Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:58 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Filiera de mafioti care sechestra oameni de afaceri din Turcia, in vizorul anchetatorilor

ro

31 Dec, 2004 00:00 4537 Marime text

Cu doi mai putin

Intreaga retea numara opt persoane, toti fiind cetateni romani de nationalitate turca din Constanta * Ersin Veli Si Metin Ali au fost prinsi, ieri, la frontiera in timp ce intentionau sa paraseasca tara * In schimb, pentru prinderea celorlalti, politistii fac apel la orice cetatean care poate da relatii cu privire la acestia * Doi dintre ei, Ecrem Saip si Atma Halim, au fost eliberati conditionat din inchisoare la inceputul acestui an * Ei au fost condamnati in anul 2000, la cate sase ani de detentie pentru fapte similare * Cazul a intrat in atentia politistilor de la Crima Organizata dupa ce mai multi cetateni turci au fost sechestrati si batuti de o grupare mafiota din Constanta * Membrii filierei constantene si-au arogat calitatea de politisti * Cetatenii turci erau atrasi in Romania dupa ce li se propunea incheierea unor contracte cu hotelurile ai caror proprietari erau

Lucratorii din cadrul Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Constanta au retinut, ieri, doi cetateni romani de nationalitate turca din Constanta care, pe parcursul mai multor luni, au sechestrat, batut si santajat cinci oameni de afaceri din Turcia. Ersin Veli, in varsta de 25 de ani, si Metin Ali, de 34 de ani, sunt doar doua dintre persoanele care au pus la cale aceasta "afacere". Potrivit politistilor de la Crima Organizata, la savarsirea infractiunilor au mai participat fratii Senol si Chenan Ferat, Erden Ali, de 31 de ani, Ecrem Saip, de 44 de ani, care se prezenta victimelor drept comandant al Politiei si Atma Halim, unul dintre racolatorii de patroni de hoteluri din Turcia. De asemenea, in vizorul oamenilor legii a mai intrat si un taximetrist din Constanta, care se pare ca, in cele din urma, va fi doar martor in ancheta. Toti sunt acuzati de santaj, lipsire de libertate, vatamare corporala, talharie si uzurpare de calitati oficiale. Pe de alta parte, ca modus operandi, faptele savarsite in acest an se aseamana izbitor cu un alt caz petrecut in anul 2000. Nici nu ar fi de mirare, tinand cont de faptul ca presupusii sefi ai retelei de mafioti sunt Ecrem Saip si Atma Halim. Cei doi sunt recidivisti, deoarece in anul 2000 au fost condamnati la cate sase ani de inchisoare pentru fapte similare, fiind eliberati conditionat din penitenciar in urma cu cateva luni. Pentru prinderea intregii retele, politistii fac apel la cetatenii care pot da relatii cu privire la acestia. Ei pot telefona la numarul 0241/555929. Pana in momentul de fata, anchetatorii i-au retinut pe Ersin Veli si Metin Ali. Ei au fost retinuti in cursul zilei de ieri dupa ce politistii de frontiera i-au identificat pe lista persoanelor care erau date in consemn la granita. Cei doi au fost prezentati procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta care la inchiderea editiei noastre ii audiau.

Doua dintre victime fac dezvaluiri senzationale

Cazul a intrat in atentia anchetatorilor dupa ce doua dintre victimele mafiotilor, oameni de afaceri in Turcia, Bedri Altintas, in varsta de 42 de ani, si Yecta Mustafa Selcurkan, de 40 de ani, au reclamat faptele la Politie. Yecta Mustafa Selcurkan locuieste in Istanbul, fiind proprietarul hotelului "Eirdir" din localitatea Isparta. Pe data de 2 decembrie, la sediul hotelului care-i apartine lui Selcurkan, a sosit un fax redactat in limbile romana si engleza, numarul de fax fiind probabil luat de pe Internet unde hotelul are deschis un site. Din cuprinsul acestuia reiesea ca firma "Bonjour Turism" SRL Bucuresti facea o oferta potrivit careia dorea sa incheie un contract prin care firma din Romania propunea sa inchirieze hotelul "Eirdir" si sa trimita turisti romani in Turcia. Dupa primirea faxului, Selcurkan a avut mai multe convorbiri telefonice cu un barbat care a spus ca se numeste Hasan Altimbay si care s-a recomandat a fi proprietarul societatii "Bonjour Turism". In cele din urma, cei doi au convenit de comun acord ca Selcurkan sa vina in Romania in vederea incheierii unui antecontract, cu conditia sa primeasca si un avans la afacere. Astfel, pe data de 5 decembrie, Selcurkan a decolat de pe aeroportul din Istanbul cu destinatia Bucuresti. De-aici a fost preluat de un anume Yusuf care i-a spus ca Hasan a fost nevoit sa plece din Romania si ca-l va conduce la Constanta unde va lua legatura cu alte persoane, reprezentante ale firmei cu care va discuta despre incheierea antecontractului. Drumul de la Bucuresti la Constanta a fost facut cu un autoturism BMW de culoare neagra. Primul punct de oprire a fost facut la un restaurant din Constanta unde cei doi au fost asteptati de un alt barbat care a spus ca se numeste Hamdi si ca este traducator autorizat de limba turca, spunandu-i totodata lui Selcurkan ca de-acum inainte el va fi cel care se va ocupa de incheierea afacerii si ca in noaptea respectiva va fi oaspetele sau. La scurt timp, Yusuf a plecat, iar la masa barbatilor a venit o tanara care a inceput sa-i faca avansuri lui Selcurkan. Desi barbatul s-a opus, in cele din urma, la plecarea spre apartamentul lui Hamdi, fata i-a insotit pe cei doi.

Presupusii politisti fabuleaza infractiuni

Ajunsi toti trei la un apartament din Constanta, Hamdi a invocat ca este obosit si a plecat. In schimb, Selcurkan a ramas singur cu fata in locuinta. La numai cateva minute, tanara a inceput sa se dezbrace, iar la scurt timp s-au auzit mai multe bubuituri in usa. Dupa ce tanara a deschis, in casa au intrat trei barbati care s-au recomandat ca fiind de la "Politia de narcotice". Imediat, asa-zisii politisti l-au imobilizat pe cetateanul turc, punandu-i catuse la maini, simuland ca au descoperit droguri in valiza lui. Sub pretextul ca ar fi avut contact sexual cu fata care este minora, dar si pentru ca face trafic de droguri, barbatul a fost amenintat ca va face ani grei de inchisoare in Romania. Apoi, printre batai si alte amenintari, i-au spus ca pentru a scapa de consecinte trebuie sa le dea 40.000 de euro. De asemenea, cel care s-a dat drept seful Politiei l-a scotocit pe Selcurkan prin buzunare luandu-i portofelul cu mai multi dolari, permisul de conducere, pasaportul, ceasul Rolex pe care-l purta la mana, niste matanii din argint si opt carti de credit. De frica, cetateanul turc a luat legatura cu fiul sau in Turcia spunandu-i sa-i trimita banii solicitati intr-un cont pe care cei trei il indicasera. El a incercat sa-i mai spuna fiului sau ca se afla in mainile mafiei si sa nu-i trimita banii. Cu toate acestea, fiul sau a trimis suma de 3000 de euro in Romania, suma la care s-a ajuns prin negociere si care a intrat in buzunarul mafiotilor. Dupa primirea banilor, Selcurkan a fost urcat intr-un taxi si condus spre Mangalia unde, in cele din urma, a reusit sa fuga printre niste blocuri dupa ce a spus ca are nevoie la toaleta.

Experienta cu mitraliera Kalasnicov la cap

Si cetateanul turc Altintas Bedri a trecut printr-o tragedie asemanatoare pe data de 2 decembrie, anul curent. Sub aceleasi pretexte el a fost convins sa vina in Romania, scenariul fiind asemanator. Singura diferenta este ca asa-zisii politisti care l-au maltratat si santajat aveau asupra lor arme, un pistol si o mitraliera Kalasnicov. Totodata, in momentul in care i s-au cerut 60.000 de euro pentru ca totul sa fie uitat, Bedri a spus ca doreste sa ia legatura cu cei de la Consulatul Turc din Constanta. Atunci, mafiotii au intrat in panica, iar dupa ce au vazut ca nu-l pot convinge pe barbat sa dea banii, l-au urcat intr-un taxi si l-au abandonat in gara din Medgidia. La scurt timp, acesta a fost contactat de cei de la Consulatul Turc de la Constanta, care, la randul lor, au anuntat Politia.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii