Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:56 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Directorii primesc porcii cei mai mari

ro

17 Dec, 2002 00:00 844 Marime text

Primele de sarbatori - un vis de mult apus

Cei mai multi dintre angajatii societatilor comerciale constantene nu vor primi nici un leu reprezentand prime pentru sarbatorile de iarna * La sindicatele care compun filiala CNSLR Fratia Constanta, ieri, nu erau finalizate discutiile cu privire la cuantumul acestora * O parte a sindicatelor au negociat primele de sarbatori in procent din salariul stabilit in contract, ceea ce inseamna ca acela care are salariul cel mai mic va primi cel mai putin, iar cel care are salariul cel mai mare va avea prima cea mai mare * Se pare ca suma cea mai consistenta, reprezentand prima de porc, este acordata de CN APMC, care depaseste cinci milioane de lei

In ultimii ani, sindicalistii, dar nu numai ei, au nascocit tot felul de venituri suplimentare, denumite ad-hoc prime de muraturi, prime de miel, prime de porc. Pentru a se putea lua, multe dintre organizatiile sindicale au declansat, cu mai multi ani in urma, aproape toate formele de protest, pornind de la greva japoneza, tip avertisment, ajungandu-se la cea spontana, unde se presupune ca nu stie nimeni cine a fost instigatorul sau organizatorul, pana la cea de tip maraton, prin care s-a oprit procesul de productie pe timp nelimitat. De atunci, lucrurile au mai evoluat, intre timp, o serie de astfel de prime au fost trecute in Contractul Colectiv de Munca. Numai ca multe dintre prevederile contractuale nu mai sunt respectate, astfel ca, de sarbatori, cei mai multi dintre angajati se duc acasa cu buza umflata.Pentru a vedea cam ce au primit cu ocazia sarbatorilor de iarna angajatii diferitelor societati comerciale, am contactat ieri o serie de directori sau lideri sindicali, unii dintre ei spunandu-ne, cu oarecare mandrie in glas, ca le pot da oamenilor lor cate ceva acolo, mai mult sa le scoata ochii. Oricum, nimic nu mai este ca anii trecuti. Acolo unde, nu cu mult inainte, se puteau lua fara probleme cateva milioane de lei, acum nu s-a mai dat nimic. La Inspectoratul Scolar Judetean, Paloma Petrescu, inspectorul general, ne-a spus franc: "Nu stiu nimic sigur, oricum, ca unitate bugetara, nu beneficiem decat de fondul de premiere de 2% si nu pot sa nu spun ca anul trecut am primit al 13-lea salariu abia in luna ianuarie. Nici la Directia Sanitar-Veterinara situatia nu este mai buna. Nicolae Marin, directorul general al institutiei, ne-a declarat ca "fiind bugetari, nu ni se dau prime, desigur ca vrem si, daca ar fi posibil, v-am da si dumneavoastra". Daca este sa ne luam dupa ce ne spune Eugen Voineagu, directorul general al Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului, si aici situatia este aproximativ la fel ca si la celelalte institutii ale statului: "Suntem bugetari, iar daca nu ni se dau bani, nu avem de unde sa dam".

Inechitate premiala

Nici la alte societati comerciale care functioneaza fara nici o contributie a statului situatia nu este mai roza. De exemplu, la sindicatele care apartin de CNSLR "Fratia", filiala Constanta, potrivit declaratiei lui Gheorghe Ungureanu, secretarul general al organizatiei, la cele mai multe societati, ieri, inca se mai duceau tratative cu privire la cuantumul valorilor primelor de Craciun, numai ca este foarte posibil ca multi sa ajunga acasa cu nici un leu in plus fata amaratele de salarii pe care le primesc cu chiu-cu vai, luna de luna. Vasile Otelea, presedintele filialei judetene Constanta a Blocului National Sindical, ne-a declarat ca pe platforma portuara s-au primit, sau urmeaza a se primi, sume care ajung la maxim doua milioane de lei pentru fiecare sindicalist, la care se adauga si sumele acordate special pentru cadourile copiilor. In constructii au fost acordate pentru cadourile copiilor sume cuprinse intre 250.000 de lei si 500.000 de lei de pachet, iar pentru angajati intre 500.000 si 60% din salariul de incadrare al salariatului, printre firmele de constructii fiind COM CM, Hidroedil SA, Instalatii SA, Litoral Construct SA. La societatea comerciala Oil Terminal SA, potrivit declaratiei lui Aurel Gheorghe, liderul sindical al angajatilor de aici, pe langa cadourile pentru copii, fiecare sindicalist va mai primi cate o agenda, un calendar si un breloc si, in acelasi timp, salariatii vor mai primi si cate un salariu minim pe societate, pornind de la directorul general pana la femeia de serviciu. Nici la Santierul Naval Constanta nu erau ieri finalizate sumele care urmau a fi date angajatilor ca prime de sarbatori. Alexandru Papadie, liderul sindicalistilor de aici, ne-a declarat ca pentru cei peste 1.700 de copii ai angajatilor au fost facute pachete in valoare de aproape trei sute de mii de lei, iar pentru angajati vor fi acordate prime in suma fixa, pentru absolut toti cei care lucreaza in societate. Se pare ca, totusi, primele cele mai mari pentru sarbatorile de iarna au fost acordate de Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime Constanta, unele surse autorizate declarandu-ne ca suma a ajuns pana la peste cinci milioane de lei de fiecare angajat. Ceea ce se poate observa destul de usor este ca, anul acesta, foarte multi dintre angajati vor ajunge acasa cu buza umflata, pentru ca nu vor primi mai nimic, iar altii chiar nimic. La altii, sumele acordate au fost, potrivit clauzelor din contractul colectiv de munca, proportional din salariul negociat, adica, mai pe intelesul tuturor, cine are salariul mare primeste mai mult, cine il are mai mic, mai putin.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii