Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:57 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Meteorologul de serviciu a plecat inainte de vreme

ro

18 Mar, 2009 00:43 3501 Marime text
centrul_meteorologic_regional_dobrogea_04.jpgConstantin Mustăţea, meteorologul de serviciu de la Centrul Meteorologic Regional Dobrogea, şi-a dat în judecată instituţia, nemulţumit de faptul că a fost sancţionat cu 5% din salariu, pe motiv că a plecat de la muncă fără învoire. Norocul i-a surâs lui Mustăţea şi a câştigat procesul, atât la Tribunal, cât şi la Curtea de Apel. Neîmpăcaţi cu victoria lui Constantin Mustăţea, reprezentanţii Centrului Meteorologic Regional Dobrogea au solicitat revizuirea cazului. 

Mult zgomot pentru nimic. Aşa ar putea fi caracterizat procesul lui Constantin Mustăţea cu Centrul Meteorologic Regional Dobrogea. Totuşi, se pare că reprezentanţii instituţiei nu consideră la fel, din moment ce atacă pe toate părţile decizia prin care i s-a dat dreptate angajatului lor. După cum se arată în cererea de chemare în judecată formulată de Mustăţea, omul a fost sancţionat cu 5% din salariu, pe o perioadă de o lună de zile, pentru că, în ziua de 7 iulie 2008, a plecat de la serviciu fără învoire. Reclamantul a motivat faptul că avea o problemă personală şi că nu a găsit-o nicăieri pe şefa colectivului de meteorologi. Mai mult, acesta spune că, la plecare, a completat un formular în care a notat intervalul în care a lipsit, formular care nu era prevăzut în regulamentul intern, „ci era folosit ca urmare a unei dispoziţii verbale". Mustăţea mai spune că, la plecare, a rugat un coleg să transmită prognozele pe care deja le făcuse, iar la revenire a încercat să explice pe scurt ce s-a întâmplat, „dar fără rezultat". La polul opus, reprezentanţii Centrului Meteorologic Regional Dobrogea au prezentat o cu totul altă versiune asupra modului în care au stat faptele. Ei susţin că şeful compartimentului a fost toată ziua la serviciu şi, chiar dacă Mustăţea nu l-ar fi găsit, ar fi trebuit să se adreseze, pe cale ierarhică, directorului instituţiei pentru a obţine permisiunea să plece.

centrul_meteorologic_regional_dobrogea_03.jpgA răspuns ironic

Conform variantei CMRD, la întoarcere, Constantin Mustăţea nu şi-a cerut scuze pentru absenţă şi chiar ar fi refuzat să ofere explicaţii. „În intervalul în care a lipsit, Constantin Mustăţea avea obligaţia de a finaliza şi disemina elaborarea prognozelor realizate înainte de acest termen", se arată în întâmpinarea formulată de cei de la centrul meteorologic. Ulterior, abaterile sale au fost aduse la cunoştinţa conducerii şi s-a fixat data limită de 18 iulie 2008, ora 7.30, până la care Constantin Mustăţea să vină cu explicaţii pentru plecarea şi, eventual, comportamentul său. Reprezentanţii CMRD spun că Mustăţea a ignorat adresa şi abia pe 20 iulie 2008 a găsit de cuviinţă să ofere anumite explicaţii, „răspunzând ironic şi fără a încerca să se disculpe". Pe 6 august 2008, Mustăţea a fost invitat în biroul directorului, „pentru ultima ocazie să se disculpe". Totuşi, instanţa a apreciat că „angajatorul avea obligaţia de a-l convoca pe salariatul vinovat pentru cercetarea disciplinară prealabilă cu excepţia sancţiunii cu avertisment scris", iar judecătorii au fost de părere că adresa prin care a fost invitat la discuţii nu reprezintă o convocare. În concluzie, motivând că „nicio sancţiune nu poate fi aplicată fără cercetare disciplinară prealabilă", magistraţii Tribunalului Constanţa i-au dat dreptate lui Constantin Mustăţea, pe 1 octombrie 2008, şi au anulat decizia prin care a fost sancţionat cu 5% din salariu, pe o lună de zile. Decizia instanţei a fost confirmată de Curtea de Apel Constanţa, care a respins, pe 3 februarie 2009, recursul declarat de Centrul Meteorologic Regional Dobrogea, ca nefondat. Total neîmpăcaţi cu victoria repurtată asupra lor de Constantin Mustăţea, reprezentanţii CMRD au solicitat revizuirea cazului, iar procesul se va judeca pe 5 mai, la Curtea de Apel Constanţa.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii