Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:05 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Divergente de opinii in dosarul Sultanei Baditeanu

ro

26 May, 2004 00:00 1094 Marime text

Magistratii l-au audiat ieri in calitate de martor pe Gheorghe Nicut Tanasescu, fost angajat in cadrul AFP Constanta * Acesta a refuzat sa depuna juramant inainte de a fi ascultat de judecatori * El a spus ca din cauza sotilor Baditeanu, in momentul de fata, este cercetat de procurorii din cadrul Parchetului National Anticoruptie

La Tribunalul din Constanta a avut loc, ieri, un nou termen de judecata in procesul in care inculpati sunt sotii Ion si Sultana Baditeanu, Marian Manta, Marioara Oancea si Eugenia Moraru. In cursul anului trecut, procurorii au dispus trimiterea in judecata in stare de arest preventiv a lui Ion si Sultana Baditeanu, administratori la SC "Agricol Trans Cereal" si SC "Delta 2000" SRL, precum si a lui Marian Manta, fost sef al Serviciului Colectare Venituri si Executare Silita Persoane Juridice din cadrul Administratiei Finantelor Publice Constanta. De asemenea, prin acelasi rechizitoriu au mai fost trimisi in judecata Marioara Oancea, sef Birou Gestionare Dosare Fiscale din cadrul AFP Constanta, si Eugenia Moraru, consilier in cadrul Serviciului Colectare Venituri si Executare Silita Persoane Juridice al AFP Constanta. Conform actului de inculpare, intocmit de catre procurori, in mai multe randuri, in perioada anilor 2001-2003, Ion si Sultana Baditeanu, in calitate de administrator de drept, respectiv de fapt ai SC "Agricol Trans Cereal" SRL si SC "Delta 2000" SRL din Constanta, au solicitat si obtinut de la Administratia Finantelor Publice Constanta, in mod necuvenit, suma totala de 13,5 miliarde de lei, reprezentand TVA de rambursat. Pentru a putea beneficia de acesti bani, cei doi au folosit documente contabile intocmite in fals si au completat cu date nereale deconturile lunare de TVA, pe care ulterior le-au prezentat organelor fiscale. De asemenea, in perioada martie 1999 - august 2002, cei doi ar fi dispus inregistrarea in documente contabile primare ale celor doua societati unde erau patroni a unor venituri diminuate si a unor cheltuieli nereale, fapt ce a condus la sustragerea de la plata obligatiilor fiscale in suma de 1,1 miliarde de lei. In urma cercetarilor efectuate de catre politisti s-a stabilit ca, datorita ajutorului primit din partea unor angajati ai AFP Constanta, rambursarile de TVA au avut loc intr-un timp record, desi legea prevede in astfel de cazuri rezolvarea in 15 zile.

Inregistrari fara autorizatia organelor competente

In cadrul sedintei de judecata de ieri, judecatorii l-au audiat in calitate de martor pe Gheorghe Nicut Tanasescu, fost angajat in cadrul AFP Constanta. Inca de la inceput, acesta a precizat ca este in dusmanie cu inculpatii Sultana si Ion Baditeanu, motiv pentru care, inainte de inceperea audierilor, a si refuzat sa depuna juramant. Printre altele, Tanasescu, ce este acuzat de Sultana Baditeanu ca el este cel care i-a spus sa solicite rambursarile de TVA, a declarat judecatorilor ca este suparat pe sotii Baditeanu pentru ca din cauza lor, in momentul de fata, este cercetat de procurorii din cadrul Parchetului National Anticoruptie. Mai mult, in momentul in care aparatorul lui Baditeanu a solicitat depunerea la dosar a unei copii a procesului-verbal de transcriere a inregistrarii discutiei avute de Baditeanu cu Tanasescu, spiritele s-au incins. Ceilalti avocati s-au opus acestei cereri, ca de altfel si procurorul, si au mentionat ca inregistrarea cu pricina a fost o inscenare si o incercare a unui trafic de influenta puse la cale de un alt avocat. De asemenea, acestia au mai spus ca inregistrarea cu pricina a fost nelegala deoarece nu a fost autorizata de organele competente. Mai precis, dupa arestarea Sultanei Baditeanu, aparatorul lui Ion Baditeanu l-a chemat la birou pe Gheorghe Nicut Tanasescu si a inregistrat discutia avuta de acestia fara ca Tanasescu sa stie ca este inregistrat. Ulterior, avocatul s-a dus cu inregistrarea la PNA si l-a denuntat pe Tanasescu. In alta ordine de idei, trebuie mentionat ca, datorita modului in care a actionat, avocatul respectiv a fost suspendat din activitate pe o perioada de sase luni. Totodata, in cadrul procesului penal s-a pus in discutie mentinerea starii de arest preventiv a Sultanei Baditeanu, singura persoana care mai este arestata in momentul de fata in acest caz. Reprezentantul Ministerului Public a solicitat judecatorilor prelungirea mandatului, in timp ce aparatorul acesteia a cerut inlocuirea masurii de arest preventiv cu obligatia de a nu parasi localitatea. Referitor la cererea de inlocuire a masurii arestului preventiv, magistratii au ramas in pronuntare, in timp ce pentru continuarea cercetarilor judecatoresti a fost acordat un nou termen pentru luna viitoare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii