Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:17 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE Cele 39 de persoane trimise în judecată au fost achitate Întortocheatele iţe ale dosarului Portul - Cum suportă Banias eliberarea colegilor de anchetă

ro

27 Jun, 2011 00:00 2297 Marime text

Banias_-_Laurentiu_Mironescu_Mircea_Banias.jpgPe data de 24 iunie, la trei zile după eliberarea celor patru suspecţi din aceeaşi cauză penală, senatorul Mircea Banias s-a adresat Curţii Supreme de Justiţie, cu rugămintea de a i se ridica interdicţia de a părăsi ţara. Punerea în libertate a patru dintre suspecţii mega-anchetei Portul a bulversat apele Direcţiei Naţionale Anticorupţie. În timp ce Laurenţiu Mironescu, Liviu Costel Bratu, Corneliu Păun şi Adrian Sorin Pătraşcu se bucură de o oarecare „reabilitare" prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de a nu prelungi starea de arest preventiv în cazul lor, după ce judecătorii au ajuns la concluzia că nu mai există indicii pentru ţinerea lor în spatele gratiilor, senatorul Mircea Banias pare să umble cu norul unei aşa-numite prezumţii de vinovăţie deasupra capului.

La trei zile după ce Curtea Supremă a dispus eliberarea celor patru, confirmându-le astfel, indirect, prezumţia de nevinovăţie, senatorul Banias a apelat şi el la bunăvoinţa Înaltei Curţi, dorind să se bucure de aceeaşi reconfirmare a nevinovăţiei precum fostul său coleg de partid, Laurenţiu Mironescu.

Mai exact, senatorul PDL le-a adresat judecătorilor Înaltei Curţi o plângere împotriva interdicţiei prin care procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au obligat să dea cu subsemnatul la Poliţie în fiecare săptămână. În aceste condiţii, se pare că Mironescu şi Banias şi-au schimbat un pic rolurile între ei. Pe scurt, în timp ce, la momentul izbucnirii scandalului, Banias avea cea mai puternică prezumţie de nevinovăţie, dat fiind că nu se ceruse arestarea sa ci doar instituirea interdicţiei de a părăsi ţara, iar Laurenţiu Mironescu îşi clama nevinovăţia din spatele gratiilor celulei sale, fără a fi neapărat credibil în ochii cetăţenilor, eliberarea acordată lui Mironescu de către însăşi Înalta Curte a întors sorţii în favoarea sa.

Banias „vânează" prezumţia lui Mironescu?

Astfel, fostul secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor a devenit la acest moment mai nevinovat în ochii oamenilor decât senatorul Banias, căruia i s-a prelungit fără probleme interdicţia de a părăsi ţara. Iar ca o ironie a sorţii, adjunctul Vămii Agigea, Liviu Costel Bratu - care oricum se afla cu un pas în afara închisorii după ce i se admisese iniţial cererea de eliberare provizorie sub control judiciar până să fie eliberat oricum de Înalta Curte o dată cu Mironescu -, va trebui să pledeze din nou pentru eliberarea sa în faţa Curţii Supreme. Iar aceasta, în condiţiile în care Bratu se află acasă, în sânul familiei, de câteva zile bune. Revenind la plângerea senatorului Mircea Banias, este de menţionat că pe data de 24 iunie, s-a adresat Curţii Supreme de Justiţie, cu rugămintea de a i se ridica interdicţia de a părăsi ţara. Dosarul a fost înregistrat la Secţia Penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sub numărul 5284/1/2011, obiectul dosarului fiind reprezentat de „plângere împotriva ordonanţei procurorului privind măsurile preventive". Singura parte menţionată în dosar pe site-ul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este Mircea Marius Banias, în calitate de inculpat, stadiul procesual fiind fond. Cererea sa de ridicare a interdicţiei de a părăsi ţara se va judeca mâine, de la ora 09.00, de către Completul nr. 7 al instanţei Înaltei Curţi. De menţionat că în aceeaşi şedinţă pe lista căreia se află plângerea senatorului Banias vor fi analizate şi mai multe cazuri de omor, tâlhării, înşelăciuni, dar şi alte plângeri împotriva măsurilor preventive, cazul politicianului având ordinea 53. Surse apropiate cazului spun că nu este exclus ca senatorul să mizeze bunăvoinţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Adjunctul de la Agigea şi cererile de eliberare

În ceea ce-l priveşte pe Liviu Costel Bratu, lucrurile par să se complice un pic. Cu multiple cereri de eliberare sub control judiciar şi de revocare a măsurii arestării preventive formulate pe vremea când era arestat, adjunctul Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea a avut surpriza ca una dintre aceste solicitări să-i fie admisă în primă instanţă. Fireşte, procurorii au declarat recurs împotriva acestei hotărâri a instanţei, urmând ca recursul lor să fie judecat de Completul de 5 Judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Numai că recursul anchetatorilor (care, de altfel, a fost admis) s-a judecat în aceeaşi zi şi la acelaşi complet care a admis recursul lui Bratu împotriva prelungirii mandatului de arestare preventivă. Iar pe sistemul una caldă, una rece, adjunctul Vămii Agigea s-a trezit în situaţia inedită în care, într-unul dintre dosare, judecătorii au decis să fie eliberat, iar într-un al doilea dosar, judecătorii au ajuns la concluzia că ar trebui să mai petreacă niţel timp în spatele gratiilor. Cele două dosare, cu obiect identic într-o anumită măsură, anume eliberarea lui Bratu, au fost singurele cauze aflate pe rol la data de 21 iunie, ora 12.00, Secţia Completul de 5 Judecători, la Completul penal 2. Culmea, primul dosar a fost cel cu numărul 5103/1/2011, în care procurorii atacaseră în recurs decizia de eliberare a lui Bratu. Cel de-al doilea dosar, cu numărul 5137/1/2011, privea recursul adjunctului de la Agigea şi ale celorlalţi suspecţi aflaţi după gratii împotriva prelungirii arestului. În primul dintre dosare, instanţa a admis recursul procurorilor şi a trimis cauza (cererea lui Bratu de a i se revoca arestul, admisă iniţial de instanţă) spre rejudecare.

Eliberarea şi arestul, decise în acelaşi timp

În încheierea nr. 153 pronunţată pe 21 iunie 2011 în dosarul 5103/1/2011, se arată că instanţa „admite recursul, casează încheierea atacată şi trimite cauza spre rejudecare Secţiei Penale a ÎCCJ. (...) Definitivă". Cu alte cuvinte, Bratu urma să mai stea după gratii cel puţin până i se rejudeca cererea de eliberare. Numai că, imediat după ce au luat această deciziei, aceiaşi judecători au decis ca acesta să fie pus în libertate. Culmea, eliberarea sa a fost consemnată în încheierea cu nr. 154 a aceluiaşi complet: „admite recursurile declarate de inculpaţii Bratu Liviu Costel, Mironescu Laurenţiu, Pătraşcu Adrian Sorin şi Păun Corneliu împotriva încheierii din Camera de Consiliu nr. 888 din 18 iunie 2011 (...) Casează în parte încheierea susmenţionată şi rejudecând respinge propunerea de prelungire a măsurii arestării preventive (...) faţă de inculpaţii Bratu Liviu Costel, Mironescu Laurenţiu, Pătraşcu Adrian Sorin şi Păun Corneliu". De asemenea, în aceeaşi încheiere se arată că faţă de cei patru s-a luat măsura preventivă a interdicţiei de a părăsi ţara pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 23 iunie 2011 şi până la data de 22 iulie 2011, inclusiv. Rezumând, se pare că judecătorii nu se pot hotărî dacă-l vor sau nu pe Bratu în arest. De menţionat totuşi că unul dintre judecătorii completului a făcut opinie separată în sensul respingerii recursurilor celor patru. Cu toate acestea, adjunctul Vămii Agigea se va afla într-o situaţie inedită, urmând să se prezinte - în stare de libertate - în faţa judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru a pleda pentru eliberarea sa!

UPDATE – 07.04.2016
 
Pe data de 22 martie 2016, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunțat în dosar. Toate cele 39 de persoane trimise în judecată de procurorii DNA au fost achitate. Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată.  
 
Minuta instanţei poate fi citită integral accesând link-ul
 
Decizie în dosarul „Portul Constanța“
Mircea Banias şi Laurenţiu Mironescu, achitaţi alături de celelalte 36 de persoane (MINUTĂ)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii