Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:21 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Elena Răducan, din Medgidia, declarată oficial fost lucrător al Securităţii

ro

06 Feb, 2015 00:00 1896 Marime text
În Monitorul Oficial a fost publicată, ieri, sentinţa civilă a Curţii de Apel Bucureşti, Secţia a VIII-a de contencios administrativ şi fiscal, în dosarul în care Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a cerut, în iulie 2011, ca, prin hotărâre judecătorească, să se constate calitatea de lucrător al Securităţii în cazul Elenei Răducan, născută în 1956, la Medgidia.
 
În motivarea acţiunii, reclamantul a arătat că a solicitat verificarea, sub aspectul constatării calităţii de lucrător al Securităţii, pentru ofiţerii şi subofiţerii care au contribuit la instrumentarea dosarului fond informatic I 234096 (cotă CNSAS), dosar în care Elena Răducan figurează la filele 77, 79, 80, 84, 85, 86, 88, 91, 93-98. Instanţa a constatat că cererea este legală.
 
Potrivit magistraţilor, aşa cum rezultă din cuprinsul notei de constatare, pârâta, având gradul de locotenent major în cadrul Inspectoratului Judeţean de Securitate Constanţa, Securitatea Medgidia, a propus mai multe măsuri operativ-informative într-o acţiune deschisă asupra unui medic de la Spitalul Medgidia, semnalat cu „intenţii de evaziune“ din ţară: contactarea şi luarea unei declaraţii scrise de la numita H.C. din Constanţa, care a afirmat că este dispusă să demaşte intenţia obiectivului de rămânere ilegală în străinătate; încadrarea informativă a obiectivului la locul de muncă; folosirea în continuare a mijloacelor de interceptare a corespondenţei obiectivului. De asemenea, în aceeaşi calitate, pârâta a propus avizarea negativă a cererii urmăritului de deplasare în interes turistic în Turcia, mai spun judecătorii.
 
„În consecinţă, activitatea pârâtei se remarcă prin acţiunile care au avut ca efect îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului“, mai arată instanţa, care a admis, astfel, cererea CNSAS şi a declarat-o pe Elena Răducan fost lucrător al Securităţii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii