Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:09 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dosarul ISU Dobrogea, pe masa magistratilor CCR

ro

13 Nov, 2009 00:32 3525 Marime text
cap1.jpgÎnalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a admis, ieri, două excepţii de neconstituţionalitate în dosarul ofiţerilor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea. În acest context, dosarul va ajunge în atenţia Curţii Constituţionale a României.

Judecătorii ÎCCJ au decis, ieri, să admită excepţia de neconstituţionalitate a OUG 134/2005, care reglementează funcţionarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, ridicată de către reprezentantul generalului maior (r) Petre Trandafir.

Menţionăm că acesta se numără printre ofiţerii şi subofiţerii trimişi în judecată de DNA, pe 20 iulie, în urma scandalului iscat pe marginea concursului pentru ocuparea posturilor de subofiţeri, organizat de ISU Dobrogea în luna august 2007.

Totodată, magistraţii de la ÎCCJ au admis şi excepţia de neconstituţionalitate a Legii 78/2000, privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie,ridicată de către avocatului colonelului (r) Neculai Coman.

isu_petre_trandafir_neculai_coman.jpgConcret, avocaţii celor doi au susţinut că Executivul nu avea cum să emită o ordonanţă în domeniu, cu referire la DNA, întrucât nu era vorba despre reglementarea unei situaţii extraordinare. Ei afirmă că nu ar fi fost nevoie de o lege specială pentru corupţie, aşa cum este Legea 78.

Generalul maior (r) Petre Trandafir, fost inspector-şef al ISU Dobrogea şi colonelul (r) Neculai Coman, fost prim-adjunct al inspectorului-şef al aceleiaşi instituţii, vor fi judecaţi pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, instigare la fals intelectual, instigare la uz de fals, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, toate în formă continuată.

Pe parcursul cercetărilor, în acest dosar au fost arestate 10 persoane, printre care şi cei doi amintiţi anterior, însă, între timp, Petre Trandafir a fost eliberat de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Conform rechizitoriului, în august 2007, la ISU Dobrogea s-a organizat concursul pentru ocuparea a peste 400 de posturi de subofiţer. În document se menţionează că, în zilele premergătoare susţinerii probei scrise programate pentru data de 15 august 2007, „inculpatul Trandafir Petre, inspectorul-şef al ISU Dobrogea, împreună cu subordonaţii săi, inculpaţii Coman Neculai (preşedintele comisiei de examinare), Niculae Andrei Gabriel, Alexandrescu Gabriel şi Costache Viorel, au constituit o asociere infracţională care a avut drept scop «susţinerea» unui număr de 205 candidaţi, ale căror foi de concurs au fost întocmite în fals de către membrii comisiei de corectare a lucrărilor, activitate infracţională în urma căreia un număr de 192 candidaţi au fost declaraţi admişi în mod ilegal".

{mos_ri:ISU Dobrogea} 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii