Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:56 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Lucrat” de procurorii Anticorupţie Constantin Livadariu va fi judecat de Tribunalul Constanţa

ro

17 Feb, 2014 00:00 3134 Marime text
Constantin Livadariu, manager de proiect în cadrul Asociaţiei de Dezvoltare Zonală Medgidia, deferit justiţiei de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa. Şi asta după ce magistraţii Judecătoriei Medgidia, instanţă investită iniţial cu soluţionarea dosarului, au admis excepţia de necompetenţă materială invocată din oficiu şi au declinat competenţa teritorială de soluţionare a prezentei cauzei în favoarea Tribunalului Constanţa.
 
Constantin Livadariu este acuzat de schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Uniunii Europene, în formă continuată (trei acte materiale).
Potrivit DNA, „în data de 30 noiembrie 2007, a fost încheiat contractul de grant «Acţiuni externe ale comunităţii europene» între Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor (MDLPL), în calitate de autoritate contractantă, şi Asociaţia de Dezvoltare Zonală Medgidia, în calitate de beneficiar”. „Prin acest contract, autoritatea contractantă acorda un grant pentru implementarea acţiunii intitulate «Natură, prietenie fără frontiere», finanţat prin programul PHARE, componenta Transfrontalieră între România şi Bulgaria. Concret, se intenţiona promovarea cooperării transfrontaliere în domeniul protecţiei şi dezvoltării durabile a mediului prin realizarea studiilor, cercetărilor şi identificarea planurilor de acţiune comune. În perioada 25-26 februarie 2008, Asociaţia de Dezvoltare Zonală Medgidia a primit, conform condiţiilor contractului de finanţare, de la autoritatea contractantă MDLPL, un avans în sumă de 74.615,20 euro”, susţin procurorii DNA.
 
„Inculpatul a schimbat destinaţia fondurilor nerambursabile”
 
„La data de 15 octombrie 2009, managerul de proiect, inculpatul Livadariu Constantin, a comunicat Raportul final, tehnic şi financiar privind implementarea proiectului prin care se certifică faptul că acesta a fost implementat aşa cum este descris în contractul de finanţare. La acest raport, inculpatul Livadariu Constantin a anexat documente justificative care au atestat în mod nereal realizarea activităţilor asumate prin proiect, atât în ceea ce priveşte indicatorii cantitativi (numărul de participanţi, numărul seminariilor şi conferinţelor, numărul orelor de instruire), cât şi în ceea ce priveşte indicatorii calitativi (nivelul de înţelegere al obiectivelor proiectului şi nivelul de înţelegere a participanţilor).

În atare condiţii, proiectul «Natură, prietenie fără frontiere» dimensiunea transfrontalieră cerută de Comisia Europeană nu şi-a atins scopul pentru care a fost finanţat. Concret, în perioada 30 mai 2008 - 20 iulie 2009, cu ocazia întocmirii celor trei rapoarte tehnice semestriale justificative, la 30 mai 2008, 20 februarie 2009, respectiv la 20 iulie 2009, inculpatul a schimbat destinaţia fondurilor nerambursabile primite cu titlu de avans, fără respectarea prevederilor legale, folosindu-le în alte scopuri decât cele pentru care au fost alocate. Prin această activitate a fost reţinut un prejudiciu de 30.652,19 euro, sumă cu care Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice se constituie parte civilă în cauză. Deoarece, ca urmare a investigaţiilor întreprinse, nu au fost identificate în proprietatea învinuitului bunuri sau bani, în cauză nu au fost instituite măsuri asiguratorii”, au conchis procurorii Anticorupţie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii