Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:34 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mazare, judecat in libertate si fara interdictii

ro

30 Oct, 2008 00:00 951 Marime text
1225312526.jpg

Procurorii anticoruptie spun ca Mazare & Co. ar fi cauzat un prejudiciu de peste 110 milioane de euro, insa nu s-a luat nicio masura preventiva fata de cele 37 de persoane carora li s-au adus acuzatiile.

Conform purtatorului de cuvant al Directiei Nationale Anticoruptie, procurorul Livia Saplacan, judecarea celor 37 in stare de libertate nu va afecta in niciun fel desfasurarea fireasca a procesului penal. "Daca pana la acest moment nu s-a dispus luarea vreunei masuri preventive fata de cei 37 de inculpati, inseamna ca nu exista temeiuri si nici indicii care sa impuna o asemenea masura", a afirmat procurorul DNA. Livia Saplacan a adaugat ca, desi prejudiciul este unul insemnat, persoanele acuzate ofera suficiente garantii pentru a fi judecate in stare de libertate. In alta ordine de idei, primul alineat al articolului 136 din Codul de Procedura Penala prevede ca "in cauzele privitoare la infractiuni pedepsite cu detentiune pe viata sau cu inchisoare, pentru a se asigura buna desfasurare a procesului penal, ori pentru a se impiedica sustragerea invinuitului sau inculpatului de la urmarirea penala, de la judecata ori de la executarea pedepsei, se poate lua una din urmatoarele masuri preventive, respectiv retinerea, obligarea de a nu parasi localitatea, obligarea de a nu parasi tara sau arestarea preventiva". Fata de Radu Mazare, Nicusor Constantinescu, Cristi Borcea, Constantin Racu si ceilalti acuzati nu s-a luat nicio masura preventiva, apreciindu-se ca acestia prezinta suficiente garantii pentru o buna desfasurare a procesului. Iar asta, in conditiile in care prejudiciul a fost estimat de procurorii anticoruptie la 114 milioane de euro.

Dosarul lui Mazare, "beton"

De altfel, specialistii au apreciat ca "dosarul Mazare" este cel mai bine documentat dosar instrumentat de Directia Nationala Anticoruptie, inca de la infiintarea sa. Timpul mare care a trecut pana ce dosarul a fost finalizat si trimis in instanta reprezinta o masura a complexitatii cercetarilor intreprinse, in opinia analistilor si a expertilor. Sute de persoane au fost audiate, sute de martori au fost chemati la DNA pentru a relata aspectele pe care le cunosc in legatura cu faptele de care au fost acuzati primarul Mazare si apropiatii sai. Mai mult, specialistii spun ca dosarul este "blindat" si ca nicio exceptie, privind realizarea urmaririi penale sau alte aspecte, invocata in instanta, nu ar putea face ca dosarul sa fie trimis inapoi la procurori. Procesul se va desfasura in Capitala, iar prima infatisare a fost fixata pentru data de 25 noiembrie, la Curtea de Apel Bucuresti.

Scris de: {autor}Cecilia ZAREA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii