Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:44 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Firma sotiei nu l-a scos din arest pe Leauta

ro

19 Dec, 2009 02:33 4030 Marime text
valentin_leaota2.jpgCei doi asociaţi ai SC Dominus Consult SRL sunt Adela şi Andrei Daniel Leaută

Ţinut în arest de sărbătorile de iarnă, afaceristul Valentin Leaută a încercat să înduplece instanţa să dispună întreruperea executării pedepsei de 12 ani la care a fost condamnat, pe motiv că firma soţiei şi a fiului nu poate funcţiona fără sprijinul său.

Iniţial, dosarul privind cererea de întrerupere a executării pedepsei a primit termen de judecată pe data de 14 ianuarie 2010, însă, năvodăreanul a solicitat instanţei preschimbarea termenului. Ieri, judecătorii Tribunalului Constanţa au ascultat motivele pentru care Leaută ar fi vrut ca cererea sa să fie analizată înainte de sfârşitul anului, însă au lăsat neschimbat termenul de 14 ianuarie. Concret, pe 7 decembrie, Valentin Leaută, dar şi SC Dominus Consult SRL s-au adresat instanţei, solicitând în temeiul articolului 455 din Codul de procedură penală întreruperea executării pedepsei primite de Leaută, de 12 ani de închisoare. Noul dosar, înregistrat sub numărul 13250/118/2009, a primit termen de judecată pe 14 ianuarie, aspect care l-a nemulţumit pe afacerist. Prin intermediul avocatului său, Apostol Armeanu, acesta a solicitat instanţei preschimbarea termenului, astfel încât cererea de întrerupere a executării pedepsei să se poată judeca înainte de sfârşitul anului. Potrivit celor arătate de reprezentanţii SC Dominus Consult SRL, firma nu poate funcţiona fără sprijinul lui Valentin Leaută, angajat al societăţii.

Mamă şi fiu, asociaţi în firmă

Conform documentelor oficiale, firma Dominus Consult a fost înfiinţată pe 20 decembrie 2002 şi desfăşoară „activităţi ale agenţiilor de plasare a forţei de muncă". Capitalul social subscris al firmei este de 200 de lei, cei doi asociaţi fiind, la acest moment, Adela Leaută, cu 95%, şi Andrei Daniel Leaută, cu 5%. Totodată, Adela Leaută, soţia afaceristului Valentin Leaută, îndeplineşte şi funcţia de administrator al firmei. De menţionat că, în 2006, Dominus Consult a avut o cifră de afaceri de 153.539 de lei, şapte salariaţi şi un profit de 37.005 lei, în timp ce, un an mai târziu, profitul brut a crescut considerabil, la 112.417 lei, numărul de angajaţi rămânând acelaşi, iar cifra de afaceri crescând şi ea, la 250.668 de lei. În ceea ce priveşte anul 2008, firma a avut un profit brut de 41.711 lei, o cifră de afaceri de 237.532 de lei, numărul angajaţilor fiind tot de şapte. Ieri, Apostol Armeanu, avocatul lui Valentin Leaută, a încercat să arate instanţei că, de când afaceristul a fost încarcerat, Dominus Consult a avut de suferit, din moment ce acesta este unul dintre specialiştii firmei. De asemenea, apărarea a subliniat faptul că societatea are nevoie ca cererea de întrerupere a executării pedepsei, formulată de Leaută, să fie judecată cât mai repede, dat fiind că, după arestarea acestuia, funcţionarea societăţii a fost grav afectată.

Angajaţii au de suferit

„În definitiv, nu este vorba numai despre Valentin Leaută, ci despre toţi angajaţii firmei, care au de suferit şi şi-ar putea chiar pierde locul de muncă din cauza arestării sale", a subliniat avocatul. La polul opus, procurorul a argumentat că cererea de întrerupere a executării pedepsei poate fi judecată după sărbători, cu atât mai mult cu cât, din cauza perioadei vacanţei de iarnă, este posibil ca afaceristul să prindă „o lună moartă", în care să nu poată face nimic pentru a salva societatea, dat fiind că aproape toate instituţiile sunt închise. „Dacă instanţa i-ar admite cererea de întrerupere a executării pedepsei, nu ar fi util, din punctul de vedere al societăţii, ca perioada în care executarea pedepsei să fie întreruptă să fie acum, în timpul sărbătorilor, când instituţiile sunt închise, iar activitatea firmelor este oarecum suspendată", a argumentat reprezentantul Ministerului Public. În urma deliberărilor, instanţa a respins cererea de preschimbare a termenului, astfel că solicitarea propriu-zisă, de întrerupere a executării, se va judeca pe 14 ianuarie 2010, iar Valentin Leaută îşi va petrece sărbătorile în arest.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii