşi. Hackerii au investit câştigul în maşini, case luxoase şi au fost în vacanţe costisitoare. Anchetatorii au pus sechestru pe bunuri şi le vor vinde ca să poată restitui banii păgubiţilor la sfârşitul procesului care poate dura ani de zile.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii