Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:44 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fost şef al Biroului Vamal Constanţa Sud - Agigea?! Preşedintele Autorităţii Naţionale a Vămilor, luat la „11 metri" de Sindicatul Pro Lex

ro

24 Oct, 2012 02:12 4313 Marime text
vama_sediu_Directia_Regionala_Vamala_002.jpg„(...) Fronea Dorel a fost şef la vămile Ploieşti şi Constanţa, director la Direcţia Regionalǎ Vamalǎ Bucureşti, director adjunct la Direcţia de Supraveghere Vamală, este în prezent vicepreşedinte ANAF - şef peste toate vămile din România"

Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor „Pro Lex" aruncă din nou cu noroi în direcţia lui Dorel Fronea, vicepreşedintele ANAF şi şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor. Mai exact, pe site-ul oficial al Pro Lex a fost postat un document prin intermediul căruia se induce ideea că din cauza lui Dorel Fronea s-ar fi blocat o cercetare internaţională privitoare la tranzitul unor tiruri ce ar figura în sistemul informatic că ar fi încheiat operaţiunile vamale deşi nu s-au prezentat la vamǎ şi nici nu s-au încasat taxele aferente. Aproape de jumătatea lunii mai 2010, ZIUA de Constanţa informa că Dorel Fronea era, ca şi sigur, noul şef al Biroului Vamal Constanţa Sud - Agigea. Asta în condiţiile în care Iulian Teşeleanu fusese detaşat la Galaţi, pentru că asupra lui planau suspiciuni de implicare într-un trafic de cocaină.

Facem precizarea, încă de la început, că am încercat să obţinem un punct de vedere cu privire la acuzele celor de la Pro Lex şi de la reprezentanţii Autorităţii Naţionale a Vămilor, însă acest lucru nu a fost posibil. Revenind la comunicatul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor mai reiese că, „în curând, vor începe şi episoade din scandalul european al şpăgilor din vămile române". „De la micul trafic de la frontieră realizat cu bicicleta, TIR-uri, garnituri de tren, până la vapoare cu produse sustrase de la plata accizelor şi taxelor vamale. De la protejarea firmelor evazioniste, falimentarea firmelor concurente şi până la destituirea angajaţilor cinstiţi sau efectuarea de disponibilizări pentru slăbirea capacităţii de verificare, control şi supraveghere vamală. De la liderul de sindicat, «nebunul de pe tabla de şah» sau «şurubul esenţial al maşinăriei diabolice de acoperire a evaziunilor fiscale» cum îl definea Silviu Brucan, până la politicieni ca beneficiari finali sau «regine». De la contravaloarea unui bax de ţigări şi până la 1/3 din bugetul ţării care merge în economia subterană. De la anularea unor drepturi, reduceri de salarii şi pensii, până la disponibilizări şi închideri de întreprinderi ca o consecinţă a nivelului ridicat al corupţiei. Toate acestea nu reprezintă decât episoade din scandalul intern al şpăgilor din vămi", conform celor de la Pro Lex. Oficialii Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor continuă susţinând că „zeci de TIR-uri care tranzitau România figurează în sistemul informatic că ar fi încheiat operaţiunile vamale deşi nu s-au prezentat la vamǎ şi nici nu s-au încasat taxele aferente". „Şi cum 65% din aceste sume trebuiau virate la bugetul Uniunii Europene, Germania şi Olanda au fost primele state care au sesizat neregulile şi au solicitat răspunsuri. Aceste tranzite încheiate fictiv se află deja în anchetă la OLAF, însă Autoritatea Naţională a Vămilor refuză să colaboreze dintr-un singur motiv: actualul şef, Fronea Dorel, este chiar persoana care a avut în subordine naţională echipajele mobile şi supravegherea tranzitelor", se mai arată în informarea Pro Lex.

Absolvent al unei universităţi din Constanţa

Mai mult decât atât, conform aceleiaşi surse, „de la «iniţiatorul şi coordonatorul grupării» de colectare a şpăgii la Biroul Vamal Ploieşti, astfel cum a fost menţionat în nota din 02.11.2005 de către procurorul Ioniţă Vasile de la DNA, Fronea Dorel a fost şef la vămile Ploieşti şi Constanţa, director la Direcţia Regionalǎ Vamalǎ Bucureşti, director adjunct la Direcţia de Supraveghere Vamală, este în prezent vicepreşedinte ANAF - şef peste toate vămile din România. Guvernele se schimbă, corupţia nu este afectată, infractorii nu au culoare politică". După cum arătam şi mai sus, aproape de jumătatea lunii mai 2010, ZIUA de Constanţa informa că Dorel Fronea era vehiculat, ca şi sigur, noul şef al Biroului Vamal Constanţa Sud - Agigea. Asta în condiţiile în care Iulian Teşeleanu fusese detaşat la Galaţi, pentru că asupra ar fi planat suspiciuni de implicare într-un trafic de cocaină. Foarte interesant, în CV-ul lui Fronea postat pe site-ul Autorităţii Naţionale a Vămilor nu figurează şi funcţia de la Constanţa. Singurul element de legătură a şefului de la Vamă cu municipiul este acela că Dorel Fronea este absolvent al unei universităţi din Constanţa.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii