Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:32 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ghid pentru şoferi Cum trebuie să îţi echipezi autoturismul pentru iarnă

ro

09 Nov, 2015 00:00 963 Marime text


Odată cu apariţia sezonului rece, fiecare şofer trebuie să aibă o minimă pregătire a maşinii. În afară de montarea cauciucurilor de iarnă, este necesară verificarea altor aspecte ale autoturismului.
 
Potrivit informatiiauto.ro, bateria poate cauza multe belele proprietarului pe timp rece, întrucât este mult mai solicitată. Pornirea motorului necesită un curent de 2-3 ori mai mare decât vara, scrie aceeaşi sursă. Totodată, pornirea concomitentă a unor accesorii, a termostatului, a ştergătoarelor, a luminilor, poate crea probleme bateriei, mai ales dacă este mai veche.

Cum foloseşti în sezonul rece bateria maşinii

Este necesar ca în sezonul rece bateria să fie menajată. Astfel, nu trebuie pornite simultan instalaţia audio, degivrarea, aeroterma climatizării pe viteză maximă, luminile, ştergătoarele. Dacă temperatura scade sub -8°C, este recomandată aprinderea farurile pentru câteva minute pentru a „încălzi“ bateria, înainte de a acţiona demarorul, scrie romaniatv.net.

Controlul antigelului

Mersul cu maşina la verificarea periodică presupune şi controlul antigelului, însă sunt şi şoferi care calcă din an în Paşte pe la service. Categoria din urmă este bine să verifice nivelul lichidului de răcire din vasul de expansiune, mai ales dacă au completat cu apă, potrivit romaniatv.net. Completarea cu antigel se face când motorul este rece.

Fără încuietori şi chedere îngheţate 

Pentru a nu ajunge să găseşti încuietorile maşinii îngheţate, este recomandat să ai un spray special împotriva îngheţului. Cum îl utilizezi? Nimic mai simplu! Doar pulverizezi seara încuietorile maşinii şi chederele uşilor, astfel evitându-se lipirea uşilor la ger.

Ştergătoarele şi lichidul pentru curăţarea parbrizului

Pe timpul iernii, este bine să faceţi verificarea ştergătoarele şi a lichidului pentru curăţarea parbrizului, pentru a avea o vizibilitate foarte bună în timpul iernii. Aceasta este de multe ori compromisă de precipitaţii, acumulări de sare pe parbriz care pot reduce lumina naturală. Dacă lamela ştergătorului este mai veche de un an, ar fi bine să o înlocuiţi.

Frâna de mână

Când este foarte frig afară, ar fi indicat să nu utilizaţi frâna de mână. Se poate să îngheţe cablul şi nu o să fie posibilă eliberarea frânei de mână a doua zi când vreţi să porniţi la drum.

Trusa de iarnă

Potrivit informatiiauto.ro, trebuie să te asiguri că ai la tine lanternă, cabluri pentru alimentarea bateriei, o trusa de unelte şi lanţuri pentru cauciucuri, pătură, haine călduroase şi mănuşi, sac cu nisip, sare, perie pentru zăpadă, răzuitoare pentru gheaţă şi lopată pentru zăpadă, rezervă de lichid de curăţare a parbrizului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii