Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:15 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Iordanianul care l-a dat pe goarnă pe Bogatu

ro

30 May, 2011 00:00 2327 Marime text

cap_5.jpgCu grave acuzaţii de constituire, aderare sau sprijinire a unui grup infracţional organizat, luare şi dare de mită, trafic de influenţă, fals şi altele asemenea, suspecţii din dosarul Portul - Banias - Mironescu au negat constant faptele imputate de procurorii anticorupţie. Totuşi, ceea ce ei au infirmat a fost recunoscut în faţa judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Audiat separat, cetăţeanul iordanian Bani Mustafa Akram Nasser Abdel Rahman, intermediar vamal, a admis acuzaţiile de dare de mită în formă continuată aduse de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Surse apropiate cazului spun că iordanianul a recunoscut de unde a luat şi a dat mita, însă a negat situaţiile în care convorbirile telefonice interceptate sugerau că ar fi dat bani, dar prin procedura legală. Cu alte cuvinte, iordanianul pare să fi recunoscut faptele ilegale şi să le fi tăgăduit pe cele legale. În referatul întocmit de DNA cu propunerea de arestare preventivă, Akram a fost acuzat de dare de mită în formă continuată, iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat ori aderare sau sprijinire sub orice formă a unui astfel de grup şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată. În acelaşi document, procurorii DNA au menţionat faptul că pe 22 octombrie 2010, Eugen Bogatu, „director al Direcţiei Domenii Portuare şi leader al grupului infracţional", ar fi ordonat blocarea completă a tuturor mărfurilor importate prin Biroul Vamal Constanţa Sud Agigea pentru a-i determina pe intermediarii vamali Marin Dodu şi Bani Mustafa Akram Nasser Abdel Rahman să îşi achite „taxele" către membrii grupului infracţional.

Olteanu, băgat la apă

Aceeaşi Direcţie Naţională Anticorupţie a mai susţinut că Sorin Budăi, un alt acuzat, s-ar fi angajat să-i remită lui Bogatu importante sume de bani de la Akram, „în condiţiile în care respectivii bani erau parţial destinaţi şi lucrătorilor vamali de la Biroul Vamal Constanţa Sud Agigea pentru permiterea intrării în ţară a unor containere cu mărfuri introduse în vamă". Nu în ultimul rând, numele cetăţeanului iordanian este menţionat şi în legătură cu Claudiu - Constantin Olteanu, adjunct al şefului Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea. Despre Olteanu, DNA zice că suspectul, singuri, dar şi împreună cu subordonaţii Adrian Milea şi Valentin Roşculeţ, prin intermediul comisionarului Dragoş Iulian Tudoran, ar fi pretins diverse sume de bani de la mai mulţi intermediari vamali şi importatori. Printre aceştia se numărau şi El Haj Ahmad, Bani Mustafa Akram Nasser Abdel Rahman, Rouchdi Mohamad, Mihai Culea şi Laurenţiu Catargiu. „Banii", spun procurorii DNA, „au fost pretinşi atât în scopul de a-şi încălca atribuţiile de serviciu şi de a permite intrarea în ţară, în mod ilegal, a unor containere cu mărfuri din import, cât şi în scopul de a-şi îndeplini îndatoririle de serviciu, prin procesarea respectivelor containere, permiţând accesul lor în ţară, în loc să fie blocate în vamă fără vreun temei legal plauzibil".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii