Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:03 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fost director condamnat la închisoare

ro

19 Nov, 2008 02:49 4965 Marime text
deschidere_stadion_navodari.jpgLitigiul a pornit de la carnetul CEC pe care Marian Cîrnu, fostul director executiv al CS Năvodari, l-a uitat la Constantin Frangu

Marian Cîrnu, fost director executiv al CS Năvodari, a fost condamnat pentru mărturie mincinoasă. Incredibil sau nu, totul a pornit de la un carnet de file CEC pe care Cîrnu se pare că a comis imprudenţa să-l uite la un bun prieten al său, Constantin Frangu, administrator al SC Fran Market SRL. La rândul său, Frangu a fost condamnat pentru tentativă la înşelăciune şi pentru instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Povestea, totuşi, este şi mai încâlcită decât s-ar spune la prima vedere şi a debutat în toamna anului 2003. Mai precis, pe 9 octombrie 2003, între Frangu şi Cîrnu s-a încheiat un contract de vânzare-cumpărare prin care cel din urmă achiziţiona, de la SC Fran Market SRL, cofetăria Margareta, din Năvodari. Preţul pentru care a fost vândută cofetăria a fost de 90.000.000 de lei vechi. Toate bune şi frumoase. Numai că, în aceeaşi zi, Constantin Frangu îl împrumută pe Marian Cîrnu cu suma de 11.500 de euro, iar Cîrnu girează cu proprietatea nou-achiziţionată. Iar de aici începe toată tărăşenia. Conform procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, pe 14 aprilie 2004, Cîrnu se duce la sediul SC Fran Market SRL, unde se întâlneşte cu Frangu şi îi restituie suma, iar Constantin Frangu este de acord să dea o declaraţie notarială prin care să ateste că a primit înapoi datoria. Documentul a fost autentificat sub numărul 191/14.04.2004.

A uitat carnetul CEC

Fericit că a scăpat de datorie, Marian Cîrnu a plecat liniştit de la sediul SC Fran Market SRL. Atât de liniştit era, de fapt, încât, conform procurorilor, şi-ar fi uitat acolo carnetul de file CEC seria BH 338, care conţinea 25 de file. Dintre acestea, doar prima dintre ele era semnată şi parafată cu ştampila SC Clubul Suporterilor SRL, al cărei unic asociat şi administrator era Cîrnu. Euforia achitării împrumutului l-a ţinut câteva zile bune pe Marian Cîrnu, întrucât abia pe 20 aprilie 2004 bărbatul a iniţiat procedura declarării pierderii carnetului CEC, pe care nu mai ştia unde-l lăsase. Omul a dat anunţ la gazetă, a anunţat Banca Comercială Carpatica, unde avea deschis contul, că a pierdut carnetul şi a promovat o acţiune în instanţă pentru anularea filelor CEC rătăcite. Pe de altă parte, fără să ştie de procedura demarată de Cîrnu, pe 7 mai 2004, Constantin Frangu s-a prezentat cu fila CEC semnată şi parafată la Romexterra Bank, cu care lucra de mai mulţi ani. Frangu i-a spus angajatei care l-a primit că şi-a uitat ochelarii acasă şi a rugat-o să-i completeze ea rubricile goale, iar femeia a fost de acord. Astfel, Frangu s-a trecut la beneficiar, iar suma pe care o solicita din contul SC Clubul Suporterilor nu a fost mai mică de 445.181.000 de lei vechi. Pe 11 mai 2004, banca lui Cîrnu a refuzat la plată fila CEC, pentru lipsa sumei necesare din cont, dar şi pentru că aceasta aparţinea unui set de instrumente declarat pierdut. Pe 3 iunie 2004, poliţiştii au ridicat de la Constantin Frangu carnetul CEC pe care Cîrnu îl declarase pierdut. Frangu a fost acuzat de tentativă la înşelăciune şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, iar cazul a ajuns pe rolul Judecătoriei Constanţa. Constantin Frangu a susţinut că este nevinovat şi că, de fapt, Cîrnu a fost cel care i-a dat carnetul de CEC-uri. El spune că cei 11.500 de euro nu i-au fost restituiţi pe 14 aprilie 2004, ci mult mai târziu. Totuşi, a fost de acord să dea declaraţia notarială că a primit banii pentru a elibera cofetăria de ipotecă, ceea ce l-ar fi ajutat pe Cîrnu să ia un credit de la bancă, din care să restituie şi împrumutul iniţial. În schimb, Marian Cîrnu i-ar fi lăsat lui Frangu fila CEC semnată şi ştampilată pentru ca acesta s-o introducă la plată, dacă nu şi-ar fi primit banii înapoi în termen de o săptămână, ceea ce Constantin Frangu a şi făcut, de fapt.

banca_carpatica.jpgUite mărturia, nu e mărturia

Abia aici începe cu adevărat circul în instanţă. Pe 18 februarie 2005, prima instanţă îl achită pe Constantin Frangu, iar la sfârşitul aceluiaşi an, Tribunalul menţine sentinţa de achitare. După alte 12 luni, Curtea de Apel realizează că au existat probleme legate de părţile citate în proces, aşa că trimite înapoi dosarul la prima instanţă, spre rejudecare. Pe 22 decembrie 2007, Judecătoria îl achită din nou pe Frangu, însă, pe 27 octombrie 2008, Tribunalul admite apelul procurorilor şi îl condamnă, în total, la un an şi jumătate de detenţie, cu suspendare. În prezent, dosarul a ajuns, din nou, în recurs la Curtea de Apel, unde se va judeca pe 2 decembrie. Ce a cauzat tot acest du-te-vino între instanţe a fost tocmai mărturia lui Cîrnu, pe care s-a bazat, în cea mai mare parte, acuzarea lui Frangu. Ajuns în faţa judecătorilor, pe 15.12.2004, Marian Cîrnu şi-a schimbat declaraţiile date iniţial în cauză şi confirmă varianta lui Frangu. Răzgândirea l-a costat, însă, scump. Cam un an de detenţie pentru mărturie mincinoasă. Rămâne de văzut ce noi întorsături o să mai ia procesul la Curtea de Apel. Totodată, rămâne un mister de ce Cîrnu şi-a schimbat declaraţiile şi de ce a considerat că prietenia cu Frangu este atât de scumpă, încât să merite un an de închisoare.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii