Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:07 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Grup infracţional în Portul Constanţa Georgeta Barbălată, fostul judecător al Curţii Supreme, din nou „vedetă”

ro

22 Jul, 2014 00:00 2555 Marime text
Judecătoarea s-ar fi pozat alături de vietnamezul Hoa Le Duc, suspectat că ar fi liderul mafiei vietnameze care acţionează în Europa de sud-est.

Georgeta Barbălată, fost judecător al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, audiată în deja celebrul dosar denumit generic „Portul”, are probleme, mai nou, cu Agenţia Naţională de Integritate. Ieri, inspectorii au anunţat „existenţa unei diferenţe nejustificate, în cuantum de 199.536 de lei (60.465 de euro), între averea dobândită şi veniturile realizate împreună cu familia”.

Conform ANI, „în perioada ianuarie - aprilie 2007, Barbălată a realizat venituri salariale în cuantum de 31.664 de lei, iar modificările patrimoniale intervenite în aceeaşi perioadă au fost în cuantum de 231.200 de lei, rezultând o diferenţă nejustificată de 199.536 lei (60.465 euro)”. În acest context, Agenţia Naţională de Integritate a dispus sesizarea Comisiei de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Bucureşti în vederea începerii acţiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite şi la veniturile realizate de către judecătoare în perioada exercitării funcţiei publice. Georgeta Barbălată a deţinut funcţia de judecător în cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în perioada 8 iulie 2004 - 31 august 2012. După cum arătam şi mai sus, fostul judecător al Curţii Supreme a fost audiat, în 2011, în dosarul denumit generic „Portul”, dosar în care sunt judecaţi 39 de inculpaţi, „membri ai unui grup infracţional care controla activităţile de import-export din cadrul Direcţiei Regionale Vamale Constanţa prin perceperea unor sume de bani pentru procesarea vamală a mărfurilor, indiferent dacă erau introduse licit sau illicit”, conform DNA. În această cauză, judecătoarea a fost audiată după ce într-un calculator al firmei Container Clearance Services SRL, care a fost administrată de Cătălin Aurelian Pilcă, poliţiştii ar fi găsit poze cu ea alături de vietnamezul Hoa Le Duc, suspectat că ar fi liderul mafiei vietnameze care acţionează în Europa de sud-est.

Judecată, achitată, condamnată

Pe data de 2 aprilie 2013, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a femeii, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de favorizare a infractorului şi de divulgare a secretului care periclitează siguranţa statului. În aceeaşi cauză au mai fost deferiţi justiţiei Mihai Vlad, fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Ilfov, Marcel Sâmpetru, procuror, consilier la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), şi George Bălan, procuror, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). La jumătatea lunii mai, Georgeta Barbălată a fost condamnată la patru ani de detenţie pentru favorizare a infractorului şi achitată de comiterea infracţiunii de divulgare a secretului care periclitează securitatea naţională. Mihai Vlad, Marcel Sâmpetru şi George Bălan au fost achitaţi. Decizia Curţii Supreme nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii