Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:45 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Masuri de protectie in scoli si facultati

ro

22 Mar, 2003 00:00 1014 Marime text

Studentii si elevii se pregatesc sa faca fata unui eventual atac terorist

Scolile trebuie sa anunte mai intai Inspectoratul Scolar daca se vor face simulari, pentru a nu crea panica in randul elevilor * Senatul Universitatii "Ovidius" a decis sa fie luate o serie de masuri pentru cresterea securitatii * Paza campusului universitatii, a cladirii de pe bulevardul Mamaia si a caminelor a fost suplimentata, fiind angajate firme specializate * Au fost anuntati decanii fiecarei facultati, iar cadrele universitare vor face cunoscute masurile studentilor * Majoritatea studentilor intervievati au declarat ca nu sunt la curent cu noile masuri

Directorii unitatilor scolare din Constanta au primit o adresa prin care se solicita efectuarea unor exercitii la clasa in ceea ce priveste protectia civila in caz de atac sau calamitati. Respectiva adresa a creat panica in randul elevilor si mai ales in randul parintilor, insa reprezentantii ISJ au considerat-o binevenita pentru educatia civila a copiilor. Informatiile oferite responsabililor scolari au ridicat si mai multe semne de intrebare, acestia nestiind daca sa organizeze sau nu exercitii pentru a fi pregatiti in cazuri extreme. "La inceput ni s-a zis ca vom fi sanctionati daca nu organizam astfel de simulari, iar apoi ni se spune ca nu este bine sa facem exercitii de acest gen pentru a nu panica copiii", a declarat directorul unei scoli. Inspectorul scolar Martisor Hondrila a mentionat ca scolile trebuie sa anunte mai intai ISJ, inainte de a se face simulari, pentru a nu crea panica in randul elevilor. Directorul Scolii numarul 24 "Ioan Jalea", Maria Oprea, a precizat ca s-a inceput instructajul la clasa pentru a actiona in caz de atac chimic, insa nu s-a facut nici un exercitiu in acest sens. Parerile elevilor sunt impartite, unii amuzandu-se, in timp ce altii au recunoscut ca sunt putin speriati de ideea unui atac sau a unui dezastru natural. "Subiectul a fost dezbatut la ora de dirigentie si chiar am vorbit destul de deschis cu profu` despre posibilitatea inceperii razboiului", a relatat o eleva de la Liceul "Decebal".

Fara bagaje in campus

Prorectorul Universitatii "Ovidius", Victor Ciupina, a declarat ca senatul institutiei a decis sa fie luate o serie de masuri pentru cresterea securitatii. Noile masuri sunt aceleasi cu cele prevazute de Ministerul de Interne in caz de atac aerian, terestru sau chimic. Paza campusului universitatii, a cladirii de pe bulevardul Mamaia si a caminelor a fost suplimenta, fiind angajate firme specializate. De asemenea, Politia universitara a realizat o lista cu masurile de prevenire in caz de necesitate, care a fost transmisa senatului universitatii. "Au fost anuntati decanii fiecarei facultati, iar cadrele universitare vor face cunoscute masurile studentilor", a explicat Victor Ciupina. Mai mult, a fost interzis accesul in cladirile mai sus-mentionate cu bagaje, acestea putand ascunde explozibil, iar studentii au fost rugati sa anunte Politia universitara in cazuri de urgenta. Insa, majoritatea studentilor intervievati au declarat ca nu sunt la curent cu noile masuri, iar paza in campus si la universitatea veche nu a fost suplimentata. "Banuiam ca se vor lua si in acest sens masuri, pentru ca numai despre asta se vorbeste, insa nu am stiut ca au fost deja puse in aplicare", a precizat o studenta de la Litere si Teologie. "Nu am observat nimic schimbat la campus, totul e normal si nu am vazut nici un gardian. Cat despre faptul ca sa stim ceva de la profesori, nici nu am auzit vorbindu-se la vreun curs si sunt sigur ca nici colegii mei nu stiu. Este totusi bine, pentru o mai buna siguranta", ni s-a confesat un student aflat in campusul universitatii. Insa, toate aceste masuri au fost luate intr-un context in care este normal ca cei implicati sa fie panicati.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii