Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:36 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doi politisti din cadrul IPJ Constanta au plecat in fosta Iugoslavie

ro

09 Oct, 2004 00:00 5039 Marime text

Politistii constanteni participa la misiunea de mentinere a pacii

Incepand din 1998, politistii constanteni au fost desemnati pentru a participa la misiunile desfasurate sub egida ONU si, ulterior, UE * Primul care a plecat in spatiul ex-iugoslav a fost comisar sef Ioan Bucur, comandantul Politiei Port * In prezent, doi politisti din cadrul IPJ Constanta sunt plecati in misiune * Subcomisarul Marius Vasile, din cadrul Politiei Cernavoda, se afla in provincia Bosnia din anul 2002, iar inspectorul principal Daniel Chira a plecat in Kosovo la sfarsitul lunii iunie * Politistii constanteni au fost apreciati de sefii misiunilor de mentinere a pacii, multi dintre ei ajungand comandanti in cadrul structurilor ONU * In prezent, alti opt politisti constanteni se pregatesc pentru a pleca in Kosovo

Insemnate forte ale armatei romane au fost dislocate in fostele provincii iugoslave dupa faramitarea fostului stat comunist. Incepand din anii 1998-1999, contingentele romane au fost dislocate in zona initial sub egida misiunilor de mentinere a pacii ONU (UNIMBH), iar ulterior in cadrul misiunilor UE. Cu totii i-am ridicat in slavi pe militarii si jandarmii constanteni care au plecat sa-si indeplineasca misiunile in Bosnia, Hertegovina si Kosovo, dar cu totii am uitat de politisti. Putini dintre noi stiu ca din primele misiuni sub egida ONU si UE au facut parte nume sonore ale Politiei Constanta. Printre cei trimisi acolo s-a numarat comisar sef Ioan Bucur, actualul comandant al Politiei Port, iar comisar sef Valentin Agapov, comandantul Politiei Eforie, este primul politist constantean desemnat sa participe la misiunile FBI. Cel dintai dintre politistii constanteni care au plecat in misiunea ONU de mentinere a pacii, in perioada 1998-1999, a fost comisarul sef Ioan Bucur. Timp de un an, comandantul Politiei Port s-a aflat in Bosnia, participand, alaturi de ceilalti politisti internationali, la instaurarea ordinii intr-o tara bantuita de ramasitele unui razboi interetnic, ale carui focuri de arma nu se stinsesera inca. In anul urmator, alti patru politisti constanteni au fost trimisi, in urma unor selectii dure, in teatrele de operatiuni din fosta Iugoslavie, de data aceasta in provincia Kosovo. Cei patru care au purtat numele Politiei Romane peste hotare sunt subcomisar Marius Vasile, din cadrul Politiei Cernavoda, comisarul Gabriel Nastasescu, agentii sefi adjuncti Goksel Ceaus si Lucian Mocenco, toti trei din cadrul IPJ Constanta. Desi, in genere, o misiune completa a Romaniei, solicitata de forurile internationale, dureaza cel mult un an, pe fondul pregatirii exceptionale si al rezultatelor deosebite obtinute in misiuni, seful misiunii a solicitat, prin Departamentul de Mentinere a Pacii din New York, prelungirea misiunii in cazul celor patru politisti constanteni, care s-au intors in tara abia dupa doi ani. In anul 2000, subcomisar Aurel Hariton, in prezent responsabil cu invatamantul in cadrul IPJ Constanta, a fost trimis in Bosnia, unde, timp de doi ani si jumatate a participat, alaturi de alti 1850 de politisti internationali din 48 de tari, la instaurarea ordinii in zona. In vreme ce state ca Germania sau Ungaria erau reprezentate de contingente formate din sute de oameni, romanii erau in numar de 18. Alaturi de ceilalti politisti dislocati intr-o zona in care un glonte ratacit iti putea oricand suiera pe la urechi, constantenii au participat la pregatirea politiei locale proaspat infiintate. "Alaturi de ceilalti, si noi ne-am adus aportul la pregatirea politiei locale si, mai ales, la monitorizarea activitatii acesteia in principal sub aspectul respectarii drepturilor omului, cu alte cuvinte, am pus umarul la crearea notiunii de politie democratica", marturiseste subcomisar Hariton.

IPJ Constanta a contribuit la infiintarea politiei locale

Intr-o perioada si intr-o zona in care oricand puteai intra, din greseala, intr-un camp de mine care nu figura nicaieri pe harta care iti fusese pusa la dispozitie, Politia Constanta si-a adus aportul la incropirea unei politii intr-o zona post-conflict, contribuind, totodata, la monitorizarea muncii desfasurate de politia locala pe durata alegerilor locale, parlamentare si prezidentiale. Spre deosebire de politistii trimisi in Bosnia, care au fost ceva mai norocosi, cei ajunsi in Kosovo nu au gasit nici macar o urma de politie, ei fiind cei care au contribuit la crearea acesteia. Pana in acel moment au indeplinit toata munca ce, intr-o tara obisnuita, revine politiei de frontiera, politiei, jandarmilor si altor forte de ordine. Cei mai multi dintre constanteni au reusit, insa, sa ajunga comandanti in cadrul structurilor ONU. Ca dovada a rezultatelor deosebite obtinute, la sfarsitul lunii octombrie 2002, cand misiunea ONU in zona a fost inlocuita de cea a UE (EUPM), subcomisarul Marius Vasile a fost desemnat pentru a face parte din contingentul romanesc trimis in Bosnia, unde se afla si acum si unde probabil va ramane pana la incheierea misiunii, in cursul anului urmator. Prin urmare, in contextul in care Romania nu este membra a UE, organismele UE au solicitat participarea organelor Politiei Romane. Cel care l-a urmat in iunie 2004 a fost inspector principal Daniel Chira din cadrul IPJ Constanta, plecat pentru o misiune de sase luni in Kosovo. Contactat telefonic de reporterii cotidianului ZIUA de Constanta, inspectorul principal Chira a parut putin surprins la auzul unei voci "de acasa". Intrebat cum e in Kosovo, a raspuns simplu: "Cum sa fie, mor oameni...". O fraza care spune multe despre grozaviile prin care trec baietii nostri acolo. "E mult stres, iar stresul l-am resimtit mai ales in ultima perioada a sederii mele acolo, cand masurile de securitate se inasprisera, dat fiind ca oricand masina in care abia te urcasesi putea sari in aer", marturiseste subcomisar Hariton. Potrivit comisarului sef Constantin Bizadea, seful Serviciului Cabinet, politistii romani sunt selectionati in urma unor teste dure, sustinute atat la nivelul IPG, cat si al MAI. Pe langa cunostintele de limba straina si calculator, candidatii trebuie sa dovedeasca excelente calitati de negociator, cunostinte perfecte de folosire a armamentului, calificative foarte bune, intr-un cuvant, sa fie apti fizic, psihologic si medical. Trebuie mentionat ca, in prezent, opt politisti din cadrul IPJ Constanta sunt pregatiti, in cadrul Centrului de Studii Postuniversitare din Bucuresti, pentru viitoarea misiune de mentinere a pacii in Kosovo. Data plecarii nu este inca stabilita, urmand a fi fixata in raport de momentul in care Departamentul Operatii de Mentinere a Pacii din New York va solicita Romaniei participarea cu forte in provincia Kosovo.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii