Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:53 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fraţii Mazăre, din nou la DNA. „Eu sunt un pește mic”

ro

26 Mar, 2016 00:00 2521 Marime text
Dana Ana, procuror al Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţiei, i-a chemat, ieri, la sediul direcţiei, pe Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, dar şi pe fratele său, Alexandru Mazăre, senator al României. Vizita fraţilor Mazăre la DNA are legătură cu Dosarul Campusului Social „Henri Coandă“, cauză instrumentată de Dana Ana, în care mai este cercetat şi omul de afaceri Avraham Morgenstern.
 
Înainte de a le vorbi procurorilor, Radu Mazăre le-a spus jurnaliștilor: „Eu sunt un pește mic”.
 
Într-un comunicat de presă, procurorii arată că „la începutul anului 2011, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, în calitate de primar al municipiului Constanţa, a lansat Programul de construire locuinţe modulare grupate în Campusul Social «Henri Coandă», aprobat prin hotărâre a Consiliului Local al municipiului Constanţa“.
 
„Pe fondul demarării acestui proiect, inculpatul Morgenstern Avraham, în calitate de reprezentant al unei societăţi comerciale, a dorit să îşi asigure câştigarea licitaţiei ce urma a fi organizată. Astfel, în cursul anului 2011, i-a remis primarului municipiului Constanţa, Mazăre Radu Ştefan, suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei, ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 de lei fără TVA (circa 10 milioane de euro). Banii, primiţi în mai multe tranşe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparţinând unor societăţi offshore, conturi deschise la bănci din străinătate, în jurisdicţii cunoscute pentru condiţiile restrictive privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală. În schimbul acestor sume de bani, inculpatul Mazăre Radu a efectuat o serie de demersuri ce intrau în sarcina atribuţiilor sale de serviciu (ex. iniţierea unor hotărâri de Consiliu Local prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziţie sau prin care a fost favorizată societatea comercială reprezentată de inculpatul Morgenstern Avraham). Unele dintre cele mai importante demersuri efectuate de inculpatul Mazăre Radu Ștefan în favoarea firmei respective au fost cele prin care, la solicitarea inculpatului Morgenstern Avraham, a fost aprobată creşterea valorii contractului de achiziţie cu suma de 3.722.910 lei fără TVA - circa 900.000 de euro, în urma unei hotărâri a Consiliului Local iniţiate de primarul Mazăre Radu Ștefan“, potrivit DNA.
 
Tot potrivit documentelor puse la dispoziţie de DNA, disponibile pe site-ul oficial al instituţiei, „în declaraţia de avere formulată la data de 29 mai 2012, Mazăre Alexandru nu a menţionat contul personal deschis la o unitate bancară din Israel. În acest cont a fost virată, de către o societate comercială, la datele de 13 septembrie 2011 şi 6 decembrie 2011, suma totală 80.000 de euro“.
 
„Această sumă de bani reprezenta o parte din banii primiţi, cu titlu de mită, de către fratele său, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, în schimbul efectuării de către acesta de demersuri atât în cadrul atribuţiilor de serviciu, cât şi în afara lor, în vederea câştigării licitaţiei organizate de RAEDPP Constanţa pentru construirea de locuinţe modulare în cadrul Campusului Social «Henri Coandă». La data de 17 aprilie 2014, suspectului Alexandru Mazăre i s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 - Cod de procedură penală“, potrivit procurorilor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii