Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:57 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Manifestări militare şi religioase dedicate Zilei Eroilor, la Constanţa (galerie foto)

ro

22 May, 2015 00:00 2116 Marime text
Reprezentanţi ai Forţelor Navale Române (FNR) au participat, ieri, la un ceremonial militar, cu prilejul Zilei Eroilor.
 
Marinarii militari au organizat un ceremonial militar şi religios în memoria contraamiralului Horia Macellariu, care îşi doarme somnul de veci la Mănăstirea Cozia, alături de domnitorul Mircea cel Bătrân.
 
„Contraamiralul Horia Macellariu a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, fiind unul dintre comandanţii distrugătorului «Regina Maria», activitate pentru care a fost decorat cu Ordinul Coroana României şi Crucea de Cavaler al Crucii de Fier. Garda de onoare va fi alcătuită din patru studenţi ai Academiei Navale «Mircea cel Bătrân», prestigioasă instituţie de învăţământ ce poartă numele domnitorului Țării Româneşti... până la Marea cea Mare“, a declarat purtătorul de cuvânt al Statului Major al Forţelor Navale Române, lt. col. Corneliu Pavel.
 
Ceremoniale de comemorare a eroilor Marinei Militare au avut loc la Monumentul Eroilor din cimitirul Mănăstirii Cozia, unde au fost depuse coroane de flori din partea Statului Major al Forţelor Navale, a Clubului Amiralilor, a Ligii Ofiţerilor de Marină Militară, a Ligii Maiştrilor Militari de Marină şi a Ligii Navale Române. Coroane au fost depuse şi la monumentele şi cimitirele eroilor din garnizoanele Constanţa, Mangalia, Tulcea şi Babadag.
 
La Monumentul Eroilor de la Casa de Cultură, slujba a fost oficiată de ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, la depunerea de coroane participând prefectul judeţului Constanţa, Constantin Ion, contraamiralul în retragere Petre Zamfir, veterani de război, reprezentanţi ai Comandamentului Flotei, ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie, ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea“, ai Jandarmeriei şi ai asociaţiilor de revoluţionari.
 
Ziua Eroilor a fost stabilită ca sărbătoare naţională în urmă cu 95 de ani, prin Decretul-Lege nr. 1693/4 mai 1920, fiind celebrată anual de praznicul Înălţării Domnului. În perioada comunistă, marcată de ateism şi de ideologia materialist-dialectică, data celebrării Zilei Eroilor a fost mutată pe 9 mai, prin Decretul nr. 71/1948, însă, după Revoluţia din Decembrie 1989, s-a revenit la data iniţială.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii