Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:09 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Firma lui Guliu, scapata de suspendarea activitatii

ro

27 Apr, 2010 03:30 4143 Marime text
guliu_george.jpgLovitură grea pentru procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, după ce instanţa de judecată nu a dat curs solicitării anchetatorilor de interzicere a activităţii SC Excella Real Grup SRL, pe o perioadă de 60 de zile. De menţionat însă că, de mai bine de un an, firma a fost pusă sub sechestru de procurori, fiind confiscată şi ulterior valorificată pe piaţă o cantitate de peste 2.000 de tone de motorină Euro5.

La acest moment, urmărirea penală este în plină desfăşurare, atât faţă de firmă, cât şi faţă de cei doi administratori ai acesteia, respectiv George Guliu şi Radu Nemeş, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală. În ceea ce-l priveşte pe Guliu, nu este deloc de trecut cu vederea faptul că, în vara anului 2009, anchetatorii au cerut arestarea sa preventivă în dosarul „mafia de la Rutieră", el fiind unul dintre civilii despre care se presupune că îi mituiau pe poliţiştii de la Rutieră. Potrivit anchetatorilor, activitatea infracţională care i se impută firmei Excella, dar şi administratorilor săi, s-ar fi desfăşurat în perioada decembrie 2008 - aprilie 2009. Procurorii spun că, în intervalul respectiv, societatea ar fi achiziţionat diferite cantităţi de produse petroliere, denumite „păcură neconformă", de tip petrolier, de la furnizori fantomă. Ulterior, produsul a fost prelucrat pentru a se obţine combustibil lichid greu sau uşor, iar produsul finit a fost vândut către alţi beneficiari prin intermediul mai multor societăţi-fantomă.

Prelucrare doar „pe hârtie"

Procurorii au indicii că, de fapt, produsul achiziţionat de Excella Real Grup era motorină, că acesta nu era prelucrat decât pe hârtie şi că ceea ce se comercializa la sfârşitul „prelucrării" era tot motorină, dar vândută cu titlul de combustibil lichid greu sau uşor, pentru ca firma să se poată sustrage de la plata accizelor către stat. Oamenii legii spun că prejudiciul produs astfel bugetului de stat s-ar ridica la peste jumătate de milion de euro. Pe 3 aprilie 2009, procurorii au început urmărirea penală faţă de Excella Real Grup, dar şi faţă de George Guliu, pentru evaziune fiscală, urmărire fiind extinsă şi pentru Radu Nemeş pe 7 mai 2009. De asemenea, pe 6 aprilie 2009, anchetatorii au dispus instituirea sechestrului asigurător pe antrepozitul fiscal, dar şi asupra bunurilor firmei, inclusiv asupra unei cantităţi totale de peste 2.000 de tone de motorină Euro5, care se afla în vagoanele-cisternă. Ulterior, motorina confiscată a fost vândută pe piaţă, prin licitaţie. Printre bunurile sechestrate se numără şi rafinăria Excella Real Grup cu o suprafaţă totală de 3.857 mp, dar şi şapte autoturisme de lux aparţinând acesteia, precum şi alte 13 autoturisme de lux aparţinând SC Valkar SRL, fosta denumire a firmei.

Istoricul Excella Real Grup

Deşi procurorii au cerut încă din 20 februarie 2010 luarea măsurii preventive a interzicerii desfăşurării activităţii pe o perioadă de 60 de zile cu privire la SC Excella Real Grup SRL, abia ieri Tribunalul Constanţa a judecat recursul în această cauză, dat fiind că motivarea soluţiei dată de instanţa de fond, respectiv Judecătoria Constanţa, nu a fost redactată decât după două luni. Referitor la SC Excella Real Grup SRL, este de menţionat că aceasta a fost fondată în iulie 2008 de către George Guliu, care deţinea 5%, împreună cu Diana Mariana Nemeş, care avea, la momentul respectiv, 95%. Administrator era George Guliu. Potrivit datelor oficiale, activitatea principală a firmei era fabricarea produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, iar capitalul social subscris era de 100.000 de lei. Pe 1 octombrie 2008, Guliu se retrage din funcţia de administrator, care îi revine lui Radu Nemeş. În prezent, potrivit anchetatorilor, firma este administrată din nou de Guliu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii