Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:25 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Masonerie de 19 lei Scopurile lojei înfiinţate de medicul Botnarciuc la Constanţa

ro

23 Feb, 2012 00:00 7661 Marime text
cap_6.jpgBlack Sea Shrine Club a luat fiinţă în urma încheierii cu numărul 133/J pronunţată de completul prezidat de judecătoarea Carmen Denisa Togan al Judecătoriei Constanţa, în dosarul cu numărul 16750/212/2010

Black Sea Shrine Club, loja masonică ale cărei baze au fost puse la Constanţa de medicul primar Vladimir Botnarciuc din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, avea ca scop inclusiv „acţiuni educative, umanitare şi social-filantropice", dar şi pe acela de a sprijini afirmarea profesională şi socială a membrilor săi. ZIUA de Constanţa vă prezintă contextul în care a fost înfiinţată loja, al cărei membru fondator şi totodată preşedinte este, potrivit propriilor declaraţii, profesorul universitar Vladimir Botnarciuc, medic în cadrul SCJU. Black Sea Shrine Club a luat fiinţă în urma încheierii cu numărul 133/J pronunţată de completul prezidat de judecătoarea Carmen Denisa Togan al Judecătoriei Constanţa, în dosarul cu numărul 16750/212/2010.

Loja Black Sea Shrine Club este afiliată la Aahmes Shriners California. Conform documentelor oficiale de la Judecătoria Constanţa, Asociaţia Black Sea Shrine Club a fost înfiinţată pe data de 7 mai 2010, în urma deciziei Judecătoriei Constanţa. „S-a făcut referatul cauzei de către grefier care învederează că la data de 27.04.2010 petenta (nr Asociaţia Black Sea Shrine Club) a depus, prin intermediul Serviciului «Registratură», cerere de acordare a personalităţii juridice, pentru care a achitat taxă judiciară de timbru în cuantum de 19 lei (...) şi timbru judiciar în valoare de 5 lei, anulate", se arată în încheierea instanţei de judecată. Astfel, conform judecătorilor care au autorizat înfiinţarea asociaţiei, prin cererea cu numărul 16750/212/2010, Black Sea Shrine Club a solicitat înscrierea în Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor în vederea dobândirii personalităţii juridice. „Au fost depuse la dosar următoarele înscrisuri: Act Constitutiv autentificat sub nr. 230/16.04.2010 la BNP Cătălina Elena Vonica, Statutul Asociaţiei autentificat sub nr. 231/16.04.2010 la BNP Cătălina Elena Vonica; dovada disponibilităţii denumirii nr. 83010 eliberată de Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti la data de 24.03.2010; dovada sediului şi a depunerii patrimoniului iniţial; cărţile de identitate ale asociaţilor (fotocopii)", se arată în documentul instanţei.

Membru al Marii Loje

Astfel, prin actul constitutiv şi prin statutul asociaţiei, a fost înfiinţată asociaţia „cu durată nelimitată, cu scopul de a sprijini afirmarea profesională şi socială a membrilor săi, de a desfăşura activităţi de asistenţă spitalicească şi de asistenţă medicală ambulatorie". De asemenea, printre scopurile declarate ale asociaţiei se număra şi cel reprezentat de „acţiuni educative, umanitare şi social-filantropice". Foarte interesant, este de menţionat, aşa cum precizam şi în ediţiile anterioare, că despre Black Sea Shrine Club, maeştrii masoni puteau solicita informaţii de la asociaţia numită Aahmes Shriners, din California. Mai exact, aceştia puteau completa un formular privind eventuala aderare la diversele cluburi afiliate mişcării californiene, printre care şi Black Sea Shrine Club. Dincolo însă de aceste aspecte, pe data de 7 mai 2010, dat fiind că legea prevede faptul că „oricare dintre membrii asociaţi, în baza împuternicirii date în condiţiile articolului 6 alineatul 2 litera b poate formula o cerere de înscriere a asociaţiei în registrul asociaţiilor şi fundaţiilor aflat la grefa Judecătoriei în a cărei circumscripţie teritorială urmează să-şi aibă sediul", dar şi pentru că cererea de înfiinţare a lojei a fost însoţită de toate actele solicitate, Judecătoria Constanţa a autorizat înfiinţarea Black Sea Shrine Club, cu sediul în Constanţa, strada Romana. În ceea ce-l priveşte pe profesorul universitar şi, totodată, medicul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa Vladimir Botnarciuc, acesta a menţionat în declaraţia de interese din 2011 că este membru al Asociaţiei Marea Lojă Naţională din România.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii