Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:57 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La Consumcoop, doua consilii de administratie functioneaza in paralel

ro

19 Jun, 2002 00:00 3384 Marime text

Fostul presedinte Stere Tanase este cercetat pentru abuzuri * Presedintele Federalcoop sustine un CA paralel, condus de controversatul Stere Tanase * Scopul acestuia este sa aiba controlul asupra arhivei cooperatiei, care contine unele probe ce demonstreaza abuzurile fostului presedinte

Consumcoop este o cooperativa care a avut in componenta o serie de membri ce au avut in gestiune activele cooperatiei din judetul Constanta si Satul de Vacanta, aflat la intrarea din statiunea Mamaia. Incepand din acest an, conducerea Consumcoop a suferit modificari de structura generate de unele abuzuri. In urma unui control efectuat la sfarsitul anului 2001, au fost descoperite mai multe abuzuri comise de fostul presedinte al Consiliului de Administratie, Stere Tanase, care a folosit fondurile Consumcoop in scopuri straine de interesul cooperativei. Stere Tanase a avut ca principal obiectiv sustinerea presedintei Federalcoop, entitate comerciala cu atributiuni de control la Consumcoop si oarecum superioara ierarhic. Pentru favorurile facute fata de Federalcoop, presedinta acestei structuri, Aurelia Francu, l-a protejat pe Tanase Stere. Acesta, pe langa cadourile date sefei sale si fondurile virate la Federalcoop neavand nici o justificare legala, a facut o serie de cheltuieli fara sa respecte regimul de casa si fara nici o justificare comerciala. Aceste abuzuri au fost sesizate de catre unii membri cooperatori, iar pe data de 21 ianuarie, in cadrul unei sedinte AGA, lui Stere Tanase i-a fost retras mandatul de presedinte, pentru abateri grave de la lege si statut. Ulterior, a fost ales un nou CA, al carui presedinte a fost desemnat Nicolae Chivu. Surprinzator, Stere Tanase nu s-a retras, asa cum era normal. Sustinut de Aurelia Francu, el si-a constituit un alt consiliu de administratie, format in special din fosti membri cooperatori. Acest CA fantomatic, care nu are decat sustinerea Aureliei Francu, a reusit performanta sa fie si inscris la Camera de Comert. Pe 19 martie a fost convocata o noua sedinta AGA. Consiliul de administratie condus de Nicolae Chivu a avut sustinerea a peste 80 din cei 100 de membri care mai fac parte din Cooperatia constanteana. Paradoxalul CA condus de Stere Tanase s-a intrunit la doua zile, pe 21 martie. Sedinta a fost amanata din lipsa membrilor cooperatori, prezenti fiind doar 14 membri. Cu chiu, cu vai, la urmatoarea sedinta s-au strans 20 de membri si sedinta a fost tinuta de contestatul Stere Tanase.

Gaselnita lui Stere Tanase

Vazand ca nu mai are sustinatori, Stere Tanase a ajuns sa se contrazica in decizii. In ianuarie 1999, in cadrul unei sedinte AGA, unul dintre membri a propus sa se faca o inventariere a membrilor si sa se stabileasca un plafon minim de 100.000 de lei pentru o parte sociala. Stere Tanase a fost de acord cu propunerea, care s-a votat in unanimitate. In luna decembrie a aceluiasi an, contabilul sef Gheorghe Chirea a propus si apoi s-a aprobat ca membrii ce nu si-au marit contributia sa fie exclusi din cooperativa. Asa s-a ajuns la un numar de 98 de membri. In prezent, disputa continua. In timp ce membrii ramasi sustin echipa lui Nicolae Chivu, Stere Tanase ii strange pe cei care i-a exclus in anul 1999. Asa crede ca va putea ajunge sa aiba controlul asupra asociatiei. Forul superior al cooperatiei, Centrocoop Bucuresti, a convocat in data de 21 iunie o noua sedinta extraordinara AGA, pentru a se clarifica situatia celor doua conduceri. In timp ce echipa lui Nicolae Chivu pregateste lucrarile sedintei, Stere Tanase anunta si el o sedinta in aceeasi zi. Federalcoop, nesocotind directiile stabilite de Centralcoop, sustine adunarea lui Stere Tanase, care se va tine in acelasi timp, dar la o alta adresa.

Dosarul lui Stere Tanase

Se pare ca demersurile lui Stere Tanase si cele ale Aureliei Francu au ca tinta arhiva Consumcoop. Abuzurile comise de Stere Tanase au fost sesizate Parchetului de pe langa Judecatoria Constanta. Dosarul intocmit de procurori a fost trimis la Politia Municipiului Constanta pentru cercetari. A fost dispusa o expertiza contabila, care este in lucru. Stere Tanase si Aurelia Francu au incercat sa intre in posesia arhivei care este cheia dosarului in care este implicat conducatorul fantomaticului CA de la Consumcoop. Manevra a fost dejucatam, dar lupta continua. Suntem curiosi care va fi finalitatea dublei sedinte AGA din data de 21 iunie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii