Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:51 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Inca o achitare pentru Alexandru Radu

ro

21 Aug, 2004 00:00 1242 Marime text

De doua ori nevinovat

El a fost trimis in fata instantei de procurorii constanteni, fiind acuzat ca a omorat-o pe sotia sa, fiica fostului viceprimar al localitatii Eforie * In urma cu doi ani, Cristina Radu, in varsta de 24 de ani, a fost descoperita moarta in vila care-i poarta numele, din statiunea Eforie Sud * Ipoteza unui eventual jaf a fost exclusa din start deoarece la locul faptei au fost descoperite o sacosa cu 110 milioane de lei, precum si diverse bijuterii din aur si argint * La numai o zi de la descoperirea crimei, procurorii au dispus arestarea preventiva pentru o perioada de cinci zile a sotului victimei, Alexandru Radu, sub acuzatia de omor calificat * Raportul medico-legal avea sa evidentieze faptul ca tanara era insarcinata in doua luni, ceea ce i-a facut pe magistrati sa schimbe incadrarea juridica in omor deosebit de grav si sa-i prelungeasca invinuitului mandatul

Recursul formulat de catre procurori impotriva deciziei prin care Alexandru Radu a fost achitat pentru a doua oara va fi solutionat in scurt timp de catre magistratii de la Inalta Curte de Justitie si Casatie. In urma cu doi ani de zile, linistea localitatii Eforie Sud a fost tulburata de o mare tragedie. Pe data de 12 august 2002, in jurul orei 04.15, la sediul Politiei din Eforie s-a prezentat Florin Popescu, angajat ca sofer la societatea comerciala "Gloria TVR" SRL din localitate, care a sesizat ca intr-una din camerele vilei "Cristina" din Eforie Sud a fost descoperit cadavrul unei persoane de sex feminin. Fata prezenta leziuni de violenta pe fata si avea infasurat in jurul gatului un cablu de la un incarcator de telefon mobil, iar peste fata avea trasa o sacosa din material plastic. In urma cercetarilor efectuate la fata locului, procurorii criminalisti au stabilit ca victima se numea Cristina Radu, in varsta de 24 de ani, fiica viceprimarului de atunci din localitatea Eforie, Ion Udrea, si era casatorita de cateva luni cu Alexandru Radu, in varsta de 25 de ani, fiul unui director din cadrul Primariei Bucuresti. De asemenea, oamenii legii au mai descoperit ca usa camerei era deschisa, desi aceasta era prevazuta cu sistem de inchidere tip yala, ce nu prezenta urme de fortare. Cadavrul se afla intins pe o saltea, direct pe pardoseala, iar langa acesta au fost gasite diferite podoabe din aur, unele dintre ele rupte, ceea ce, coroborat cu leziunile de violenta constatate, indica ca intre agresor si victima a avut loc o lupta. Totodata, in aceeasi camera a fost gasita o punga cu bani, respectiv 110 milioane de lei, bijuterii din aur si argint, precum si alte obiecte de valoare. Existenta bijuteriilor in locuri vizibile exclude posibilitatea ca tanara sa fi fost victima unui jaf. Procurorii au mai ridicat de la fata locului o sacosa din plastic care, pe ambele fete, avea urme de sange, iar pe una dintre ele s-a descoperit o amprenta palmara. O alta punga se afla si in cosul de gunoi de sub chiuveta din baie, care, de asemenea, era murdara de sange si prezenta o urma palmara.

Principalul suspect, sotul victimei

Specialistii au apreciat ca din raporturile tehnico-stiintifice dactiloscopice reiese ca urma palmara descoperita pe punga din material plastic a fost creata prin stratificare cu sange de palma mainii drepte a sotului victimei, Alexandru Radu. In alta ordine de idei, pentru a se stabili cu exactitate cauza mortii, procurorii au dispus efectuarea necropsiei cadavrului. Conform raportului de constatare medico-legala intocmit de medicii legisti, moartea Cristinei Radu a fost violenta si s-a produs prin asfixie mecanica, consecutiva strangularii. Totodata, acestia aveau sa descopere ca fata era insarcinata in doua luni. Din primele investigatii, procurorii au stabilit ca autorul omorului este chiar sotul victimei, motiv pentru care Alexandru Radu a fost arestat preventiv chiar a doua zi de la descoperirea crimei, initial doar pentru cinci zile, sub acuzatia de omor calificat. De-abia dupa primirea rezultatelor medico-legale, procurorii au prelungit mandatul de arest preventiv si au schimbat incadrarea juridica din omor calificat in omor deosebit de grav. Inca de la inceputul audierilor, cand i s-a adus la cunostinta, in prezenta aparatorului ales, pentru ce anume este invinuit, tanarul a spus ca nu este vinovat de infractiunea de care este acuzat. Potrivit procurorilor, Alexandru Radu a avut pe tot parcursul efectuarii urmaririi penale o atitudine nesincera, care a fost scoasa in evidenta si de expertiza poligraf efectuata la Serviciul Criminalistic al IPJ Constanta, din al carui raport a reiesit ca la intrebarile relevante cauzei, puse lui Alexandru Radu, au fost constatate note specifice comportamentului simulat. Deoarece mai multe persoane din anturajul lui Alexandru Radu au spus ca tanarul este consumator de droguri, pentru edificare, procurorii au dispus recoltarea unor probe biologice. Acestea au fost trimise la un laborator pentru a se constata daca barbatul este consumator de substante halucinogene, droguri sau medicamente care pot afecta sistemul nervos. Rezultatele oficiale aveau sa stabileasca faptul ca testul este negativ.

Trimis in judecata in stare de arest preventiv

Dupa patru luni de cercetari minutioase, procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta au dispus trimiterea in judecata a lui Alexandru Radu. Potrivit actului de inculpare, tanarul este acuzat ca, in noaptea de 11 spre 12 august 2002, cu intentie, i-a aplicat mai multe lovituri sotiei sale Cristina Radu, dupa care a strangulat-o cu un cablu de la un incarcator al unui telefon mobil, cunoscand ca aceasta era gravida, ceea ce a condus la decesul acesteia. Tatal victimei, Ion Udrea, s-a constituit parte civila in procesul penal impotriva inculpatului Alexandru Radu, cu suma de 500.000 de euro sau contravaloarea acesteia in lei, pentru prejudiciul moral ce i-a fost cauzat ca urmare a omorului fiicei sale. Initial, dosarul a fost trimis spre solutionare la Tribunalul din Constanta, iar dupa mai multe amanari, judecatorii au fost informati ca la Curtea Suprema de Justitie exista o cerere prin care Alexandru Radu a cerut stramutarea procesului la alta instanta din tara. La scurt timp, cererea avea sa fie admisa, iar procesul sa fie stramutat la Tribunalul de la Alba Iulia. Dupa un proces destul de lung, judecatorii au dispus achitarea inculpatului si punerea sa in libertate. Asa cum era de asteptat, procurorii au atacat sentinta cu apel, insa nici de aceasta data nu au avut sorti de izbanda. Alexandru Radu a fost achitat din nou, motiv pentru care procurorii au formulat recurs impotriva deciziei. In scurt timp, calea de atac urmeaza sa se solutioneze la Inalta Curte de Justitie si Casatie. Ramane de vazut ce vor decide si judecatorii de aici. Daca Alexandru Radu va fi achitat si de cea mai inalta instanta, se poate spune ca tanarul este nevinovat, iar adevaratul criminal al Cristinei Radu se afla inca in libertate si nu a fost identificat, iar procurorii au pornit inca de la inceput pe o pista gresita.

Crime la indigo

Ca mod de operare, cazul Cristinei Radu poate fi asezat alaturi de dosarele cantaretei Mihaela Runceanu si al cunoscutului artist Ioan Luchian Mihalea, care au fost strangulati cu un cablu de telefon, la Runceanu, si de la un televizor, la Mihalea.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii