Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:45 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ignorarea steagului roşu a dus la adevărate tragedii! Weekend negru pe litoral. Zeci de cazuri de turişti înecaţi sau salvaţi

ro

10 Aug, 2015 00:00 3210 Marime text
Peste 300.000 de turişti s-au aflat, în acest weekend, pe litoral. Marea cu valurile mari şi înspumate i-a atras pe turişti aşa cum lumina lumânării atrage fluturii. Deşi salvamarii au arborat steagul roşu, turiştii au riscat. Unii au plătit cu viaţa, alţii au scăpat ca printr-o minune, iar alţii au fost daţi dispăruţi. Un final de weekend nedorit, din acest punct de vedere, cu multe vieţi pierdute. La Costineşti, la Olimp, la Eforie şi la Mangalia au avut loc adevărate tragedii. Reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Constanţa spun că au intervenit la aproape 20 de solicitări, începând de vineri şi până duminică.
 
Un tânăr brăilean de 18 ani, venit la mare cu prietena, s-a înecat sub ochii acesteia, în ciuda eforturilor sale disperate de a-l salva. Se urcaseră pe o saltea pneumatică şi au ieşit pe mare. Valurile mari şi curenții puternici i-au tras în larg, din ce în ce mai departe de țărm. Strigătele fetei au fost auzite de un bărbat aflat pe mal, care a înotat până la cei doi. Acesta a reuşit să o scoată pe tânără la mal, însă nu şi pe băiat. Tragedia a avut loc în Golful Francezului din Costineşti.
 
La nici 12 ore de la dispariția turistului din Brăila, o altă tânără, de 21 de ani, din Botoşani, s-a înecat după ce a sărit în apă de pe digul din zona Obelisc, cu toate că nu ştia să înoate. Prietenii ei au sunat la 112, iar echipajele de salvare i-au scos trupul din apă. Din păcate, era prea târziu.
 
La Agigea, pompierii caută un bărbat care a intrat în mare şi nu a mai revenit la mal. Echipaje ale Ambulanţei au stat pregătite la mal, pentru acordarea primului ajutor.
 
De asemenea, un tânăr care a intrat în apă în zona plajei Modern din Constanţa, sâmbătă după-amiază, şi nu a mai ieşit la mal este dat dispărut, el fiind căutat de scafandri.
 
Din nefericire, şirul tragediilor nu s-a oprit aici. La nici 200 de metri de locul în care s-a înecat tânăra, un băiat din Târgu Jiu s-a aventurat în apă şi a avut nevoie de ajutor. El a scăpat cu viață, însă un turist de 46 de ani, venit la mare la Neptun, a pierit din cauza valurilor uriaşe. Pompierii ajunşi la fața locului au început manevrele de resuscitare şi, pentru câteva secunde, chiar au reuşit să-i readucă pulsul. Din păcate, inima bărbatului a cedat. A fost declarat mort, sub privirile soției.
 
Unul dintre cei salvați inițial a murit în drum spre spital. Este vorba despre fondatorul Fundației „Salvamont“ Predeal, Cristian Sima, pe care salvamarii l-au scos din apă la Neptun. Cunoscut cu probleme cardiace, Cristian Sima avea montate stenturi pe inimă.
 
Valurile au mai făcut victime în Eforie Nord, Mangalia şi chiar în Constanța. Și un copil a fost la un pas de a se îneca în piscina unui hotel. Dr. Claudia Tatarici, purtător de cuvânt al SAJ Constanța, spune că a fost cel mai negru weekend de la începutul sezonului.
 
Ieri însă, un băiat de 17 ani, din Bucureşti, venit la mare cu prietena şi familia ei, a fost la un pas să se înece, la Neptun. Din fericire, salvamarii l-au scos la timp, iar medicii au reuşit să-l resusciteze. El a fost transportat la Spitalul din Mangalia. Ieri-dimineață, salvamarii şi scafandrii au reluat căutările unei persoane care s-ar fi înecat pe plaja Modern din municipiul Constanța.
Salvamarii au arborat, la sfârşitul acestei săptămâni, steagul roşu pe tot litoralul românesc, deoarece marea este foarte agitată, iar curenţii, extrem de puternici. Ei susţin că marea are gradul 3-4 la ţărm şi, din acest motiv, scăldatul este interzis, dar nu toate persoanele ascultă avertismentul salvamarilor, fiind şi cazuri în care unii se aventurează în larg, punându-şi altfel viaţa în pericol. Salvamarii spun că, în ultimele zile, au intervenit în 50 de situaţii de înec.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii