Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:12 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Executor judecatoresc cercetat pentru luare de mita

ro

26 Aug, 2003 00:00 1962 Marime text

Oameni ai legii anchetati penal

Mai multe dosare care privesc diferiti "reprezentanti ai legii" se afla in lucru la Parchetul Curtii de Apel Constanta * Dintre acestia, impotriva executorului judecatoresc Stefan Volintiru se pare ca exista cele mai multe probe care dovedesc ca este vinovat * Dupa ce Ministerul Justitiei si-a dat avizul de cercetare, acesta a fost luat la purificat de catre procurori * Conform competentei, dosarul acestuia a ajuns pe masa procurorilor de la Parchetul de pe langa Tribunalul Constanta * Referitor la notarii publici, recent, pe numele Cristinei Budei a fost formulata o plangere penala * Ea a mai fost cercetata pentru fals si abuz in serviciu, insa procurorii au dispus scoaterea de sub urmarire penala pe motiv ca fapta nu exista

Procurorii constanteni au dispus solutii in mai multe dosare in care cei acuzati de savarsirea unor fapte penale sunt mai multi notari publici, un judecator si executori judecatoresti. De multe ori, in urma incheierii unor conventii civile, anumite persoane se simt nedreptatite de legalitatea actului juridic. In asa zisele notabilitati in materie juridica ar trebui, conform metodologiei, ca inainte de a lua banii celor care apeleaza la serviciile lor sa verifice temeinic veridicitatea celor declarate in documente. Ca lucrurile nu stau de fiecare data chiar asa, stau drept dovada plangerile penale adresate de catre cei nemultumiti procurorilor. Astfel, conform prevederilor legale, cauzele in care cei reclamati sunt judecatori sau notari publici sunt solutionate de magistratii din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Constanta, iar cele care privesc executorii judecatoresti sunt de competenta Parchetului de pe langa Tribunal. Dupa ce procurorii analizeaza temeinic plangerile formulate, considerand ca exista motive temeinice ca cel reclamat a savarsit o infractiune prevazuta de legea penala, trebuie sa solicite avizul Ministerului Justitiei si numai daca acesta este favorabil pot trece la urmatoarea etapa, respectiv la urmarirea penala.

Fara fapte

Surse oficiale din cadrul Parchetului Curtii de Apel Constanta care au dorit sa-si pastreze anonimatul au declarat ca la aceasta institutie se afla mai multe dosare in care cei reclamati sunt notari publici si chiar un judecator, in unele magistratii dand deja solutia finala. Astfel, in cazul notarului public, Nicolae Cautinuc, Ministerul Justitiei si-a dat avizul de cercetare, insa procurorii au dispus scoaterea de sub urmarire penala. In aceeasi situatie s-au mai aflat si notarii Mariana Lambrino, Chirata Boruna si Cristina Budei. Aceasta din urma a fost cercetata pentru fals si abuz in serviciu, dar magistratii au constatat ca fapta nu exista. Totodata, pe data de 11 august, pe numele acesteia s-a mai inregistrat o plangere penala formulata de Cornelia Negrila, urmand ca procurorii sa solicite din nou avizul Ministerului Justitiei.Alti doi notari care au fost cercetati penal sunt din Tulcea: Elena Avram si Mihai Petra. In ambele cazuri, procurorii Parchetului Curtii de Apel Constanta au stabilit amenzi administrative pentru neglijenta in serviciu. Aceleasi surse au mai precizat ca a mai fost cercetat si judecatorul Corina Dumitriu, pentru fals material in inscrisuri oficiale. Si in cazul ei, procurorii au dispus amenda administrativa. Conform procedurii, executorii judecatoresti sunt cercetati de catre magistratii de la Tribunal. Recent, a fost solicitat avizul MJ pentru executorul judecatoresc, Adrian Romanescu impotriva caruia a fost depusa o plangere penala. Astfel de petitii au mai fost formulate si impotriva executorul judecatoresc, Stefan Volintiru, insa procurorii urmeaza a aprecia asupra solicitarii de aviz care trebuie sa se incadreze in prevederile legii. In schimb, pentru acelasi Volintiru, dar intr-o alta plangere, s-a primit deja avizul, in momentul de fata, fiind cercetat de catre procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta sub acuzatia de luare de mita.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii