Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:17 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Documente cu caracter „strict secret“ El a fost primul şef al Inspectoratului de Securitate Judeţean Constanţa (document)

ro

24 Oct, 2014 00:00 5024 Marime text
Constanţa s-a numărat printre judeţele în care au funcţionat cele mai puternice inspectorate judeţene de securitate din ţară. Astfel, conform publicaţiei „Securitatea. Structuri / Cadre. Obiective şi metode (1967-1989)“, disponibilă pe site-ul oficial al Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), Inspectoratul Judeţean de Securitate Constanţa era condus de un inspector-şef în subordinea căruia se aflau un serviciu de securitate al municipiului Constanţa, unul de informaţii interne, altul de filaj şi de investigaţii, dar şi o secţie de contrasabotaj. În acest context, ZIUA de Constanţa prezintă conducerea Inspectoratului de Securitate Judeţean Constanţa, aşa cum a fost stabilită prin Ordinul preşedintelui Consiliului Securităţii Statului, precum şi cine a fost primul şef al inspectoratului.

Conform publicaţiei „Securitatea. Structuri / Cadre. Obiective şi metode (1967-1989)“, pe data de 18 februarie 1968, a fost emis Ordinul preşedintelui Consiliului Securităţii Statului privind constituirea colectivului de conducere al Inspectoratului de Securitate Judeţean Constanţa, caracterul acestui document fiind „strict secret“.

„Cu data prezentului ordin, se constituie colectivul de conducere al Inspectoratului de Securitate Judeţean Constanţa, în următoarea componenţă:
1. lt. col. Burlacu C. Victor - inspector-şef al inspectoratului judeţean;
2. colonel Năstase M. Sepi - adjunctul inspectorului-şef şi şef al Serviciului I;
3. căpitan Gheorghiţă C. Chivu - adjunctul inspectorului-şef şi şef al Serviciului de securitate al municipiului Constanţa;
4. maior Deleanu Gh. Tudor - adjunct şef serviciu tip I la Serviciul I informaţii interne;
5. maior Nistor S. Marin - şef secţie tip I la Secţia a II-a contrasabotaj;
6. maior Dumitriu V. Constantin - şef serviciu tip I la Serviciul III
contraspionaj;
7. lt. col. Ciobanu Gh. Gheorghe - şef serviciu tip I la Serviciul XII filaj şi investigaţii“, potrivit documentului „Securitatea. Structuri / Cadre. Obiective şi metode (1967-1989), vol. II“.

De menţionat că publicaţia mai sus precizată, care se află pe site-ul CNSAS, conţine documente editate de Florica Dobre (coord.), Elis Neagoe-Pleşa, Liviu Pleşa - studiu introductiv de Elis Neagoe-Pleşa şi Liviu Pleşa (Bucureşti, Editura Enciclopedică, 2006, 798 p.).

Profesia - ofiţer de securitate

Conform referatului de cadre al locotenent-colonelului Burlacu, acesta a fost membru de partid din noiembrie 1947. El s-a născut la 25 ianuarie 1928, în comuna Pantelimon, judeţul Constanţa. „Originea socială: ţărani săraci. Naţionalitatea: română. Căsătorit: doi copii. Studii: Facultatea de drept, curs de specializare de securitate de 1 an în U.R.S.S. Profesia: ofiţer de securitate. În prezent îndeplineşte funcţia de şef al Inspectoratului Judeţean de Securitate Constanţa. Are gradul de locotenent-colonel“, potrivit publicaţiei amintite.

Specializat în URSS

„Burlacu Victor, din 1942, a urmat patru ani şcoala profesională de pe lângă şantierul naval din Constanţa, unde a învăţat meseria de mecanic, după care a rămas în întreprindere şi a lucrat ca muncitor mecanic un an. Din 1946 a activat în Organizaţia Tineretului Progresist, apoi în UTC 93. În mai 1947, a fost scos din producţie ca instructor, apoi responsabil organizatoric în biroul Comitetului Judeţean U.T.C. Constanţa, iar după doi ani, a fost încadrat în MAI, ca lucrător operativ la fosta Direcţie Judeţeană de Securitate Constanţa, apoi la raionul de securitate Hârşova. Din mai 1953, a îndeplinit funcţia de şef al serviciului raional de securitate Băneasa. Din februarie 1955, a urmat, timp de un an, în URSS, cursul de specializare pe linie de securitate. La absolvirea cursului a fost încadrat ca locţiitor al şefului serviciului III în fosta Direcţie regionalã de securitate Dobrogea, iar în 1959, i s-a încredinţat conducerea acestui serviciu. În 1964, a fost promovat locţiitor al şefului Direcţiei Regionale de Securitate Dobrogea, iar din martie 1968, este şef al Inspectoratului Judeţean de Securitate Constanţa. Din notările de serviciu şi aprecierile celor cu care a muncit, rezultă că stăpâneşte bine problemele muncii de securitate, munceşte cu pasiune, are iniţiativă şi un dezvoltat spirit de sesizare a problemelor. În acţiunile la care a participat, a dovedit o justă orientare, hotărâre, curaj şi simţ de răspundere. Fiind preocupat de îmbogăţirea cunoştinţelor sale profesionale, în 1967, a absolvit Facultatea de drept, cu examen de stat. În familie şi societate are o comportare bună. Pentru rezultatele obţinute în muncă a fost de mai multe ori recompensat, iar în 1967, a fost avansat la «excepţional» în gradul de locotenent-colonel. (...) Secţia pentru controlul muncii la MFA, MAI şi Justiţie a CC al PCR propune confirmarea lui în funcţia de şef al Inspectoratului Judeţean de Securitate Constanţa. Secţia de Cadre a CC al PCR consideră că, din punct de vedere al încrederii politice, corespunde“, conform publicaţiei de pe site-ul CNSAS.

Eliberarea tovarăşului

Pe data de 4 septembrie 1979, a fost emisă o notă a Comisiei CC al PCR pentru problemele de cadre de partid şi de stat, înaintată Secretariatului CC al PCR, cu propuneri privind eliberări şi numiri în funcţii la Ministerul de Interne. În notă, la punctul 5, se află „eliberarea tovarăşului colonel Burlacu C. Victor din funcţia de şef al Inspectoratului Judeţean Constanţa al Ministerului de Interne, pentru încălcări grave şi repetate ale normelor de muncă, şi numirea în această funcţie a tovarăşului colonel Boştină D. Gheorghe, şef secţie la Departamentul Securităţii Statului“, potrivit volumului doi al publicaţiei „Securitatea. Structuri / Cadre. Obiective şi metode (1967-1989)“.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii