Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:53 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Directorul adjunct al Biroului Vamal si un comisionar vamal, cercetati de procurorii PNA

ro

23 Apr, 2004 00:00 1208 Marime text

Nasu` si finu`, complici la spaga din Portul Constanta

Mihai Mihaita, directorul adjunct al Biroului Vamal Constanta, este cercetat in stare de libertate pentru luare de mita in forma calificata * Acelasi "cadou" l-a primit finul acestuia, fiul secretarei de la Parchetul Militar Constanta, Lucian Roberto Bojin, care este complice la infractiunea de luare de mita * Cel de-al doilea a fost prins in flagrant in timp ce primea spaga 1500 de dolari de la un reprezentant al unei firme de import-export * Pe de alta parte, pentru ca cei doi sa nu fie arestati, se pare ca s-au facut presiuni din partea unor persoane influente * Cu toate ca am dorit sa avem si opinia procurorului Ioana Tene, cea care s-a ocupat de caz, acest lucru nu a fost posibil * Ea a refuzat sa stea de vorba cu ziaristii din presa scrisa si a invitat in biroul PNA doar jurnalistii de la televiziune

Miercuri seara, procurorii din cadrul Parchetului National Anticoruptie - Serviciului Teritorial Constanta, impreuna cu politistii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Constanta au prins in flagrant un comisionar vamal in timp ce primea mita 1500 de dolari, marcati in prealabil de anchetatori. Flagrantul a fost organizat dupa ce un reprezentant al companiei de import-export Frutti Group din Bucuresti a reclamat politistilor ca declaratiile vamale de import i-au fost oprite, in schimbul lor cerandu-i-se suma de 1500 de dolari de catre un comisionar vamal, salariat al firmei DaRom Forwarding 2000. Se pare ca banii ar fi fost solicitati pentru ca formalitatile de receptionare vamala a unui import de citrice sa fie efectuate intr-un timp rezonabil. In urma acestor reclamatii, anchetatorii au realizat urgent prinderea in flagrant a celui care ceruse spaga, marcand in prealabil banii cu substanta fluorescenta. Imediat dupa ce importatorul i-a dat banii comisionarului vamal Lucian Roberto Bojin, de 31 de ani, asupra acestuia au mai fost gasiti 3000 de dolari si 50 de milioane de lei. Luat la intrebari de oamenii legii, Bojin a recunoscut fapta savarsita, insa a spus ca el nu este decat un intermediar. Tanarul a declarat ca banii urma sa-i dea nasului sau, Mihai Mihaita, care este directorul adjunct al Biroului Vamal Constanta si care l-ar fi ajutat sa-i dea autorizatia pentru intrarea marfii in tara.

Arest pentru o spaga de un milion, libertate pentru o mita de 1500 de dolari

In urma acestor declaratii, pe parcursul mai multor ore, procurorii de la PNA i-au audiat pe Mihai Mihaita si pe Lucian Roberto Bojin. Tinand cont de masura luata, dar si de faptul ca de aceasta data flagrantul a fost o reusita, se pare ca, in cazul de fata, au existat anumite presiuni din partea unor persoane cu influenta. La finalul a peste 24 de ore de audieri, procurorii din cadrul PNA au decis sa-i lase in libertate pe cei doi, care au plecat sa doarma acasa. Potrivit purtatorului de cuvant al Parchetului National Anticoruptie, Gabriela Neagu, directorul adjunct al Biroului Vamal Constanta, Mihai Mihaita, este acuzat de savarsirea infractiunii de luare de mita in forma calificata, iar Lucian Roberto Bojin de complicitate la infractiunea de luare de mita. Anchetatorii au mai dispus fata de cei doi inceperea urmaririi penale si masura obligarii de a nu parasi localitatea. Nu suntem in masura sa comentam aceasta decizie, insa nu ne putem abtine sa nu spunem ca este o masura extrem de indulgenta, tinand cont ca in alte cazuri in care spaga a fost de un milion de lei, iar uneori flagrantul a esuat, invinuitii au fost totusi arestati. Trebuie precizat ca, in acest caz, procurorul Ioana Tene, cea care a instrumentat dosarul, nici macar nu a formulat propunere de arestare preventiva instantei, cu toate ca ieri dimineata s-a plimbat pe la Tribunalul din Constanta. Surse din cadrul Parchetului constantean, care au dorit sa-si pastreze anonimatul, au declarat ca Lucian Roberto Bojin este fiul secretarei de la Parchetul Militar Constanta.

PNA Constanta, mosia procurorului Tene

In alta ordine de idei, in cursul zilei de ieri, ziaristii acreditati la Parchet au stat ore in sir in fata institutiei pentru a afla cat mai multe despre acest caz, dar si pentru a verifica anumite informatii, cum ar fi cele legate de presiunile facute pentru ca cei doi sa nu fie arestati. Nici acum nu stim care este realitatea pentru ca procurorul Ioana Tene nu a dorit sa stea de vorba cu jurnalistii din presa scrisa. Dupa mai multe amanari, ea a anuntat ca in biroul PNA vor intra numai cei de la televiziune. Cu toate acestea, doi redactori de la doua ziare locale, printre care si al cotidianului nostru, au reusit sa intre in biroul procurorului. Procurorul Tene a refuzat sa fie fotografiata, de altfel dreptul sau. Speriata, Ioana Tene a afirmat ca se teme ca cineva "sa nu ii ia gatul". Putem trage concluzia ca exista motive care o ingrijoreaza pe cea care instrumenteaza cazul. In ceea ce-i priveste pe cei doi invinuiti, cercetarile vor continua pentru stabilirea intregii activitati infractionale.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii