Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:41 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lista necazurilor

ro

16 May, 2002 00:00 981 Marime text

"Legea pensiilor este egala cu legea mortii"

Prefectul de Constanta a avut ieri prima sa intalnire cu o parte a sindicalistilor care protestau la Casa Alba * Cei peste 120 de oameni care apartin confederatiilor BNS si "Cartel Alfa" au pichetat Prefectura aproape doua ore, din cele cinci programate * Plictisiti de atata monotonie, sindicalistii au renuntat mult mai devreme la protest * In fata prefectului, liderii nemultumitilor s-au prezentat ca niste scolari cu lectia nefacuta

Peste 120 de membri de sindicat ai Confederatiilor Blocul National si "Cartel Alfa" au pichetat, ieri, sediul Prefecturii. Acestia reprezinta peste 33.000 de oameni, in principal angajati in domeniul portuar, in constructiile navale, in gospodaria locala, agricultura, precum si din transporturile locale. Aproape toti cei care au pichetat sediul Prefecturii purtau pancarte pe care erau inscrise lozinci precum: "Legea pensiilor este egala cu legea mortii", "Vrem respectarea drepturilor sindicale", "Vrem locuri de munca sigure", "Nu mai vrem taxe si impozite aberante". Cu pancartele in mana si cu o serie de revendicari pe hartie, sindicalistii s-au prezentat in fata Prefecturii pentru a-si face cunoscute necazurile.

Sindicalistii de la Confederatiile Blocul National Sindical si "Cartel Alfa" din judetul Constanta s-au alaturat celor peste 3.000 de colegi ai lor de la nivel national si au declansat ieri pichetarea sediului Prefecturii, solicitand o intrevedere cu prefectul judetului, Gheorghe Martin, reprezentant al Guvernului in teritoriu. In memoriul adresat Executivului si pe pancartele care faceau parte din logistica protestului erau trecute o serie de revendicari care ar trebui sa ajunga pe masa de lucru a primului-ministru. In documentul inregistrat la Prefectura ieri sub numarul 4387 se arata ca actiunea lor protestatara va continua si astazi, intre orele 10.00 si 15.00, iar daca pana la sfarsitul lunii nu se vor rezolva doleantele lor, pe data de 30 mai va fi declansata greva generala. Lista cuprinde, in principal, urmatoarele revendicari: salarii care sa asigure plata intretinerii, hrana si imbracamintea pentru ei si familiile lor; reducerea impozitelor si a taxelor atat pentru salariati, cat si pentru angajatori; revenirea la limita de varsta pentru pensionare de 57 de ani pentru femei si 62 de ani pentru barbati; pensii echitabile si decente care sa permita cel putin plata facturilor si a medicamentelor; legi omenesti facute pentru oameni si nu impotriva lor; locuri de munca stabile.

Cereri haotice si vorbiri anapoda

La numai cateva minute de la declansarea pichetarii Prefecturii, printre sindicalisti a aparut Gheorghe Martin, prefectul judetului, care s-a dovedit a fi un bun cunoscator al multora dintre sectoarele de activitate din care proveneau protestatarii. Ba chiar pe foarte multi dintre cei care se aflau aici ii cunostea din activitati comune, anterioare numirii sale pe aceasta functie. Martin a stat de vorba cu sindicalistii, le-a ascultat pasurile, promitandu-le ca toate solicitarile lor vor ajunge cu siguranta in agenda prioritatilor premierului, unde se vor cauta si solutiile de rezolvare a cererilor lor. Imediat dupa ce prefectul a terminat de discutat cu cei nemultumiti, s-a mers in sala de protocol a Prefecturii, unde liderii de la BNS si "Cartel Alfa" au prezentat oficial revendicarile lor. In fata prefectului s-au prezentat cinci reprezentanti ai celor aproape 33.000 de sindicalisti care apartin confederatiilor BNS si "Cartel Alfa". Protestatarii de ieri, asa cum spuneam, lucreaza in port, in domeniul energetic, in agricultura, in constructiile navale, transportul local. Liderii lor au inaintat lui Gheorghe Martin lista de revendicari, dupa care au trecut la sustinerea acestora pe baza de argumente. In cadrul discutiei, acestia au prezentat nemultumirile oamenilor destul de incoerent si, aproape continuu, vorbitorii se completau unul pe celalalt, cele mai multe dintre interventii neavand nici o legatura cu ce spunea antevorbitorul. La un moment dat, chiar prefectul a fost nevoit sa intervina pentru a-i face pe lideri sa vorbeasca pe rand. Desi au vrut sa expuna clar solicitarile, protestatarii s-au prezentat aproape ca niste scolari cu temele nefacute. Pentru ca astfel de probleme sa nu mai existe, prefectul le-a propus sindicalistilor intalniri bilunare, astfel incat sa nu se mai astepte atata timp cunoasterea necazurilor care exista in curtea diversilor agenti economici. In timpul discutiilor cu prefectul, satui de atata monotonie, cei mai multi dintre protestatari au parasit piateta Prefecturii, dupa numai doua ore de pichetare, chiar daca programul initial fusese stabilit pana la ora 15.00. Astazi, sindicalistii vor fi din nou prezenti in fata Prefecturii, probabil in numar ceva mai mic si ceva mai putin entuziasmati.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii