Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:52 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Marius Militaru Medicul premiat pentru efectuarea primului transplant cardiac din România, condamnat la Constanta

ro

23 Feb, 2016 00:00 10086 Marime text


Antoaneta Ardeleanu, judecător al Tribunalului Constanţa, a decis, ieri, condamnarea lui Marius Militaru, șeful Clinicii de Cardiologie și Chirurgie cardiovasculară din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, la doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, pentru luare de mită.
 
Sentinţa nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel Constanţa.
 
Medicul a fost obligat de instanţă să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei“ Constanţa sau în cadrul Căminului pentru Persoane Vârstnice din Constanţa, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare.
 
Tribunalul a scăzut din pedeapsa aplicată durata reţinerii de 24 de ore, de la data de 15 decembrie 2014 la 16 decembrie 2014, a arestării preventive şi a arestului la domiciliu, începând cu data de 16 decembrie 2014 până la 19 martie 2015.
 
Tribunalul a dispus confiscarea specială a sumei de 2.000 de lei, primită cu titlu de mită de la martorul denunţător.
 
Marius Militaru a fost premiat pentru efectuarea primului transplant cardiac din România și este membru fondator al Societăţii Române de Chirurgie Cardiovasculară. În anul 1998, a primit premiul Fundaţiei Spitalului de Urgenţă Bucureşti. Medicul este specialist în chirurgia cardiacă şi a vaselor mari - valvulopatii, boala coronariană, disecţii de aortă, anevrisme arteriale, transplant cardiac, asistare ventriculară, chirurgie vasculară arterială periferică şi carotidiană, chirurgie venoasă şi angioacces (fistule arteriovenoase pentru dializă) şi chirurgie cardiovasculară de urgenţă şi traumatologie.
 
În rechizitoriu, procurorii DNA arată că, „la data de 17.11.2014, în calitate de medic primar și șef al Clinicii de Cardiologie și Chirurgie cardiovasculară din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, inculpatul Militaru Marius a pretins suma de 3.000 de lei de la un denunţător, condiţionând de remiterea acestei sume efectuarea unei operaţii chirurgicale pe cord, de care depindea supravieţuirea pacientului“.
 
„La data de 24.11.2014, inculpata Arhire Nicoleta, medic anestezist în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a pretins de la denunţător, în legătură cu intervenţia chirurgicală anterior menţionată, suma de 1.000 de lei pentru sine și suma de 2.000 de lei pentru Militaru Marius. La data de 5.12.2014, inculpaţii Militaru Marius și Arhire Dorin (soţul lui Arhire Nicoleta) au primit, de la același denunţător, suma de 2.000 de lei, respectiv 1.000 de lei, în legătură cu efectuarea operaţiei chirurgicale sus-menţionate, asupra denunţătorului. La data de 15.12.2014, inculpatul Militaru Marius a mai primit încă 1.000 de lei de la denunţător, ca rest al sumei iniţial pretinse pentru efectuarea intervenţiei chirurgicale, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante“, potrivit DNA.
 
Denunţătorul din dosar a decedat.
 
La începutul lunii noiembrie 2015, medicii anestezişti Dorin Arhire şi Nicoleta Arhire au fost condamnaţi definitiv de Curtea de Apel Constanţa la câte doi ani de închisoare cu suspendare condiţionată.

Citeşte şi 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii