Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:54 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Hoţi din icoane, „pe treabă" cu căruţa Trimişi în judecată pentru furturile din Mănăstirea Dervent şi Peştera Sf. Andrei

ro

09 Dec, 2011 01:00 2615 Marime text
icoane-icoanamaiciidomnului.jpgSimona Anca C., de 34 de ani, despre care s-a vehiculat că ar fi fost liderul grupului infracţional care ar fi prădat zeci de biserici din ţară, a fost trimisă în judecată, alături de alţi trei indivizi. Totodată, procurorii au mai dispus scoaterea de sub urmărire penală a învinuiţilor Mircea Cazan şi Constantin-Lucian Reveica, aceştia din urmă fiind cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tăinuire, întrucât nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunilor sub aspectul laturii subiective. Nu este de omis faptul că presupusul lider al grupului infracţional a formulat, la Judecătoria Medgidia, mai multe cereri de liberare din arest, însă instanţa de judecată a decis ca individa să rămână în spatele gratiilor.

Conform probatoriului, în perioada aprilie - august 2011, inculpaţii s-au asociat în vederea comiterii mai multor infracţiuni de furt (din lăcaşuri de cult şi societăţi comerciale), de pe raza mai multor judeţe ale tării, sens în care cei patru acuzaţi şi-au stabilit gradul de participaţie, s-au documentat cu privire la următoarele obiective de unde urmau să sustragă bunuri, au pregătit mijloacele de transport, dar şi obiectele ce urmau a fi utilizate în vederea săvârşirii infracţiunilor. „Ca mod de operare, pătrundeau prin efracţie în interiorul firmelor sau lăcaşurilor de cult (în cele mai multe cazuri prin spargerea sau forţarea unor ferestre sau uşi ori prin anihilarea sistemului de alarmare). Astfel, au sustras obiecte de cult (printre care şi icoane, unele susceptibile a aparţine patrimoniului cultural naţional) şi diferite sume de bani, în lei şi valută", a mai arătat Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Oamenii legii mai spun că la data de 15.08.2011, lucrători de poliţie din cadrul Postului de Poliţie Ion Corvin l-au surprins în flagrant pe inculpatul Marian Pârloiu (care purta mănuşi), în timp ce încerca să sustragă bunuri dintr-o mănăstire din Constanţa. În apropierea lăcaşului de cult au mai fost găsite abandonate un târnăcop şi un cleşte tip „gură de lup". „Inculpatul Pârloiu Marian se deplasase la mănăstire împreună cu inculpatul Eremia Petrică, pentru ca, împreună, să pătrundă în lăcaşul de cult şi să sustragă bunuri, însă acesta din urmă a fost ajutat de inculpata Comboianu Anca-Simona (care venise cu o căruţă) să-şi asigure fuga. Prin rezoluţii ale Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a dispus preluarea mai multor cauze de la unităţi de parchet din teritoriu (aflate pe raza mai multor curţi de apel), care au fost conexate în vederea efectuării unitare şi cu celeritate a urmăririi penale de către Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie", potrivit procurorilor. De la Constanţa, în mâna presupuşilor hoţi de icoane ar fi căzut Mănăstirea Dervent şi Peştera Sf. Andrei a Mănăstirii Sf. Apostol Andrei (judeţul Constanţa).

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii