Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:32 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Judecat pentru că ar fi primit mită un viţel Un procuror-şef din Parchetul Curţii de Apel Constanţa a dat de belea! (document + referate DNA)

ro

18 Jun, 2015 00:00 2516 Marime text
Constantin Balaban, fost prim-procuror în circumscripţia Parchetului Curţii de Apel Constanța, a fost trimis în judecată, ieri, în stare de arest la domiciliu. Magistratul, fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin, la data presupuselor fapte, este acuzat de efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, în scopul obţinerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, fals în declaraţii, în formă continuată (7 acte materiale), dar şi de luare de mită, (3 infracţiuni). Fostul prim-procuror din circumscripția Parchetului Curții de Apel Constanța este acuzat, printre altele, că ar fi primit de la trei persoane, prin intermediar, cu titlu de mită, un vițel, în schimbul soluționării favorabile a unui dosar penal în care cele trei persoane erau cercetate sub aspectul săvârşirii infracțiunii de vătămare corporală.
 
În prezenta cauză au mai fost deferiți Justiției Aslan Regep-Uţă, Marian Cireaşă, Teodor-Liviu Sava şi Viorel Amet, cu privire la săvârşirea infracțiunii de dare de mită, precum şi Valentin Jugănaru, cu privire la săvârşirea infracțiunii de complicitate la dare de mită.
 
Conform DNA, „în cursul lunii februarie 2015, inculpatul Balaban Constantin, în calitate de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin, a pretins şi primit de la inculpaţii Amet Viorel şi Aslan Regep-Uță, prin intermediul inculpatului Jugănaru Valentin, cu titlu de mită, un vițel care avea o greutate de 70 kg după sacrificare, în valoare de 900 de lei, în schimbul soluționării favorabile a unui dosar penal în care primii doi erau cercetați sub aspectul săvârşirii infracțiunii de vătămare corporală“.
 
„Remiterea mitei a avut loc după ce, în data de 3 februarie 2015, Balaban Constantin, din proprie inițiativă, a întocmit două acorduri de recunoaştere a vinovăției cu inculpații Amet Viorel şi Aslan Regep-Uţă, cărora le-a aplicat două pedepse de 7 luni închisoare, cu suspendarea condiționată a executării acestora. În intervalul iunie-iulie 2014, inculpatul Balaban Constantin a pretins şi primit de la inculpatul Cireaşă Marian, prin intermediar, suma de 600 de euro, după ce persoana respectivă fusese depistată, în seara zilei de 10 mai 2014, conducând un autoturism pe raza municipiului Măcin, sub influența băuturilor alcoolice şi având permisul de conducere anulat. În schimbul acestei sume, prim-procurorul Balaban Constantin, care avea în supraveghere dosarul penal, s-a angajat să îl soluționeze favorabil, în condițiile în care se dispusese începerea urmăririi penale. În perioada august-septembrie 2014, prim-procurorul Balaban Constantin a pretins şi primit de la inculpatul Sava Teodor Liviu, prin intermediar, în incinta Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin, cu titlu de mită, în mod succesiv, sumele de 550 de euro şi 700 de lei. În schimbul acestei mite, inculpatul Balaban Constantin a fost de acord cu întocmirea unei soluții favorabile într-un dosar penal în care persoana respectivă era cercetată penal sub aspectul conducerii unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice“, se mai arată în documentele celor de la Anticorupție.
 
Comunicatul integral privind trimiterea în judecată a procurorului poate fi citit accesând secțiunea „Documente“.
 
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații şi din partea Direcției Generale Antifraudă Fiscală. Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Constanța.
 
Referatul DNA privind arestarea lui Constantin Balaban, şeful Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin (II) (document)
 
Referatul DNA privind arestarea lui Constantin Balaban, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin (document)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii