Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:02 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Galeria averilor sechestrate de DNA la Constanţa

ro

02 Sep, 2011 00:00 4179 Marime text
cap_6.jpgPrintre sutele de metri pătraţi sechestraţi se numărau terenurile Aqualand, Nisipuri şi Pomacost. În ordonanţa din 2008 se arăta că în proprietatea Aqualand „a fost identificat terenul de 27.200 mp (...) pe care s-a construit parcul de distracţii Aqua Magic"

Sute de metri pătraţi şi averi impresionante au fost puse de-a lungul anilor sub sechestru de procurorii DNA în diverse dosare ce vizau grave fapte de corupţie săvârşite la Constanţa. Potrivit legilor în vigoare, cu suspecţii identificaţi şi puşi sub acuzare, până la finalizarea definitivă a procesului sau până ce judecătorii decid altceva, procurorii anticorupţie pot institui sechestrul asigurător asupra averilor bănuite a fi clădite în mod ilicit. ZIUA de Constanţa face inventarul celor mai impresionante cazuri de instituire a sechestrului anticorupţie la Constanţa.

Într-o eventuală galerie a averilor sechestrate, de departe locul cel mai de seamă îl ocupă suprafeţele-gigant din Constanţa ce fac obiectul dosarului de răsunet al retrocedărilor, în care inculpat este primarul Radu Mazăre, alături de mai mulţi şefi ai administraţiei publice locale. Mai mulţi constănţeni trimişi în judecată de procurorii DNA pentru grave fapte de corupţie par să-i sfideze pe cetăţenii obişnuiţi fie cu averile lor mai mult sau mai puţin impresionante, fie cu atitudinea „jemanfişistă" la adresa acuzaţiilor aduse. Cu toate acestea, şi bogaţii plâng, căci averile le sunt sechestrate.

 sechestru_-_Aqua_Magic6.jpg

Aşa cum precizam anterior, cel mai impresionant caz de sechestru la Constanţa este cel instituit asupra terenurilor retrocedate. „În vederea asigurării măsurii confiscării speciale, prin ordonanţa din 15.02.2008, a fost instituit sechestru asigurător asupra terenurilor provenite din săvârşirea infracţiunilor analizate, care au fost identificate în proprietatea unora dintre învinuiţi şi în proprietatea firmelor controlate de aceştia, astfel cum s-a precizat în capitole distincte în fiecare caz în parte", au menţionat procurorii DNA în rechizitoriul cu pricina. Iar în aceste condiţii, este de menţionat că printre sutele de metri pătraţi sechestraţi se numărau terenurile Aqualand, Nisipuri şi Pomacost. În ordonanţa din 2008 se arăta că în proprietatea Aqualand „a fost identificat terenul de 27.200 mp (...) pe care s-a construit parcul de distracţii Aqua Magic". De-a lungul timpului, firmele s-au plâns la instanţă împotriva măsurii.

Generalul scăpat de sechestru

Printre alte averi celebre puse iniţial sub sechestru de Direcţia Naţională Anticorupţie se numără cele ale ofiţerilor din conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea. Acuzaţi de un prejudiciul estimat la peste 1,2 milioane de lei, ofiţerii din conducerea inspectoratului s-au trezit cu bunurile sechestrate, în vederea recuperării daunei. Singurul care a scăpat ca prin urechile acului a fost taman cel despre care procurorii au spus că ar fi avut cea mai mare implicare în fraudarea examenului din 2007, generalul în rezervă Petre Trandafir. Totodată, şi directorul Direcţiei Relaţii Internaţionale din Primăria Constanţa, Petrică Munteanu, s-a aflat la un moment dat în postura de a avea casa sechestrată de DNA. Acuzat de abuz în serviciu şi alte infracţiuni, Munteanu s-a ales cu apartamentul pus sub sechestru, însă, în urma plângerii la instanţă, măsura a fost anulată. La rândul său, şi colegul de partid al lui Munteanu, pesedistul Ilie Rachieru, directorul Regiei Autonome de Distribuire a Energiei Termice Constanţa, a avut sechestru pe apartament, instituit de procurorii anticorupţie, în procesul în care este judecat de Tribunalul Bucureşti.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • manu 02 Sep, 2011 16:35 Este si cazul celor de la VECTRA CONSTRUCT care au pacalit sute de famili din CONSTANTA CE masuri a lua DNA-UL, NICI una timp de un an, si patroni au trecut toate bunurile pe numele tov lor, multumita procurorului CONSTANTINESCU CARE FACE TOT POSIBILUL SA-I AJUTE, IN CAZUL LOR DE CE NU A INSTITUIT SECHESTRUL????
  • OLGA 02 Sep, 2011 10:33 AM TOT SEMNALAT PT DNA UN FAPT DE RETROCEDARE ILEGALA FACUTA DE MAZARE CU AUTORUL LUI RACU,MARICA,DESPINESCU,FLORESCU, CONSTANTINESCU UNUI MANDATAR PE NUME NEDELCU GHE. AURELIAN, CARE REPREZINTA O PESOANA DIN GRECIA TOPOUZOGLU OLGA METAXULA ,PT CARE S-A ALICAT ACORDUL DIN DIN 1966 , GRECII AU FOST DESPAGUBITI DAR ARE MARI INFLUENTE ,REPREZINTA UN OM DE AFACERI DIN CONSTANTA SI PROBABIL DE ACEEA NICI PROCURORII NU DAU DRUMUL LA DOSAR PT IMOBILUL DIN STR. GRIGORE TOCILESCU NR. 2 .AM FCUT NENUMARATE APELURI LA PROCUROR:ADINA FLOREA,SCAETEANU CORINA ,MERGEANI SI ACUM DANA BELGIG CARE TE PROSTESTE IN FATA NICI MACAR NU A BUNEVOIT SA CITEASCA ADRESA FACUTA . PT CARE MOTIV SANT PLATITI DIN BANI PUBLICI SA NICI MACAR SA NU APERE INTERESELE TARII???NU AL OMULUI CI AL TARII ,DE CE ESTE PUS IN FRUNTEA TARII ???? SA FURE MAI ABITIR ???