Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:06 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Marius Pricopie "Unde sunt banii nostri?"

ro

25 Mar, 2008 00:00 1414 Marime text
1206392991.jpg

In cadrul intalnirii pe care UPSC-istii au avut-o, ieri, cu reprezentantii presei a fost dezbatuta tema ce priveste modalitatea in care au fost cheltuiti banii bugetului local pe 2007.

In calitate de cetatean al municipiului Constanta, precum a tinut sa precizeze Marius Pricopie, presedintele Uniunii Populare Social Crestine si pretendentul pentru fotoliul de primar al urbei, a fost interesat, zilele trecute, de modul in care au fost "terminati" banii din bugetul local, alocat pentru anul trecut. Pricopie a atras atentia, cu aceasta ocazie, prin cei prezenti, asupra lipsei de transparenta in activitatea administratiei locale. Astfel, potrivit informatiilor pe care le furnizeaza portalul electronic al SEAP, intarite de declaratiile primarului, bugetul de care a dispus Constanta in anul 2007 s-a ridicat la 100 milioane de euro. Pe SEAP a fost identificata doar modalitatea in care a fost cheltuita suma de 3 milioane de euro. Despre diferenta de 97 de milioane, nu se stie catre ce buzunare s-a "scurs". In sensul clarificarii acestui aspect, a fost adus la cunostinta faptul ca, pana la finele anului 2006, autoritatile nu erau obligate sa publice licitatiile care aveau o valoare mai mica de 40.000 de euro. Insa, in conformitate cu Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.34/2006, de la inceputul anului 2007, autoritatea contractanta - in speta Primaria - este obligata sa publice anunturile de intentie, participare si atribuire a licitatiilor organizate. In consecinta, orice cetatean interesat ar fi trebuit sa beneficieze de aceste informatii defalcate, care sa arate clar cum au fost cheltuite cele 100 de milioane de euro.

Castigatori pe vecie, dar cu datorii

Mai mult decat atat, firmele carora le-au fost alocate diferite sume, in urma castigarii licitatiilor, la datele organizarii licitatiilor respective au fost inregistrate cu datorii catre stat. Acest lucru s-a intamplat in ciuda faptului ca legea prevede ca firmele cu datorii nu au voie sa participe sau, mai mult, sa castige licitatiile. In sensul constientizarii ilegalitatii comise, au fost aduse exemple de firme castigatoare. Potrivit datelor publice, afisate pe site-ul Ministerului Finantelor, SC New Vision SRL, care a castigat o licitatie pentru amenajarea unor sectii de votare pentru referendum, in valoare de aproximativ 600 milioane de lei, avea, la data licitatiei, datorii la stat de 450 milioane lei. De asemenea, SC Spicul 2 SRL, "insarcinata" cu aprovizionarea cu zahar pentru pachetele date de primar batranilor, a castigat o licitatie de peste 6 miliarde de lei, desi avea un miliard 800 milioane de lei datorie. Si firma administrata de Consiliul Local Constanta, SC Confort Urban SRL, a "sustras", prin aceasta licitatie, peste 7 miliarde de lei, pentru efectuarea unor servicii de nivelare a depunerilor de moloz si pamant din rampa, cu 15 miliarde de lei datorii. Modul repetat in care anumite "firme de top" vin "cu cele mai bune oferte", pe diverse domenii de activitate, ridica suspiciunea ca sunt apropiate administratiei locale. Dintre acestea, au fost identificate: SC Herarconi SRL, SC Eucass SRL - care a castigat doua licitatii, SC New Vision SRL - cu doua "la activ", si SC Pomacost SA, recunoscuta de majoritatea cetatenilor ca fiind firma administrata de varul primarului. De asemenea, a fost abordat si subiectul construirii oraselului lacustru pe lacul Siutghiol. Autoritatile locale au declarat ca cei de la centru au impiedicat proiectele care ar fi putut propulsa zona turistica a Constantei: "Lacul se afla intr-un program european de mediu, Natura 2000, care nu tine in niciun fel de ceea ce isi doreste Presedintia sau Sulfina Barbu. Este un program european foarte serios, si chiar si in conditiile in care administratia stie acest lucru, acorda un miliard de lei pentru un studiu de fezabilitate." In acest context, de maxim interes pentru cetateni, precum apreciaza UPSC-istii, situatia este una deosebit de grava. Mai mult decat atat, banii cheltuiti pe investitiile majore in municipiu nu se regasesc in grafice. Indignat de indiferenta edililor si atitudinea orientata catre interesul propriu, Pricopie considera ca subiectul este unul de o importanta majora pentru cetateni si nu trebuie ignorat.

Scris de: {autor}Claudia CANDET {/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii