Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:56 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Din statistica CSM Unui procuror din Parchetul Judecătoriei Constanţa îi revin 2.359 de dosare

ro

31 Oct, 2013 00:00 3277 Marime text
În prezent, la nivelul întregii ţări, funcţionează un număr de 176 parchete de pe lângă judecătorii
 
Procurorii din Constanţa sunt printre cei mai aglomeraţi din ţară! Conform datelor statistice puse la dispoziţie de Consiliul Superior al Magistraturii, un procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa are în lucru 230 de cauze. Cea mai mare încărcătură la un parchet de pe lângă o curte de apel a fost înregistrată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, care a contabilizat un număr de 80 dosare de procuror. CSM mai arată că unui procuror din Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa îi revin 2.359 de dosare.
 
Din analizele specifice ale CSM s-au remarcat ca având o foarte mare încărcătură de dosare pe procuror în raport cu media naţională Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov (243 de cauze/procuror) şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa (230 de cauze/procuror). Pe următoarele locuri se clasează Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila (227 de cauze/procuror) şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti (212 cauze/procuror). De menţionat că Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa a înregistrat valori mari la încărcătura de cauze pe procuror şi în anii anteriori.
Potrivit Consiliului Superior al Magistraturii, cea mai mare încărcătură a fost înregistrată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, care a contabilizat un număr de 80 dosare pe procuror. Această unitate de parchet este urmată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Piteşti, cu 70 de cauze pe procuror. La polul opus s-a situat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureş, cu o încărcătură de 22 de dosare, urmat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, cu o încărcătură de 23 de cauze pe procuror.

CSM a constatat, de altfel, şi o creştere a numărului parchetelor de pe lângă judecătorii care au înregistrat un volum de activitate de peste 20.000 de cauze de la 16 în anul 2012 la 17 în prezent, două unităţi de parchet contabilizând chiar peste 60.000 de dosare (Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, ambele în creştere faţă de perioada de referinţă anterioară). „În acelaşi timp, aceste două parchete prezintă un deficit de personal de 4 posturi, respectiv 7 posturi, aproape neschimbat faţă de perioada similară din 2012, când erau neocupate 4 posturi, respectiv 6 posturi. În general, o astfel de creştere accentuată a volumului de muncă se impune a fi susţinută de o creştere corespunzătoare a numărului de personal. În realitate, la nivelul tuturor parchetelor de pe lângă judecătorie se înregistrează o constanţă a numărului efectiv de procurori, fapt ce determină creşterea încărcăturii de dosare pe fiecare procuror în parte”, potrivit CSM.
 
„Discrepanţe accentuate”
 
Consiliul Superior al Magistraturii a evidenţiat menţinerea unei „discrepanţe accentuate între volumele de activitate pe cap de procuror al diferitelor unităţi de parchet, pornind de la cele cu o încărcătură foarte mare pe procuror: Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, cu o încărcătură de 2.392 de dosare pe procuror, Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, cu 2.368 de dosare pe procuror, Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa, cu 2.359 de dosare pe procuror, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4, cu 2.277 de dosare pe procuror, Parchetul de pe lângă Judecătoria Deta, cu 2.188 de dosare pe procuror etc., până la cele cu o încărcătură mult sub media naţională, cum ar fi Parchetul de pe lângă Judecătoria Întorsura Buzăului, cu 247 de dosare pe procuror, Parchetul de pe lângă Judecătoria Agnita, cu 247 de dosare, Parchetul de pe lângă Judecătoria Săliştea, cu 265 de dosare, etc. Tot CSM a consemnat în documentele sale păstrarea tendinţei crescătoare a numărului parchetelor de pe lângă judecătorii care au înregistrat un volum de activitate de peste 20.000 de cauze, acestea ajungând la 17, iar dintre ele 5 unităţi de parchet contabilizează chiar peste 50.000 de dosare, pe locul trei fiind clasat Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa, cu 56.604 de dosare, toate în creştere.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii