Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:40 17 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Exclusiv! Calcul DNA Radu Mazăre, în rolul inculpatului pentru a treia oară - prejudiciu de aproape 45 de milioane de euro (rechizitoriu + referat DNA)

ro

10 Dec, 2015 00:00 4054 Marime text


Dana Ana, procuror al Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie, a dispus, ieri, trimiterea în judecată a lui Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, pentru luare de mită (trei infracţiuni), abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, dar şi pentru conflict de interese în formă continuată (12 acte materiale). În cauză a mai fost deferit Justiţiei omul de afaceri Sorin Strutinsky, acesta fiind suspectat de trei infracţiuni de complicitate la luare de mită. Mai mult decât atât, în dosar au fost trimise în judecată şi alte persoane, printre acestea aflându-se cinci angajaţi ai Primăriei Constanţa şi Gabriel Marius Stan, viceprimarul municipiului Constanţa, acuzaţi de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
 


În rechizitoriul întocmit, procurorii arată, printre altele, că, „în perioada 2006-2009, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, beneficiind de ajutorul inculpatului Strutinsky Sorin Gabriel, a solicitat suma totală de peste 2.000.000 de euro şi a primit circa 1.000.000 de euro şi 2.472.303,8 lei de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenţionau să le dezvolte în Constanţa“.
 
„Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanţii societăţilor respective cu o firmă controlată de inculpatul Mazăre Radu Ștefan atât direct, cât şi prin intermediul inculpatului Strutinsky Sorin Gabriel. Acesta din urmă a transmis solicitarea inculpatului Mazăre Radu Ștefan către reprezentanţii societăţilor respective şi a semnat contractele fictive de publicitate încheiate între acestea şi firma pe care o administra, contracte în baza cărora au fost ulterior primite sumele de bani“, conform rechizitoriului.
 
Mai mult decât atât, DNA arată că, „în perioada noiembrie 2006 - 2013, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, în calitate de primar al municipiului Constanţa, a participat la încheierea a 12 contracte între Primărie şi o societate controlată de el şi de inculpatul Strutinsky Sorin Gabriel, în valoare totală de peste 6 milioane de lei.
Aceste lucruri au fost posibile în condiţiile în care inculpatul Mazăre Radu Ştefan a beneficiat de foloase de la această firmă constând în promovarea imaginii şi a intereselor sale electorale“. Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de a fi menţinute măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.
 
Foarte important, până în prezent, Primăria municipiului Constanţa nu a comunicat dacă doreşte să se constituie parte civilă. 


 
Potrivit unor surse judiciare, în acest dosar, experţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie ar fi calculat un prejudiciu de aproape 45 de milioane de euro. În vederea recuperării sumei anterior precizate, DNA trebuie să instituie sechestru pe bunurile tuturor inculpaţilor.
 
Amintim că, în luna septembrie, Dana Ana a dispus disjungerea cauzei, urmând ca „modul în care au fost transferate către alte societăţi comerciale sumele încasate de SC Soti Cable Neptun SRL de la SC Polaris M Holding SRL, SC Tripont Invest SRL şi SC Property Development Two SRL să fie analizat într-un dosar separat“, arată sursele judiciare.
 
În acest context, reamintim că Soti Cable Neptun SRL deţine postul Neptun TV şi a fost administrată, până de curând, de Sorin Strutinsky, Tripont Invest SRL a construit cel mai mare centru comercial din Constanţa, Maritimo Shopping Center, iar Property Development Two SRL trebuia să ridice mall-ul de pe şoseaua Mangaliei.
 
Dana Ana instrumentează şi Dosarul Campusului Social „Henri Coandă“, în care fostul primar al Constanţei este cercetat alături de fratele său, senatorul Alexandru Mazăre, şi de afaceristul israelian Avraham Morgenstern.
 
Acelaşi magistrat l-a trimis în judecată pe Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, alături de Adrian George Gâmbuţeanu, fostul director general al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa.
 
În prezent, Radu Mazăre mai este judecat în:
 
1. Dosarul retrocedărilor din Constanţa, din octombrie 2008
2. Dosarul terenurilor din Mamaia, aprilie 2015.
 

Citeşte şi 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Păstaie 05 Jan, 2016 12:33 Și tot așa până la sfintele moaște,este incredibil ce se întâmplă