Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:31 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

După o carieră de 20 de ani în Poliţie Un comisar cere să fie… eliberat condiţionat

ro

08 Aug, 2016 00:00 2489 Marime text


După o carieră de 20 de ani în Poliţie, un comisar cere judecătorilor să fie eliberat condiţionat! Cel în cauză, Stelică Tănase, fost ofițer de poliție judiciară în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Călăraşi - Serviciul de Investigare a Fraudelor, a fost deferit Justiţiei de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial București, pentru trafic de influenţă şi complicitate la dare de mită, ambele în formă continuată (câte două acte materiale). În 2014, comisarul a fost condamnat la trei ani de detenţie, iar recent, Judecătoria Medgidia a dispus eliberarea condiţionată a fostului poliţist.
 
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Constanţa au atacat decizia instanţei la Tribunalul Constanţa, unde a şi fost trimis dosarul. O decizie definitivă va fi luată peste câteva săptămâni.
 
Fostul comisar a fost trimis în judecată în octombrie 2013, alături de Vasile Gîdea, fostul şef al Comisariatului Judeţean Călăraşi din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu.

Omul cu bani, denunţător

 În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, „în perioada august-septembrie 2013, inculpatul Tănase Stelică a pretins de la administratorul unui grup de firme cu activitate în domeniul agricol (denunțător), în două rânduri, prin intermediar, sumele de 100.000 de euro, respectiv 40.000 de euro, pentru a interveni pe lângă directorul executiv adjunct al Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură Călărași (denunțător), pretinzând că are influență asupra acestuia și că îl poate determina să facă anumite demersuri care ar favoriza grupul de firme respectiv“.

Nu erau îndeplinite condiţiile de eligibilitate 

„Concret, în schimbul sumei de 100.000 de euro, intervenția viza anularea, de către APIA, a unui prejudiciu rezultat din încasarea nelegală, de către grupul de firme al administratorului, a sumei de aproximativ 5.000.000 de euro sub formă de subvenție pentru perioada 2007-2011. În schimbul sumei de 40.000 de euro, intervenția viza eliberarea a trei adeverințe pentru grupul de firme al administratorului, din care să rezulte că acestea nu au debite, astfel încât firmele să obțină un credit bancar de aproximativ 920.000 de euro, reprezentând 90% din cuantumul de 110 euro/ha (plata unică pe suprafața agricolă finanțată de Uniunea Europeană - SAPS), deși două dintre firme nu îndeplineau condițiile de eligibilitate.
 
Toate aceste demersuri au fost efectuate cu sprijinul inculpatului Gîdea Vasile. Sumele de bani pretinse urmau a fi împărțite între Tănase Stelică, Gîdea Vasile şi persoana intermediară. În aceeași perioadă, inculpatul Tănase Stelică l-a ajutat pe administratorul grupului de firme să îi ofere, cu titlu de mită, directorului executiv adjunct al APIA Călărași o parte din sumele pretinse anterior, respectiv 50.000 de euro și 10.000 de euro, în scopul soluționării litigiilor existente între grupul de firme coordonat de administrator și APIA Călărași, în sensul arătat mai sus. Sumele de bani nu au mai fost remise“, potrivit DNA.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii