Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:08 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Investitii NATO cu talc

ro

16 May, 2003 00:00 1071 Marime text

Dobrogea va deveni o puternica baza NATO

Astazi, in prezenta lui Ioan Mircea Pascu, ministrul Apararii Nationale, va fi inaugurat sediul SEEBRIG * Surse militare ne-au declarat ca oficialii americani sunt interesati, in aceasta perioada, si de poligoanele de la Topraisar si Babadag * In cazul unor situatii conflictuale in zona, acestia vor sa amenajeze, in cel mult o zi si o noapte, baze militare, de unde sa se poata decola cu elicopterele, atat cu trupe, cat si cu echipamente militare sau armament * Aceleasi surse ne-au mai declarat ca nimic din ce fac americanii sau trupele SEEBRIG in Dobrogea nu este intamplator * In mai multe localitati, se desfasoara exercitiul multinational "Cornerstone-2003", in cadrul caruia este prevazut sa se foreze un put in poligonul de la Babadag, sa se repare scoala de la Corbu, sa se mai construiasca si niste sali de clasa noi si sa se modernizeze cateva drumuri de acces catre aceste zone, greu accesibile pana acum

Ministrul Apararii Nationale, Ioan Mircea Pascu, este asteptat sa vina, astazi, la Constanta, impreuna cu generalul Mihail Popescu, seful Statului Major General, si Michael Guest, ambasadorul SUA la Bucuresti, pentru a participa la inaugurarea sediului SEEBRIG din cladirea fostului Liceu Militar de Marina, precum si a hotelului "Arges", din Eforie Sud, unde vor lucra si, respectiv, vor fi cazate o parte a trupelor internationale care vor stationa aici, in perioada septembrie 2003 - septembrie 2007, in Dobrogea, mutate de la Plovdiv. Lucrarile de modernizare a celor doua sedii au fost incepute anul trecut si finalizate in urma cu cateva zile, intreaga investitie depasind 8 milioane de dolari si reprezinta contributia tuturor armatelor componente ale Brigazii SEEBRIG, respectiv Albania, Bulgaria, Grecia, Italia, Macedonia, Romania si Turcia. Festivitatea de inaugurare va incepe la ora 14.00, la Comandamentul SEEBRIG, dupa care se va continua la Eforie Sud, la ambele locatii urmand sa participe autoritati locale civile si militare, parlamentari, precum si reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe Romane. Hotelul Armatei de la Eforie Sud, din apropierea garii, cunoscut sub numele de "Arges", unde vor fi cazate familiile militarilor straini, va avea aproape 50 de garsoniere si apartamente, parcare, pista pentru decolarea-aterizarea unui elicopter, magazine, sala de sport si absolut toate utilitatile, pentru marirea numarului de camere ridicandu-i-se inca un nivel. Primii militari din componenta SEEBRIG vor sosi la Constanta in ultima parte a lunii iunie, urmand ca in ziua de 30 iunie comandamentul sa fie deja declarat operational.

Americanii construiesc tot pentru ei

Surse militare ne-au declarat ca oficialii americani sunt interesati in aceasta perioada si de poligoanele de la Topraisar si Babadag, unde vor ca, in cazul unor situatii conflictuale in zona, sa poata amenaja, in cel mult o zi si o noapte, baze militare, de unde sa se poata decola cu elicopterele, atat cu trupe, cat si cu echipamente militare sau armament. De altfel, aceleasi surse ne-au mai declarat ca nimic din ce fac americanii sau trupele SEEBRIG in Dobrogea nu este intamplator. Este cunoscut ca in aceasta perioada, timp de doua luni, in mai multe localitati ale regiunii se desfasoara exercitiul multinational "Cornerstone-2003", in cadrul caruia este prevazut sa se foreze un put in poligonul de la Babadag, sa se repare scoala de la Corbu, sa se mai construiasca si niste sali de clasa noi si sa se modernizeze cateva drumuri de acces catre aceste zone, greu accesibile pana acum. Reamintim ca la Babadag se studiaza amplasarea unei baze americane pentru situatii de criza, iar scoala de la Corbu va putea fi transformata urgent in spital de campanie, unde vor putea fi adusi ranitii din zonele de conflict, atat pe calea aerului, cat si pe mare. De altfel, la Corbu s-au prezentat aproape 30 de genisti americani, care vor repara scoala, vor construi un alt imobil cu inca doua clase, proiectul fiind realizat tot de o firma americana. Si tot in zona Vadu-Corbu, trupele americane de genisti vor asfalta un drum si vor reabilita un pod, valoarea investitiei de aici ridicandu-se la peste o suta de mii de dolari. Nici implicarea trupelor americane in modernizarea aeroportului nu este intamplatoare, pentru ca, odata instalata o baza militara aici, care de fapt si exista, orice avion, de orice tip, poate ajunge rapid in zonele conflictuale, indiferent de directie. Pe parcursul exercitiului "Cornerstone-2003", armata americana va investi peste o jumatate de milion de dolari. Aceleasi surse ne-au mai declarat ca deja oficialii americani analizeaza posibilitatea ca o serie de nave sa poata ancora in Portul Constanta, in danele romanesti putand stationa orice tip de nava, ultima verificare, daca ii putem spune asa, facandu-se in anul 2001, cu uriasul portavion american "La Salle".
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii