Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:17 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

"La famiglia" - Ampla operatiune pentru destructurarea unei retele de contrabanda cu tigari

ro

28 Jun, 2009 16:15 4128 Marime text
tigari.jpg Poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră şi I.J.P.F. Galaţi, împreună cu lucrători din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Galaţi, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Galaţi, cu sprijinul SRI - Direcţia Judeţeană Galaţi şi alături de poliţişti ai Seviciilor de Investigare a Fraudelor Brăila şi Prahova, au anihilat o reţea de contrabandă cu ţigări provenite din Ucraina şi din Republica Moldova, care acţiona la nivelul judeţelor Galaţi, Prahova şi Suceava;

Pe parcursul a şapte luni, poliţiştii de frontieră gălăţeni au derulat o amplă operaţiune pentru documentarea activităţii infracţionale a reţelei şi strângerea de probe - intitulată Operaţiunea "La famiglia";

În cursul zilei de 25 iunie 2009, poliţiştii de frontieră sprijiniţi de autorităţile implicate, au efectuat 13 percheziţii domiciliare simultane (10 în municipiul Galaţi şi 3 în judeţul Prahova), concomitent cu executarea a 12 mandate de aducere a unor persoane;

Au fost reţinute pentru cercetări 11 persoane, 6 dintre acestea fiind prezentate de procurorii D.I.I.C.O.T., în data de 26.06.2009, la Tribunalul Galaţi, care a emis mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile;

Cantitatea totală de ţigări confiscate este de 200.498 pachete ţigări în valoare de 793.266 lei, fiind indisponibilizate în vederea confiscării mai multe bunuri, iar asupra a 4 apartamente a fost instituit sechestru asiguratoriu.

Investigaţiile
În cursul lunii decembrie 2008, poliţiştii de frontieră au intrat în posesia unor informaţii conform cărora în zona de competenţă acţionează o amplă reţea de contrabandă cu ţigări din R. Moldova şi Ucraina.
Astfel, sub coordonarea DIICOT - Serviciul Teritorial Galaţi şi cu sprijinul SRI - Direcţia Judeţeană Galaţi şi Prahova, au fost demarate acţiunile specifice pentru probarea întregii activităţi infracţionale şi tragerea la răspundere a membrilor reţelei.
Investigaţiile s-au derulat pe parcursul mai multor luni de zile, rezultând faptul că reţeaua este formată din cetăţeni români şi persoane cu dublă cetăţenie, română şi moldoveana, o parte dintre aceştia făcând parte din două familii cunoscute în lumea interlopă gălăţeană, iar coordonatorul reţelei era o persoană cu dublă cetăţenie, română şi moldoveana, Anatolie C., în vârstă de 31 ani.
Pentru evitarea distribuirii ţigărilor pe piaţa neagră, transporturile traficanţilor erau monitorizate de către poliţiştii de frontieră gălăţeni cu sprijinul S.R.I. Galaţi, iar în baza informaţiilor transmise erau reţinute pe raza jud. Brăila şi Prahova, sub diferite pretexte, astfel încât până la data de 24.06.2009 au fost confiscate un număr de 144.498 pachete ţigări de contrabandă.
Sub directa coordonare a procurorului D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Galaţi şi cu sprijinul S.R.I. - Direcţia Judeţeană de Informaţii Galaţi, au fost identificaţi toţi membrii reţelei, procedându-se la monitorizarea acestora în vederea probării activităţii infracţionale.

Modul de acţiune al reţelei
Investigaţiile au scos în evidenţă faptul că această grupare infracţională era foarte bine organizată pe nivele ierarhice, liderul grupării atribuind persoanelor pe care le coordona sarcini foarte precise privind modul de operare şi acţiune în zona de frontieră.
Ţigările de contrabandă erau procurate de persoane din Republica Moldova şi Ucraina care le introduceau în România prin mai multe metode:
- prin punctele de trecere a frontierei Oancea şi Galaţi, în cantităţi mici şi depozitate în mun. Galaţi;
- peste fluviul Dunarea, din Ucraina, prin zona unei localităţi din jud. Tulcea, cu ambarcaţiuni, de unde erau preluate şi transportate în diferite locaţii din mun. Galaţi;
- peste frontiera de stat a României prin zona Vicovu de Sus (jud. Suceava), transferate ulterior în mun. Galaţi.
După terminarea operaţiunii de colectare, ţigările erau încărcate în mijloace de transport auto şi transferate în diferite oraşe ale ţării, în vederea comercializării pe piaţa neagră, transporturile fiind însă interceptate de poliţiştii de frontieră.

Percheziţiile
În data de 25.06.2009, începând cu orele 06.00, într-o acţiune concertata, sub coordonarea directă a procurorilor D.I.I.C.O.T. Serviciul Teritorial Galaţi, poliţiştii de frontieră gălăţeni, împreună cu lucrători din cadrul S.A.S.I.- I.G.P.F. Bucureşti, S.I.F. Brăila, S.I.F. Prahova şi I.J.J. Galaţi au acţionat şi realizat un număr de 13 descinderi având ca obiect efectuarea unui număr de 13 percheziţii domiciliare (10 în mun. Galaţi şi 3 în jud. Prahova) şi executarea unui număr de 12 mandate de aducere.
Cu această ocazie, au fost ridicate, ca mijloace de probă, diferite înscrisuri, mijloace de telecomunicaţii şi arme albe, mai multe bunuri şi sume de bani rezultate din activitatea infracţională (170.000 lei şi 4.200 dolari), fiind descoperite cantităţi mari de ţigări (peste 56.000 de pachete ţigări, diferite mărci, cu timbru din Ucraina şi Republica Moldova).
Cantitatea totală de ţigări confiscate în cauză este de 200.498 pachete ţigări în valoare de 793.266 lei.
Totodată au fost ridicate în vederea confiscării 3 autoturisme (1 autoturism "Skoda Fabia", 1 autoturism "Mitsubishi" , 1 autoturism "Toyota") cu o valoare de aproximativ 126.000 lei şi s-a aplicat măsura sechestrului asigurator pe un număr de 4 apartamente.

Reţinerile În prezent, sub directa coordonare a procurorilor D.I.I.C.O.T. Biroul Teritorial Galaţi, poliţiştii de frontieră efecuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de "contrabandă" şi "constituirea unui grup infracţional organizat", fapte prevăzute şi pedepsite de legislaţia în vigoare.
Prejudiciul creat statului român, calculat la momentul actual de D.R.A.O.V. Galaţi, se ridică la peste 1.600.000 lei.
Sase persoane au fost reţinute pe bază de ordonanţă de către procurorii D.I.I.C.O.T. Serviciul Teritorial Galaţi, fiind prezentate, pe data de 26.06.2009 la Tribunalul Galaţi, care a emis mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile.
Poliţiştii de frontieră, sub coordonarea procurorilor DIICOT, continuă cercetările pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii