Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:16 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Inspectoratul in Constructii verifica de ce a cazut zidul din peninsula

ro

29 Sep, 2009 02:48 973 Marime text

Din cauza lucrărilor demarate pentru realizarea unei fundaţii, faţada unui imobil s-a prăbuşit. Situaţia a ajuns în atenţia Inspectoratului Teritorial în Construcţii SE Constanţa şi, în funcţie de rezultatul verificărilor efectuate de inspectori, împotriva celor ce vor fi găsiţi vinovaţi se vor lua măsurile ce se impun.

Vinerea trecută, faţada unui imobil situat pe bulevardul Tomis nr. 7 s-a prăbuşit. Evenimentul s-a produs din cauza lucrărilor care se efectuau în imediata apropiere a clădirii şi, din primele estimări, au afectat fundaţia. Din fericire, evenimentul nu s-a soldat cu victime omeneşti. În aceeaşi zi, un inspector al Inspectoratului Teritorial în Construcţii SE Constanţa a ajuns la faţa locului şi a discutat cu un reprezentant al Primăriei Constanţa şi cu directorul tehnic al RAEDPP - Gheorghe Tudorache, regia fiind administratorul imobilului în cauză. Deşi nu au fost de găsit nici proprietarul terenului, nici persoana care lucra pe utilajul cu care se săpa, inspectorul a întocmit un act de control. Ieri, cei de la ITC urmau să stea de vorbă cu cineva de la Corpul de Control al primăriei, pentru a verifica în ce condiţii se lucra şi dacă proprietarul terenului a făcut demersurile necesare pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie sau dacă o deţinea deja.

Dispoziţii către RAEDPP

În actul de control întocmit de ITC cu RAEDPP se stipulează că imobilul din bulevardul Tomis nr. 7 e un pericol. „Prin lucrările efectuate - o săpătură la limita fundaţiei, clădirea este grav afectată, ca urmare a prăbuşirii unui perete la nivelul subsolului şi parterului, precum şi a tasării fundaţiei, ceea ce a dus la înclinarea sa", ne-a explicat directorul coordonator al ITC, Ion Florentin. Întrucât clădirea nu mai prezintă siguranţă în exploatare, s-a cerut celor de la RAEDPP să o elibereze, urgent, şi să interzică accesul în interior. De asemenea, regia va trebui să contacteze un expert care să evalueze starea tehnică a imobilului, să dispună măsuri de punere în siguranţă a acestuia şi să restricţioneze accesul pe domeniul public în zona respectivă, clădirea fiind instabilă.

Primele informaţii

Chiriaşii acelui imobil erau trei copii şi o persoană care-i îngrijea, cu toţii fiind evacuaţi şi mutaţi. Utilităţile au fost oprite şi au fost puse benzi pentru a izola zona şi a evita producerea vreunui eveniment nedorit. Potrivit şefului ITC, Ion Florentin, din primele informaţii oferite de Primăria Constanţa, proprietarul terenului pe care se lucra este Daniela Munteanu. Ea ar deţine un aviz al Ministerului Culturii şi Cultelor pentru construirea unui imobil (n.r. demisol - parter - două nivele şi mansardă) pentru spaţiu comercial şi birouri, cu condiţia de a se efectua, în prealabil, cercetări arheologice de către o societate acreditată de minister. Pe baza avizului, Munteanu ar fi făcut un contract cu Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie şi ar avea un certificat de urbanism pentru organizare de şantier - cercetare arheologică. „Aceste acte urmează să le verificăm, precum şi condiţiile puse prin avizele respective, dar şi documentaţia pe care o are proprietarul terenului şi dacă ea a fost respectată. În funcţie de situaţie, vom decide ce măsuri se vor dispune", a conchis Ion Florentin.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii